UTAZÁS

Titokzatos sziklakapuk a világban

Szerző:
Szabó Anna
A természet szemet gyönyörködtető alkotásai közé tartoznak a tengerpartokat díszítő, boltíves sziklakapuk. Némelyik remekmű úgy fest, mintha emberi kéz faragta volna, pedig a „szobrász” minden esetben a szél és a víz volt.

 

Durdle Door, Nagy-Britannia


Az angliai Jura-parton található Durdle Door, mely egy szárazföldbe kapaszkodó, tengerbe kúszó impozáns sziklakapu. Ez a mészkőszirt a legtöbbet fényképezett természeti képződmény a térségben, és számos film romantikus jelentét is ezen a tengerparton forgatták. A parton a naplemente, különösen megkapó látványt, egyedi panorámát nyújt, ahogy a narancsos színű napsugarak megvilágítják a hófehér sziklakaput. 

Az Arches –vidék, USA


Utah állam délkeleti részén, a kopár sivatagban kőboltívek és kőpillérek ezrei tündökölnek. De még ennél is meglepőbb az a közel 200 sziklakapu, amelyről a térséget elnevezték. A Landscape Arch a világ legnagyobb természetes boltíve, mely 89 m-es távolságot ível át. A Bálnaszem megnyújtott nyílás egy hatalmas sziklaív alatt. A legfeltűnőbb azonban ez a magányosan álló, görbe lábú, Kecses boltív.


Playa de las Catedrales, Spanyolország


Galícia legközkedveltebb strandja, a Playa de Catedrales. A parton megannyi, évmilliók alatt kiüregesedett sziklakapu sorakozik egymást követve, mintha egy katedrális csarnokában járnánk. A karcsú faragványokat azonban csak apály idején tekinthetünk meg, dagálykor ugyanis elárasztja őket a tenger.

El Gzira, Marokkó 

Kevés olyan változatos, természeti látványokban gazdag része van az arab világnak, mint a legnyugatibb kelet országa, Marokkó. Egy ország, ahol megelevenedik az Ezeregy éjszaka világa, és ahol Nyugat-Afrika vándor népei, varázslói színesítik a mindennapokat. El Gzira, az Atlanti-óceán marokkói részének boltívekkel teli partszakasza. A vöröses sziklakapuk vadromantikus hangulatot kölcsönöznek a tájnak.

Virgin Island, (The Bath, Virgin Gorda) USA


A Karib tenger egyik legszebb szigetén, a Puerto Rico közelében található Virgin szigeteken szokatlan és egyedi geológiai képződményekkel találkozhatunk. A szigeten, a part mentén óriási gránitsziklák tornyosulnak, melyek különös alagutakat, sziklakapukat, labirintusokat képeznek. Az összezáródó sziklák kissé félelmetes érzést keltenek, mégis a sziget legnépszerűbb látványosságai közé tartoznak. Vonzerejük valószínűleg abban rejlik, hogy a többtonnás kövek alatt önfeledten lehet lubickolni a világ leggyönyörűbb tengerében.

 

Percé Rock, Kanada


Kanada természeti csodáinak egyikekének tartják számon a Percé sziklát. A masszív kőtömb 433 méter hosszú és 88 méter magas. A közép tájt elhelyezkedő átjáró a gigantikus sziklához képest apró lyuknak tűnik, ám ez a boltív valójában 15 méter magas. A hatalmas sziklaképződmény a parthoz közel van, így csónakkal bármikor megközelíthető, apálykor pedig akár gyalog is körbejárható.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL