KÖZÉRZET

Tudod, milyen fóbiád van?

Szerző:
Szabó Anna
Többször is váratlanul, minden előjel nélkül bekövetkezett rosszullét után szorongás keletkezhet bennünk a következő esetleges rosszullét lehetősége miatt. Ha a félelem állandósul, akkor lehetséges, hogy pánikbetegséggel van dolgunk.

 

Amennyiben meg tudjuk határozni a félelmünk tárgyát (járművön utazás, sorban állás, liftbe szállás, kígyó, orvos, stb.), akkor itt inkább fóbiáról beszélhetünk, melyek azonban a pánikbetegséghez hasonló rosszulléti tüneteket eredményezhetnek:

- levegőhiány (fulladástól való félelem)
- mellkasi nyomás, fájdalom
- felgyorsult pulzus
- halálfélelem
- remegés
- verejtékezés
- szédülés
- ájulás (ájulástól való félelem)
- megőrüléstől való félelem
- önkontroll elvesztésétől való félelem
- fejfájás
- alhasi görcs


A rosszullétek (rohamok) előfordulási sűrűsége befolyásolja a kialakuló folyamatos félelem, szorongás nagyságát. Minél nagyobb a félelem annál önállótlanabbá válunk. Legsúlyosabb esetben egyedül már nem merjük elhagyni az otthonunkat, mert félünk az ismételt rosszulléttől. Ha esetleg nagy nehezen rávehetőek vagyunk egy mozi,- vagy színházlátogatásra, akkor csak és kizárólag a sor szélére vagyunk hajlandóak ülni, hogy baj esetén minél hamarabb elhagyhassuk a helyet. 

A helyzetünket még nehezítheti, hogy az állandósult, vagy alkalmanként fellépő félelmeinkből való gyógyulást már teljesen reménytelennek kezdjük látni. Ilyenkor gyakran társulhat hozzánk a depresszió is, és sajnos megjelenhet az öngyilkosság gondolata is, holott lehet, hogy félünk a haláltól. Alvásprobléma, negatív gondolatok tömege is társulhat még mindehhez, ami szintén rosszabbítja és nehezíti a helyzetet. 


Az is figyelmet érdemel, mikor egy-egy általunk félelmet jelentő eseményhez az alkoholból merítünk bátorságot.

Fóbiáról akkor beszülünk, mikor a félelem kiváltója konkrétan meghatározható. Például félelem a közlekedési járműveken való utazástól, pókoktól, nagy nyílt terektől, tömegtől, zsúfolt helyektől, alagutaktól, hidaktól, mások előtti beszédtől, stb. 


A pánik kiváltó okának a megtalálása után a Bach-virágterapeura általában az alábbi esszenciák közül választja ki személyre szabottan a megfelelőket: 

Cherry Plum, Gentian, Gorse, Larch, Mimulus, Rock Rose, White Chestnut, Willow


 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL