FOGYÓKÚRA

Elválasztó diéta Hay-módra

Szerző:
Szabó Anna
Ez az étrend nem csupán azok számára előnyös, akik fogyni szeretnének, a diéta követése egyre jobb közérzetet, egészségi állapotot adott esetben akár gyógyulást is garantál.

 

A Hay-féle diéta alapja a szénhidrát és fehérjetartalmú ételek elkülönítése. A módszert az amerikai dr. William Howard Hay dolgozta ki, aki állítja, hogy e két tápanyag egyidejű fogyasztása nem szerencsés, mert az emésztés során túlsavasodás léphet fel a szervezetben.
Hay ajánlása szerint a fehérjetartalmú ételeket, mint hús, tojás, tejtermék, ebédkor tanácsos fogyasztani, míg a szénhidrátokat, mint tészták, gabonafélék, zöldségek, inkább vacsorára.
Fontos, hogy az étrend 80%-a lúgosító ételekből álljon, és csak 20%-a legyen savasító hatású.

1. Alapszabály: az ételek szétválasztása

Hay az ételeket három kategóriába sorolja:

1. Fehérjedús ételek
Húsok, halak, tej és savanyú gyümölcsök

2. Szénhidrátdús ételek
Gabonafélék, burgonya, cukor, és minden cukortartalmú élelmiszer.

3. Semleges ételek
Zöldségek.

A semleges ételekkel együtt fogyaszthatók a másik két csoport tagjai, akár egy étkezésen belül is.

2. Alapszabály a lúgosító ételek 

A szétválasztáson túl figyelj arra is, hogy az étrended 80%-a lúgosító ételekből álljon.Ha a sejten kívüli folyadékok, elsősorban a vér savassá válik, vezető tünetté válik az állandó fáradtság, illetve könnyebben elkaphatod a náthát és más betegségeket. Ha a savasság még jobban erősödik, különféle fájdalmakat, például erős fejfájást, mellkasi fájdalmat vagy gyomorfájást észlelhetsz magadon. A szervezetnek semlegesítenie kell a bekerült savas elemeket, és ehhez lúgos, más szóval bázikus tartalékait kell felhasználnia - főleg kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és nátriumot -, amiket a csontokból, a fogakból, a porcokból és az izmokból von ki.

Savképző ételek: az összes húsféle, halak, állati zsír, vaj, margarin, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, sajt, tojás, fehérlisztből készült ételek, fehér cukor, ecet, édességek.


Lúgképző ételek: gyümölcsök, gyümölcslevek, zöld levelek, zöldséglevek, egyes gyógyteák, gyökérfélék, nyers zöldségek, burgonya, csicsóka, uborka, tök, hagyma, fokhagyma, fűszernövények, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, gesztenye, datolya, füge, szójatermékek.



Érvek és ellenérvek

A Hay-féle diétát sokan támadják, hiszen a két legfontosabb tápanyagot választja szét. Már az anyatejben is megtalálható mindkettő. A táplálkozástudományi kutatások szerint a bélrendszerünk úgy alakult ki, hogy a szénhidrátok és fehérjék feldolgozása szinkronban történjen. A diétázók körében pedig az váltott ki ellenérzést, hogy nagy figyelmet követel tőlük az ételek besorolása. Nagy hátránya a diétának, hogy a kenyerek, magvak háttérbe szorulnak benne, pedig ezek az élelmiszerek gazdagok B-vitaminban. Előnyére szolgál viszont, hogy sok zöldséget ír elő, melyek a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL