SZÓRAKOZÁS

Sokkoló - Elátkozott kínai váza uralja egy édesanya életét

Szerző:
Szabó Anna
Egy kétségbeesett édesanya attól fél, hogy el fogja veszíteni az otthonát egy elátkozott kínai váza miatt.

 

Az elején Andrea Calland egy különleges szerencsének vélte, hogy megtalálta a csúnya edényt, a garázs egy eldugott zugában. Elhatározta ugyanis, hogy néhány kisebb tárggyal együtt elárverezi, és a kapott pénzből 17 éves lányának, Phoebenek egy laptopot vásárol.


Legnagyobb megdöbbenésére kiderült, hogy a váza egy 250 éves darab, így 2009-ben 228 ezer angol fontot kapott érte. Ám azóta az élete rémálommá vált. Korábbi anyósa Evelyn Galloway legálisan rátette a kezét a pénz nagy részére, mondván, hogy ő csak kölcsönadta a vázát Andreanak és a férjének, úgyhogy az soha nem volt az ő tulajdonuk, tehát nem volt joguk eladni. Egy hosszú per után Andreanak 180 ezer fontot kellett fizetnie Mrs. Gallowaynek, és most csőd és kilakoltatás fenyegeti.
Andrea elmondása szerint “egy ronda porcelán volt, 5 hüvelyk magas és ízléstelen. Olyasmi, amit minden nap lehet látni egy kínai büfében. Ám ez a nem mindennapi tárgy mostanra tönkretette az életemet, elvesztettem miatta mindenemet, amit az életem során összeszedtem. Több mint 100 ezer font fizetésem van legálisan, ugyanennyit vesztettem a váza miatt. Ez őrület, csak egy kis pénzt akartam keresni a lányom laptopjára, ennyi a történet. Nem hiszem el, hogy ekkora bajba keveredtem egy váza miatt. Minden megtakarításom ráment a pereskedésre, zaciba vittem az ékszereimet, eladtam a kocsimat, nincs számítógépem, és a háztartási eszközeim nagy része is elveszett. Utólag azt kívánom, bárcsak soha nem találtam volna meg azt az elátkozott vázát


Andrea ezek után emailt írt az új tulajdonosnak, aki nagyra becsült kínai antikvitás gyűjtő, és megtudta, hogy a váza el lehet átkozva, mert hiába hirdette több fórumon is, egyszerűen képtelen megszabadulni tőle, az égvilágon senkinek sem kell az antik darab. Kiderült, hogy a dekoratív váza, aranyozott rézből készült, Qianlong kínai császár csináltatta, és a pekingi Nyári Palotából lopták el a Második Ópium Háború alatt 1860-ban. Mrs. Galloway édesapja, James Alker vásárolta 1956-ban egy aukción Birkenheadben (Merseyside), aki régóta gyűjti az ilyen régiségeket. Odaadta Mrs Gallowaynek, aki odaajándékozta fiának, Stevennek és Andreának, az akkori feleségnek az 1990-es évek elején.

A család - amikor még minden rendben volt. Szemben Andrea, mellette az anyósa, és közeli felvételen, a kislány, aki később a laptopot kapta - a váza árán.

 


Andrea azt mondta, hogy a család nem kérte vissza a vázát, amikor ő és Steven elváltak. 2011-ben egy bírói döntés szerint Andreának mégsem volt joga ahhoz, hogy tovább adjon rajta. Mindaz, ami megmaradt neki, az ő szeretett otthona, egy rózsaszín házikó a festői wales-i piacvárosban. „Nincs kanapém, nincs tévém, nincs hűtőm, és minden, ami maradt a házban, egy ágy, egy mosógép és egy camping gáz, amivel főzni tudok.” - mondta. „ A következő lépés az lesz, hogy a házamat fogják elárvereztetni.”

Mrs Galloway azt nyilatkozta, hogy "Nem hagyhattuk, hogy Andrea elsétáljon az összes pénzzel. Borzasztó, hogy ez történt, de fogalmunk sem volt róla, hogy az a váza tényleg ilyen sokat ér.


Mindegy, hogy mennyit ért az antik darab, az biztos, hogy Andrea számára csak nyomort hagyott.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL