GYERMEK

Játék határok nélkül - kisbabával

Szerző:
Szabó Anna
Mindig azt halljuk, hogy a gyerekek akkor fejlődnek leginkább, ha kedvük szerint, a saját tempójukat követve játszhatnak. A babák játék közben tanulnak, felfedezik a világot a tárgyakon keresztül, melyekkel játszhatnak. De vajon a megfelelő játékokkal szolgálunk nekik, hogy azzal serkentsük fejlődésüket?

 

Bármit tesz a kisbaba, például megráz egy játékot, vagy egy mozgó alakot szemlél, információt gyűjt a világról. Felvesz egy csörgőt, megrázza, és az egyből hangot ad. Ha újra megrázza, megint hallhatja a hangot. Az agya logikai sablonba rendezi a kapott információt. Apró világában az újonnan felfedezett és megtapasztalt dolgokat új információként dolgozza fel. Számára tehát minden új és elragadó. Egyes babák gyorsabban tanulnak, mint mások. De általában ugyanakkor érik el a fontosabb fejlődési mérföldköveket.


Milyen csodálatos ez a világ…


A kisbaba számára minden új, mindent most lát és tapasztal meg először. Hatalmas érdeklődéssel figyeli tehát a környezetét, főként az édesanyja arcát. Ahogy fejlődik a látása, tisztábban látja az őt körülvevő dolgokat. El kezd játszani az ujjacskáival, nézegeti, majd megpróbálja el is érni a közeli tárgyakat, például az ágyacskája felett mozgó, vagy babakocsira akasztható játékokat.

A kicsi újszülöttek ugyan még csak reflexszerűen fognak, de mégis próbáljuk meg belecsempészni a játékot abban az időbe, amikor ébren vannak. Nem kell komoly játékra gondolni, bármilyen egyszerű, színes dolog megteszi. Egy képeskönyv, egy plüssjáték, vagy csak rázzunk meg egy színes csörgőt. Ezek ugyanis serkentik az érzékeik fejlődését és segítenek megismerkedni a világgal.


Minden egyre érdekesebb!


4-6 hónapos kortól a babák érdeklődése a különböző tárgyak iránt egyre nő, különösen, ha azok fényesek, színesek, látványosak. Azokat a játékokat pedig kifejezetten kedvelik, amelyek még hangokat is adnak magukból. Bár lehet, hogy eltart egy kis ideig, míg a baba hozzászokik az új játékokhoz, a növekedés gyorsulásának köszönhetően, már kezd kapcsolatot kialakítani aközött, amit lát és hall, ízlel és érez.


Olyan játékokra van tehát szükség, amelyek minden nap újabb dolgok megismerésére ösztönzik a picit. Türelmetlenül várja, hogy felfedezőútra indulhasson és állandóan ténykedhessen valamivel. Egyre messzebb és gyorsabban mászik, egyre jobban és hosszabb ideig képes a velünk való interakciókra és egyre fürgébben használja ujjacskáit. A dolgokra saját maga szeretne rájönni, és mindent kipróbálni, lehetőleg önállóan. Egy 6 hónapos baba már sokkal összetettebben látja a játékokat, mint néhány hónappal korábban. Elkezdi megérteni, hogy azok hogyan is működnek. Ha meg is mutatjuk neki, hogyan kell pontosan játszani a játékkal, akkor megpróbálja majd utánozni. De nem mindig csak „rendeltetésszerűen” fogja használni. A saját maga módján is megvizsgálja, játszik majd vele – mert természetesen annak soha nincs rossz módja, ha játszik. Egyszerűen csak kipróbál néhány új ötletet.


Egyre jobban tágul a világ!


Ha a baba már mászik, és fel is tudja húzni magát álló helyzetbe, a világ egyre jobban kitágul számára, és új lehetőségek nyílnak meg előtte. Ebben a korban már olyan játékokkal szeretnek játszani, amelyekre ráülhetnek és segítik őket a mozgásban, vagy amelyeket tologathatnak.


Logikus, nem?


Az 1-1,5 éves gyerekek fizikai fejlődése rendkívül felgyorsul. Azok a tárgyak izgatják őket, amelyeket lökni, és húzni tudnak. A manipuláció fejlődésével egyre szívesebben foglalatoskodnak olyan tevékenységekkel, amelyek a kézügyességüket és problémamegoldásukat igénylik. Szeretik, ki-bepakolni, rakosgatni, válogatni és illesztgetni a tárgyakat. Ezt az igényüket könnyen kielégíthetjük néhány szép logikai játék segítségével.


Legyünk mi is játékosak!


A játék mindig öröm. Öröm lehet nekünk, szülőknek is. Van néhány fontos dolog, amit érdemes betartani, hogy ez az öröm maximális legyen


1. Mosolyogjunk, amikor beszélünk a babához


Mindig mondjuk el, hogy éppen mit csinálunk vele. Például pelenkázás, popsikenés, törölgetés, stb. Ismertessük meg különböző képekkel és hangokkal. Ne lepődjünk meg, hogy először a mi grimaszoló arcunk lesz a kedvenc játéka. A babát lenyűgözik a falon táncoló árnyékok vagy a lelógó játékok kedves mozgása.


2. Játék közben próbáljuk hasra fektetni a babát


Helyezzük a babát egy színes, puha játszószőnyegre, és fektessük a hasára. Ez a testhelyzet arra bíztatja a kicsit, hogy felemelje a fejecskéjét és nézzen körül. Ez egyben erősíti a nyakizmait, és a világot is segít kitárni számára.


3. Válasszunk a baba korának megfelelő játékot


Mindig azok a játékok bátorítják és keltik fel a baba érdeklődését, amelyek az adott fejlődési szakaszához illenek. Akkor lesz boldog velük, ha képes lesz őket használni. A legjobb játékszerek a legkisebbek számára a csörgők, a puha játékkockák, labdácskák, a változatos felületű plüsskönyvek, a felakasztható játékok, amit nézegetni tudnak. Mindig ellenőrizd, hogy hány éves kortól ajánlott az adott játék, mert a nagyobb gyerekeknek szánt játékok untathatják, frusztrálhatják a piciket.


4. A babák szeretik a dalos játékokat


Egyszerű rímek, mint a „hinta palinta”, és az „ez elment vadászni” gyorsan a kicsik kedvencévé válhatnak. Énekeljünk gyermekdalokat, verseket, bátran használjuk a hangutánzó szavakat, mint a búúú, miaúúú, és mozdulatokat, mint például a csiklandozás. Még a legkisebb csecsemők is gügyögni fognak, amikor énekelünk nekik. De használhatunk játékokat is, amikor énekelünk, vagy mesélünk – meglepő, hogy milyen kreatív lesz tőle a mese vagy a dalocska, és még humoros is.

Fejlődjünk!


A babák az öt érzékszervükkel fedezik fel a világot. Használják a szájukat, kezüket, lábukat, és szemüket. Mindent – Anyukát és Apukát is beleértve – a szájukba vesznek, megízlelnek, megharapnak- gurítanak, megráznak, szagolnak, meghúznak, stb. Amikor játszanak, döntéseket hoznak, és kapcsolatokat alakítanak ki, agyukban információkat raktároznak el. A gyermeknek nincs szüksége túl sok játékra – ahogy megtanul fókuszálni és türelmesnek lenni, újra és újra játszani fog olyan tárgyakkal, amelyeknek különböző textúrájuk van.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL