LELKIPATIKA

Játékos önismeret a kiteljesedésért

Szerző:
Szabó Anna
Ez a társasjáték kicsit más. Persze itt is vannak lapok, dobókockák, csak éppen mást jelent a győzelem. Itt a lélek a tét. A transzformációs játék tíz év alatt rendkívül népszerű lett az egész nyugati világban.


Alig tíz éve alakult ki Kaliforniában a transzperszonális pszichológia. A C. G. Jung és R. Assagioli neveivel fémjelzett pszichológia egyesítette a humanisztikus irányzatok gyakorlatias módszertanát és számos elméletet átvett a spirituális és a vallási emberismeretből. Nem nevezhető sem vallásnak, sem valláspótléknak. Ennek a viszonylag új irányzatnak a képviselői dolgozták ki a transzformációs játékot.

 

 

A játékszabályok megoldások az élet kérdéseire

A játék során egy aktuális problémát választasz a saját életedből, mely foglalkoztat, és amelyet szeretnél megoldani. Ezt a problémát négy szinten közelíti meg, erről töpreng, erről beszélget a többiekkel, és ehhez kap - véletlenszerűen - inspirációkat, támpontokat a játékszabályoknak megfelelően.

Négy szinten kell játszani: fizikai, érzelmi, mentális (gondolati) és spirituális (szellemi). A játék viszonylag egyszerű, spontán. Mint minden társasjátékban, tábla, kis figurák, dobókocka, kártyácskák szerepelnek. Viszont a cél nem a győzelem, hanem hogy megérts minél többet a saját felvetett problémáidból, miközben segítséget nyújtasz és kapsz is a többiektől. Természetesen segítség is van, ami persze nem egy elrejtett jolly joker lap formájában jelenik meg: a különböző szinteken, a húzott kártyákon leírt általános emberi tapasztalatokkal, fontos alapkérdésekkel, véleményekkel segít bennünket a játék. Alkalom nyílik arra is, hogy kimondjad érzéseidet, rámutat fontos összefüggésekre.

 

Miért és hogyan működik?

A jelenség, hogy az ember véletlenül húz egy éppen odaillő gondolatokkal ellátott lapocskát, egyáltalán nem új. Erre épülnek általában a különböző spirituális és ezoterikus jóslási módszerek. És bizonyára veled is előfordult már, hogy beleborzongtál a felismerésbe: valóban nincsenek véletlenek.
Jung ezt szinkronicitásnak nevezte el. Már ő, a nagy gondolkodó is elismserte, hogy az egybeesések mélyebb, holisztikus valóságra utaló jelek. Az ember lelki folyamatait és a külső anyagi valóságot egy közös alap köti össze. Minden divinációs technika ezt nem oksági összefüggést alkalmazza a gyakorlatban. Amikor például felteszel egy kérdést mondjuk az Orákulumnak – vagy más néven a kínai szent könyvnek –, a változások könyvének (Ji King), vagy Tarot kártyát húzol, vagy bármi más módon a jövőt kérdezed, a saját mély, tudattalan, még meg nem nyilvánult lelki folyamataidon keresztül érkezik meg a válasz.

Abból az állapotból bomlik ki a jövőd, melyre a jelened a képességeid szerint megadatott. Vagyis amit a múltban megtapasztalsz, átélsz, az teremti meg alapját a jövőd csíráinak. Ha megismered, megérted a jelen tudattalan tendenciáit, szemügyre veheted jövőd lehetőségeit. Képes vagy rá, hogy azt bontakoztasd ki, amire valóban szükséged van. De ehhez komolyan kell fejlesztened önismeretedet. Mert a mély önismeret felé szellemi ösvényen vezetnek az első lépések, amit meg kell szereznünk, hogy azután kiteljesedhessen életünk.

 

Új lehetőség játékkal a kiteljesedés felé

Amit a játék elején kiválasztasz probléma vagy kérdés, mely bizonyára érzelmileg is megérint, tesz szereplővé a játékban. Míg folyik a játék - a kezdeti tapogatózások után - a beszélgetés majd egyre inkább elmélyül, jelennek meg a társaktól a kreatív ötletek, a jobbnál jobb megoldások, így mondhatni közvetlenül indítanak el a megoldás felé vezető úton.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL