UTAZÁS

Lenyűgöző fotókon Ázsia mesés pagodái

Szerző:
Szabó Anna
A kínai és japán tájkép szinte elképzelhetetlen díszesen faragott pagodák, kecses pavilonok, és felfelé kunkorodó, szárnyas tetejű templomok nélkül. Ezek a jellegzetes építészeti alkotások teszik olyan meseszerűvé Délkelet-Ázsiát.
 

A pagoda a buddhista sztúpa (ereklyetorony) távol-keleti rokona. A kínai pagoda mindig a templomhoz csatlakozott, földszintjén Buddha képmása, alatta pedig egy kamra volt az elrejtett kincsek számára. A többemeletes pagoda lehetett belül üres, vagy befogadhatott sok képet vagy egyetlen óriási szobrot is, amely több szint magasságú volt. A japán pagodák általában öttetejűek, melyek szélesen túlnyúlnak a négyszög alapú falakon.


Aranypavilon, Japán


Kiotó Japán egyik legszebb városa. A többi nagyvárossal ellentétben sokat megőrzött a múlt világából. A városban több mint 200 templom és szentély, 3 császári palota, gondosan gereblyézett kavicsos kertek, magasba szökő pagodák, és tucatnyi múzeum található. Nevezetes még a filozófusok útjáról is, mely egy békés cseresznyefákkal övezett sétaút. A fő látványosság azonban az Aranypavilon, mely eredetileg Ashikaga sógun nyaralójának épült, de fia később templommá alakította. Különlegessége, hogy az épület első és második emeletét vékony aranylemez burkolja.

 

A három pagoda, Kína


Kína déli részén fekvő Dali város népszerű látványossága a három egymástól egyforma távolságban épült sokemeletes toronypagoda. A háromszög csúcsát jelző 70 méter magas fő pagoda épült legelőször, majd közel 100 évre múlva követte másik két 40 méteres társa. A szimmetrikusan elhelyezkedő égbe magasodó épületegyüttest messziről ki lehet szúrni. A háttérben lévő felhőbe burkolt hegycsúcsok teszik még misztikusabbá a látványt.

 

Osaka, Japán

Osaka az írott Japán történelem óta az ország egyik legfontosabb kikötője és kereskedelmi központja. Rövid ideig Japán fővárosa is volt. A város egyik legjellegzetesebb látványossága Shitennoji ötemeletes pagoda, ami tipikus Japán stílusban épült.

 

Himedzsi, Japán


Himedzsiben található Japán leghíresebb és legnagyobb várkastélya. A fehér gém kastély, ahogy az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított épületet nevezik, ragyogó fehér színben magasodik egy domb tetején a város díszeként. Eleganciájával, szépségével és harmóniájával kápráztatja el a turistákat. A rendkívül aprólékosan felépített vár, kecsessége ellenére a középkorban minden stratégiai követelménynek eleget tett. Az ötemeletes központi tornyát három kisebb fogja közre, és az egész építményt árkok és védőfalak övezik. A falak négyszögletes, kör és háromszög alakú nyílásait lőrésként használták.

 

Tran Quoc Pagoda, Vietnam


Vietnámban is megannyi csodálatos pagoda található. Az építészeti stílusuk azonban eltér a Japánban megszokott szárnyas tetejű, vagy a Kínában látható letisztult formáktól. Itt a sokemeletes, boltíves ablakokkal díszített, csúcsos változatok terjedtek el. A Tran Qouc Pagoda Vietnám legrégebbi pagodája, a buddhizmus kulturális szimbólumaként magasodik az égbe. A két legromantikusabb tó között található egy aprócska szigeten, a főváros, Hanoi szívében.



Schöber, Ulrike 
Álomutak 
A világ legszebb körutazásai


A selyemút, a Szent Jakab-út, a Grande Route - mindössze három a számos jól ismert, nem mindennapi út közül, melyek érdemesek arra, hogy bejárjuk őket. E fantasztikus fotókkal illusztrált kötet felejthetetlen utazásra hív a kontinenseken: Európától Ázsián át Afrikáig, sőt Ausztrália és Óceánia távoli vidékeire is.

Valamennyi álomút, a legfontosabb állomásaikkal együtt, lényegre törő leírások és gyönyörű képanyag kíséretében kapott helyet e könyvben. Engedjünk a csábításnak!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL