SZÉPSÉG

Ajurvédikus arcápolás

Szerző:
Szabó Anna
Az ajurvédikus rendszer hármassága segít meghatározni, hogy az egyes egyéneknek milyen szükségleteik vannak. Azzal, hogy meghatározzuk valaki összetevőit, és hogy ezek az összetevők hogyan reagálnak a környezetre, kulcsot nyerhetünk az egészséges élethez.
A megfelelő válaszok jobb egészséget és közérzetet eredményeznek. Az ajurvédikus tanok szerint a benned lévő három elem – három Dosha egyensúlyán múlik az egészség.

Mindenkiben mindhárom Dosha megtalálható, de a mennyiségük nem ugyanaz, sőt, életünk során is változik. Ez az arány határozza meg személyiségedet, és azt, hogy milyen betegségekre, problémákra vagy hajlamos.


Bőrtípus

Minden Dosha típus meghatároz egy bőrtípust is. Ha egyensúly van a szervezetben, mindegyik bőrtípus egészséges lesz, de mindegyiknek más gyenge pontjai vannak. Amikor az egyensúly felbomlik, akkor ezek a gyengeségek erősödnek fel, és bőrproblémák formájában jelentkeznek.

Vata – száraz bőr
A Vata bőrre a levegő a jellemző. Mivel összetevői is dinamikusak, ez a fajta kontrollálja a szállítófunkciókat a testben, mint a keringést, vagy az emésztést.
A Vata bőr általában világos, vékony, száraz vagy idősebb. Az ilyen bőrnek több táplálásra van szüksége, és intenzív hidratálásra, hogy ellensúlyozzuk szárazságát és a környezeti hatásokat, és megelőzzük a korai öregedést. 50 éves kor felett szinte mindenki bőre ebbe a típusba tartozik, de a fiatalok is rendelkezhetnek Vata bőrrel!
Relaxáló, tápláló, hidratáló és védő termékekkel óvhatjuk meg ezt a típust a külső hatásoktól.

Pitta – kombinált bőr
A tűz és a víz kombinációja adja a Pitta Doshát – az összetevőkből is látszik, hogy ez egy transzformatív – alakító jellegű jegy. Mint ilyen, a hormonális működésben, az emésztésben és a tápanyagfeldolgozásban van szerepe.
A pitta bőr általában világos, vagy közepesen barna, de nem ritkák rajta a piros foltok, pattanások sem. Ez a típus általában kombinált vagy érzékeny, ha nincs egyensúlyban, azonnal irritált lesz. A nem egyensúlyban lévő pitta bőr zsíros vagy akár száraz is lehet, de nem ritka az aknés, rozáceás vagy akár ekcémás reakció sem!
Lágy tisztítás, hidratálás, és hipoallergén termékekkel ápolhatjuk legjobban ezt a bőrtípust.

Kapha – zsíros bőr
A víz és a föld elemek keveredése hozza létre a Kapha Doshát. Ebből is látszik, hogy kapcsolatteremtő jegyről van szó, ez felel a test stabilitásáról.
A Kapha bőr általában viszonylag vastag és sötét árnyalatú. Sokkal hajlamosabb a zsírosodásra, mint a többi típus. Általában ezzel van a legkevesebb baj, de ha egyensúlyát veszti, pattanások, tág pórusok és zsírosabb zónák alakulhatnak ki rajta, főleg a T-vonalban.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL