LELKIPATIKA

Fáj a múlt? Engedd el!

Szerző:
Szabó Anna
„Nehéz volt a gyerekkorom, rossz helyre, rossz időben születtem…” – bizonyára sok ember szájából hallottad már e szavakat. Ám az is lehet, hogy esetleg te magad is ezen az állásponton vagy. Valljuk be, sokszor van is benne valami, ám nem szükséges egy életen át cipelni a nyomasztó terheket.

 

Mivel emberek vagyunk, könnyen hajlunk arra, hogy a nyomorúságos gyerekkort, a kudarcokkal tarkított kamaszéveket egyfajta előjelzésnek, vagy leküzdhetetlen akadálynak érezzük. Ám az sem megoldás, ha elbújunk a konfliktusok elől. Tanácsosabb inkább, ha megtanuljuk a módját, hogyan lehet eredményesen szembenézni a kilátástalannak tűnő helyzetekkel.

Vizsgáld meg először is, hogyan viselkedsz, amikor valami rossz dolog történik veled. Ne azon kezdj töprengeni, hogy miért éppen veled esett meg, hanem azon, hogyan tudnád a leghatékonyabban kezelni az élményeket. Akadnak ugyanis olyan alapvető emberi tulajdonságok, amelyek segítségével hamarabb felépülhetsz testi-lelki nyomorúságodból.


1. Kapcsolatteremtés


Az egykor nehéz, hányatott sorsú, ám később sikeressé, boldoggá vélt emberek szinte mindegyike úgy talált kiutat nehéz helyzetéből, hogy keresett egy személyt, egy ún. mentort a közvetlen családtagokon kívül, aki számára önzetlen szeretetet adott. Ez lehet például egy jó barát, egy tanár, vagy éppen egy munkatárs, akihez szorosabb szálak fűznek. Törekedj tehát arra, hogy minél több emberrel kerülj bensőséges, baráti kapcsolatba. Lehetőség szerint olyan embereket válassz, akiknek barátsága előrébb viszi életedet.


2. Intelligencia és problémamegoldás


Az első és legfontosabb kérdés: a zűrös helyzetekben törekszel-e arra, hogy mihamarabb megbirkózz a nehézségekkel, vagy éppen határtalan önsajnálatba kezdesz. Képes vagy leküzdeni az akadályokat, vagy egyszerűen kényelmesebb áldozatnak érezni magad, aki mindig másokat, vagy éppen a körülményeket okolja a kialakult helyzetért? Nos, ha hiszed, ha nem, a sikeres, boldog élethez szükséges alaptulajdonságokat igenis meg lehet tanulni, méghozzá nem is nehéz. Nem kell mást tenned, mint feltámasztani gyermekkori énedet, a kíváncsiságot, az érdeklődést és a játékosságot.


3. Tisztánlátás

Foglalkozz sokat magaddal, tegyél fel kérdéseket önmagadnak. Az a lényeg, hogy mindig őszintén válaszolj ezekre a kérdésekre – még akkor is, ha a válasz fájdalmas. Ha ugyanis tisztában vagy saját érzelmeiddel, és úgy általában önmagaddal, akkor sokkal könnyebben hághatod át az akadályokat.

4. Függetlenség

Azoknál a gyerekeknél, akik rossz családi körülmények között éltek, legfontosabb, hogy a függetlenedés után érzelmileg is tartsanak megfelelő távolságot a szülőktől, a családtól, ahol átélték nehéz sorsukat. Fontos, hogy érezzék, teljesen mások, mint ők, és tőlük eltérő életet akarnak élni.


5. Kezdeményezés


Vállald fel, és kezeld is a problémáidat. Soha ne hagyd, hogy a helyzet diktálja tetteidet, mert akkor valóban elhatalmasodik rajtad az adott probléma.


6. Kreativitás


A fájdalmat, a veszteséget próbáld valamilyen művészeti ágban kifejezni. Festegess, rajzolj, játssz valamilyen hangszeren, írj naplót, vagy netán verset. Tedd azt, amiben magad is úgy érzed, hogy jó vagy.


7. Humor


A legnagyobb szomorúságban se feledd el azt, ami örömre, vidámságra adhat okot. Ha kell, akkor nevess önmagadon is. A nevetés oldja azokat a blokkokat, amelyek mélyre sodornak.


8. Erkölcs

Légy tisztában azzal, hogy mi a jó, és mi a rossz erkölcsi szempontból. Ha már tudod, minden körülmények között igyekezz kiállni elveidért, meggyőződésedért.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL