GYERMEK

Így fektesd a kisbabát

Szerző:
Szabó Anna
Egy-két generációval korábban a kisbabákat hason fektették le, de ma már tudjuk, hogy csakis háton szabad, hogy minél inkább csökkentsük a bölcsőhalál kockázatát. Nem mindig könnyű azonban betartani és megfogadni a jó tanácsokat, amelyeket kapunk, és felettébb nem könnyű megtalálni a megfelelő pozíciót. Ebben segítünk…

 

Mindenképpen kerüld, hogy a baba a hasán aludjon!


Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a baba alvási pozitúrája szerepet játszik a bölcsőhalál kockázatának növelésében. Sokáig azért ajánlották a hason alvást, mert így az öklendezés során a baba nem fullad meg a felbüfizett folyadéktól, mivel egy kisbabának még nincs akkora ereje, hogy megfordítsa magát, ha valami baj van. Mára azonban bebizonyosodott, hogy a fulladások kockázata sokkal kisebb, mint az esetleges bölcsőhalálé. Ezért fontos, hogy a pici a hátán aludjon. A takarót se nagyon használd, vagy legalábbis ne húzd túl magasra. A pólya használata azonban megengedett…


Fektesd a hátára!


A tökéletes pozíció a baba számára, ha a hátára fekteted, vagy legalábbis oldalra. Így baba arca nem ütközik akadályba és nem süpped bele a matracba. Oldalra fektetés esetén azonban ügyelni kell arra, hogy a kis hátát mindig támaszd meg valamivel, nehogy hirtelen visszabillenjen és megijedjen.


Ha elkezd mozogni…


Az igazán pici babák, nem sokat mozognak, ezért minden gond nélkül teheted őt a hátára, oldalára. Amikor azonban körülbelül 6 hónapos lesz, elkezd mozogni, rugdalózni, forgolódni. Ne aggódj, ha a gyereked mozog, ez azt jelenti, hogy van már elég erős ahhoz, hogy megfordítsa magát, ha valami kényelmetlen neki. Ha hason akar aludni, engedd neki, hiszen tudja, hogyan forduljon meg.


Bölcsők, kiságyak


Amíg a baba nem lesz 2 éves, annak elkerülése érdekében, hogy leessen az ágyról, az ágy rácsai egymástól kevesebb, mint 6 cm-re legyenek, és, hogy a feje véletlenül se szorulhasson be. A matracnak szilárdnak kell lennie és illeszkedni kell teljes mértékben az ágy formájához. Ha túl kicsi a matrac, lehet rajta egy rés, amelybe a gyerek beszorulhat. A gyerekágy készüljön fából, mert így kisebb az esély a poratkára, melyek allergiát okozhatnak.


Ágynemű


Nincs párna, se paplan, se takaró, mert könnyen a párnába vagy a paplanba tudja temetni az arcát, és észre sem veszed. Azok a tartozékok, melyek a kiságyhoz tartoznak, elegendőek, de fontos, hogy sűrűn mosd őket, mert a kisbaba sokat izzad a fején keresztül.


Pólyák és alvózsákok


A babahálózsákok zipzárral manapság nagyon népszerűek, befedi a babát, de nem temeti el teljesen. Ráadásul még lerúgni sem tudja magáról. 
A pólya azt érezteti a babával, hogy még mindig az anyaméhben van. A durva karmozgást akadályozza, a hasat kissé lenyomja, ami segít a babának az ellazulásban, a lábakat viszont hagyja szabadon mozogni. Ezt 3 hónapos korig lehet használni.


 

Jó tanácsok


1. Tilos a dohányzás!
Tiltsd be a dohányzást a házban, amint megszületik a baba. A családod és a barátaid meg fogják érteni, hogy mindenki számára egészségtelen a passzív dohányzás. Légzőszervi problémákat és krónikus légcsőhurutot okozhat, ami rosszabbá válhat, amíg a baba alszik. Ha dohányzol, tedd le a cigarettát a terhesség alatt, és utána se dohányozz, legalább, amíg a baba szopik. 

2. Fontos a szoba hőmérséklete
Folyamatosan ellenőrizd a gyerekszoba hőmérsékletét. Nagyjából 19-20 C foknak kell lennie egy csecsemő szobájában. Ha túl meleg van, a baba testhőmérséklete megemelkedik, ami veszélyes lehet a számára. A legegyszerűbb, ha egy hőmérőt szerelsz a szobába, így mindig tudod, hogy hány fok van. Némely babafigyelő a kijelzőjén feltünteti a szoba hőmérsékletét is. 

3. Kövesd a megérzéseidet!
Ha nyugtalan vagy, nem akarod a babát egyedül hagyni az első hetekben, nyugodtan tartsd közel magadhoz, egy kiságyban, vagy mózeskosárban. Így neked sem kell állandóan felkelned, hogy megnyugtasd magad, hogy nincs semmi baj. Mivel a gyermeked 9 hónapot töltött a pocakodban, számára az a természetes, ha a közeledben van és fordítva ugyanez érvényes. A gyereked nem fog függőbbé válni tőled, ha hagyod, hogy a közeledben legyen. Csak hallgass az újonnan született anyai ösztöneidre!



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL