FÉSZEK

Megbetegít az otthonod?

Szerző:
Szabó Anna
Nem is hinnéd, mennyi veszély leselkedhet egészségedre a saját otthonodban. Ha mégis, az bizonyára azért, mert neked vagy valakinek a környezetedből már meggyűlt a bajod velük. Hisz, mind pont olyan okok, melyeket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni…


Veszélyek a lábad alatt

Egészséges stratégiának tűnik, ha feltéped a régi, poros faltól-falig padlószőnyeget – az allergének egyik legfőbb forrását – és új PVC-burkolatot teszel a helyére. Ám ez nem feltétlenül igaz.

Mint kiderült, a PVC és más típusú padlóburkolatok is okozhatnak betegséget. A gyermekek különösen veszélyeztetettek, mert gyakran órákon át a padlón játszanak. Íme a legelterjedtebb padlóburkolatok és a bennük rejlő veszélyek:

• Linóleum:
Természetes anyagokból, porított fából, lenmagolajból és fenyőgyantából készül, juta hátlappal, ám ennek ellenére arra érzékeny embereknél kiválthat allergiás reakciót.

• PVC:
Könnyebb lerakni, mint a linóleumot. Szintetikus gyantából, általában hőre lágyuló poli(vinil-klorid)-ból készül, olyan anyagokkal vegyítve, amelyek megmunkálhatóvá teszik. A PVC-burkolatba nem hatolnak be a porrészecskék, a pollenek és a gombaspórák, ezért könnyű tisztán tartani, de kibocsáthat ártalmas gázokat, amelyek irritálók lehetnek. A régebbi PVC-burkolólapok azbesztet tartalmazhatnak, ami nem káros, amíg a padlólap meg nem sérül. Lehetőleg hagyjad a helyén, és az új burkolatot tegyük rá. Ha el kell távolítani, akkor azt csak azbeszthez értő szakember tegye.

 

Egészséges alternatívák

Az egyik legbiztonságosabb megoldás. A fából nem párolognak káros anyagok, és a lerakásához nincs szükség mérgező ragasztóanyagokra.

Gyakran összekeverik a keményfa padlót a laminált fapadlóval. De jó, ha tudod, a készítését, mely során egy vékony keményfa réteget ragasztanak fel egy furnérlemezre vagy más faipari alapra. Bár kevésbé drága, mint a keményfa padló, de kibocsáthat ártalmas vegyi anyagokat a lamináláshoz, ill. a padlóburkolat rögzítéséhez használt ragasztókból.

Egészséges alternatíva még a kerámia padlólap, de valljuk be meglehetősen drága is manapság, pedig múltja antik történelmi időkre nyúlik vissza.

 

Penészgombák otthonodban

A penészgombák nyirkos körülmények között szinte bármilyen felületen megélnek, szabadban és zárt térben egyaránt. Ha a hűtőszekrényben tárolt ételeken kezdenek növekedni, elrontják azok ízét, s akár mérgező mikotoxinokat is termelhetnek, melyeket a hő, il. A főzés sem pusztít el.

Ha arra érzékeny személyek lélegzik be bizonyos penészgombák spóráit, azok allergiás reakciókat – orrdugulást, légzési nehézségeket vagy a szem viszketését, könnyezését – váltanak ki. A spórákkal való érintkezés ritkán allergiás tüdőbetegséget okozhat, ami súlyos szív- és tüdőelváltozáshoz vezethet, illetve csecsemőknél igen veszélyes tüdővérzést idézhet elő.

Mérd meg otthonod levegőjének páratartalmát. Az ehhez szükséges higrométer olcsó, sok szaküzletben kapható. Ha a páratartalom meghaladja a 40%-ot, penészgombák jelenhetnek meg a bútorokon, a szőnyegeken és az ágyneműn. Ilyenkor légkondicionálással, illetve páramentesítő berendezésekkel csökkentheted a levegő nedvességét.

Még, ha a lakás levegője száraz is, ellenőrizd a nyirkos, rosszul szellőző helyeket: a pincét, a hűtőszekrényt, a beázott falburkoló lapokat, a fürdőszobát, a szűk szellőzőjáratokat, a tetőteret, a gardróbszekrényt, a szivárgó csöveket, a tetőt és a szeméttárolót.

 

Támadó minilények

A porszívózás és a portörlés fontos tevékenységek, egészségedet nagymértékben védheted a por minél gyakoribb eltávolításával. A házi porban élő háziporatkák zárt helyiségekben jelentős veszélyforrást jelentenek, allergiás reakciók és asztmás tünetek forrásai lehetnek.

A házi por szinte mindig tartalmaz apró szerves részecskéket, emberi bőrt, hajat, nyálkát, állati szőrt és korpát, rovarok testrészeit és ürülékét, valamint a kárpit, a szőnyeg és a ruházat rostjait. Ez a keverék otthont ad a gombáknak és baktériumoknak, de legsúlyosabb egészségügyi veszélyt sokak számára egy mikroszkopikus rovar, a poratka – még pontosabban az ürüléke – jelenti.

A poratkák (egyetlen csipetnyi por több ezret tartalmazhat) a lehullott emberi bőrhámsejtekkel táplálkoznak. Még a makulátlanul tiszta otthonokban is előfordulnak, és különösen veszélyesek az asztmások számára, mert ürülékük belélegzése súlyosbítja a betegséget és rohamot válthat ki.

 

Takarítsd ki a poratkákat!

Ha egy családtagod érzékeny a házi porra, kíséreld meg az otthoni környezet tehermentesítését. Ha a problémát állati szőr vagy bőr okozza, keress új otthont házi kedvencünknek, korlátozd a mozgását bizonyos szobákra, és rendszeresen fürdesd meg az állatot. A poratka mennyiségét biztonságos szinten tarthatod az alábbiak betartásával:

• Az ágyneműket és takarókat hetente mosd ki forró (legalább 54 ºC-os) vízben. Ha kímélni akarod az ágyneműt, de mégis meg akarsz szabadulni a poratkáktól, akkor 20 percre tegyed közepes fokozaton meleg vízbe.

• Pehely, toll vagy pamut helyett szintetikus anyaggal töltött párnákat használj. Ezeket rendszeresen mosd ki forró vízben. A szintetikus anyagból készült párnákat kétévente cseréld ki. A súlyos allergiában szenvedők húzzanak allergénbiztos huzatot a matracra és az ágyneműre.

• A penészgombához hasonlóan a poratka kivédésére is jó megoldás lehet, ha rendszeres méred a páratartalmat, és ha szükséges felszerelkezel páramentesítő berendezéssel.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL