GYERMEK

Adjunk a babának cumit, vagy ne?

Szerző:
Szabó Anna
Ismert tény, hogy a síró csecsemő megnyugtatásának egyik jól bevált eszköze a cumi, ugyanakkor sok szülő nem meri azt alkalmazni, mert fél, hogy tönkreteszi vele a fogágyat. Nagyobb csecsemőknél ez így is van, a kisebbeknél azonban nem túl gyakran, és nem túl hosszú időre való adása megengedhető, amíg nem megy a szoptatás rovására.

 

A cumi kiválóan alkalmas arra, hogy megnyugtassa a nyűgös csecsemőt, ezért – akár helyes, akár nem -, sok rohanó szülőnek bizony időnként ez az egyetlen mentsvára. Ami azonban fontos, hogy a cuminak mindig tisztának kell lennie – soha nem szabad édes folyadékba mártani vagy lánccal, zsinórral a gyermek ruhájára kötni, mert könnyen fulladást okozhat. Mindemellett pedig nem árt észben tartani, hogy cumi nem pótolja a szülő jelenlétét, törődését.

 


Vigaszt nyújtó cumizás


A szopizás az éhes kisbabát csak akkor nyugtatja meg, ha táplálékhoz is jut általa. Ha azonban a baba nem éhes, akkor a szopás önmagában is remek nyugtató számára. A szoptatott babák hozzájutnak a szükséges, evés nélküli, megnyugtató szopizáshoz, ha nem korlátozzuk a szoptatási időt. Miután kiürítették a cicit, egy kicsit még szophatják tovább az élvezet kedvéért. A tápszeres baba azonban nem tud úgy szopni, hogy közben ne igényelje a cumisüveget is, ezért még ha a „kívánsága” szerinti időközönként etetjük is, akkor is szüksége lenne egy kis szopásra ahhoz, hogy jól érezze magát. 

A cumihasználattal kapcsolatban számos érv és ellenérv létezik. Az elégedett babák cumi nélkül is elvannak, és ha nincs rá szükségük, jobb is. De ha a baba gyakran „húzza fel” magát, és semmilyen más módon nem lehet megnyugtatni, akkor a cumi segíthet ebben. Az igazság az, hogy még mindig jobb, ha üvöltés helyett a sírás energiájával inkább a cumit szopja. A cumizás ritmusa egy idő után fokozatosan lelassul, sőt, az is megeshet, hogy a kicsi elalszik szájában a cumival. Míg alszik, a szájában lévő cumi megóvhatja az újabb sírástól, hiszen valahányszor elkezdi zavarni valami, ahelyett, hogy felébredne rá, inkább cumizik egy kicsit.

 

Ha úgy döntünk, hogy a babának szükséges a cumi, akkor is óvakodnunk kell attól a gyakorlattól, hogy ahányszor csak megnyekken a gyerek, máris betuszkoljuk a cumit a szájába. Először inkább próbáljuk meg kitalálni, hogy mi lehet a gondja a picinek, és lássuk el. A cumit csak akkor szabad használni, amikor már minden más nyugtatással megpróbálkoztunk.


Vannak olyan babák is, akik már az anyaméhben megtalálják és szopják az ujjaikat, és életük első napjától kezdve eredményesen használják őket saját maguk megnyugtatására. Más babák csak segítséggel és csak néhány hetes korukban tanulják meg, hogy a kezecskéjük erre is jó lehet. Ha túl sokat sír a pici, és semmivel sem sikerül megvigasztalni, de azt sem szeretnénk, hogy rákapjon a cumira, akkor kipróbálhatjuk azt az átmeneti megoldást, hogy rávezetjük az ujjszopás módszerére. Lehet az is, hogy a mi jóval nagyobb ujjunkat megnyugtatóbbak fogja találni, mint a saját kis ujjacskáját.


Ha tehát a baba sokat sír, nem tudja, vagy nem akarja az ujjacskáit szopni, a miénket viszont szenvedélyesen szívja, akkor adhatunk neki cumit. Csak kevesen javasolják használatát, de vitathatatlan, hogy ha egy idegesebb vagy állandóan rosszkedvű baba megkapja a cumiját, szemlátomást megnyugszik, mintha kicserélték volna.

A cumi előnyei

A cumi hátrányai


Ha rákap a baba, a cumival elaltathatja magát, és a nagyobb ijedelmek után is könnyebben megnyugszik.
Ha rászokott a cumira, lehet, hogy évekig cumizni fog, és nehezen fogjuk tudni leszoktatni róla.


Ha cumival a szájában alszik, és nem köpi ki, akkor ha valami megzavarja az álmát, megint elkezdi szopni a cumit, hogy megnyugtassa magát. Ennek következtében nem ébred fel teljesen, és nem kelti fel a szüleit sem.
 Ha éjszaka kiesik a cumi a szájából, lehet, hogy felébred, és sírni kezd utána. Egyedül nem találja meg, tehát segítenünk kell neki, ezért mindig csak segítséggel tud visszaaludni.
Amíg cumizik, nem szokik rá az ujjszopásra.  Ha gyakran van cumi nappal a szájában, akkor nem tudja a játékokat és más tárgyakat a szájába venni, tehát nem tudja alaposan megvizsgálni őket, valamint zavarja a hangadásban is. Ha rosszkedvű a baba, mi máris belenyomjuk a cumit a szájába, ahelyett, hogy kitalálnánk, mi a baja. A cumikat állandóan sterilizálni kell, különben nem higiénikusak.

 

Hogyan próbáljuk majd leszoktatni a cumiról a babát?


Ha tehát a baba nyűgös, és meg akarjuk tudni, segít-e rajta a cumi, akkor próbáljuk ki pár hónapig, míg el nem kezdi a szájába venni a játékokat és a kézzel ehető ételeket, és akkor is csak alváshoz adjuk oda. A békés esték és éjszakák az egész család kedélyén nagyon lendíthetnek. Ha a baba kb. fél éves korában már boldogabb, kiegyensúlyozottabb és kevésbé nyűgös, akkor megpróbálhatjuk elhagyni a cumit, még mielőtt olyan idős nem lesz, hogy tudatosodna benne a hiánya. A mászó és totyogó korban tűnik a legkevésbé esztétikusnak és higiénikusnak a cumizó baba, ráadásul gátolja a gyereket abban, hogy a szájával felfedezze a tárgyak alakját, felületét, állagát. Mivel a babának a szája az egyik legfontosabb „érzékszerve”, nyilvánvalóan hátrányos, ha állandóan cumival van „betömve”. 


Azok a sírós, félős babák, akik csak a cumitól nyugszanak meg, sokszor még nem is érettek arra, hogy a saját kezüket játékszernek tekintsék. Legfeljebb az esti lefekvés alkalmával nyugtassuk meg a babát cumival ebben a korban, meg persze akkor, ha valamilyen nagyobb megrázkódtatás éri. Jó, ha a játékkal töltött időben a keze és a szája is szabad, és a rendelkezésére áll.


Etetés cumisüvegből


Az üvegből történő etetés lehetővé teszi mások (például az apuka) számára, hogy részt vegyenek a baba táplálásában, így addig az édesanya pihenhet, alhat, vagy másképpen törődhet magával. Arról nem beszélve, hogy nyugodtan etethetjük a picit mások előtt is, anélkül, hogy zavarba jönnénk. Az üvegből való etetés másik nagy előnye, hogy pontosan megítélhető, mennyit fogyasztott a csecsemő. Idővel a csecsemő garatizmai erősödnek, szopási képessége javul, ezért a cumin lévő nyílás méretét is ennek megfelelően kell megválasztani.

 

Az üvegből való etetésnek nem az a célja, hogy minél gyorsabban és kényelmesebben „letudjuk” a baba táplálását, hanem épp ellenkezőleg – az, hogy minél hűebben utánozzuk a szoptatást. Ennek érdekében az etetést végző személynek a szoptatás intimitását megközelítő nyugodt, csendes környezetet kell teremtenie az üvegből való etetéshez is – a legjobb, ha távol a család zajától, egy kis szobában a babával kettesben maradunk, kényelmesen elhelyezkedve egy karosszékben, és csak az aktuális tevékenységre figyelünk.

 

 

Cumisüveg, mint nyugtatószer


Vannak szülők, akik engednek a kísértésnek, és úgy tanítják a gyereket arra, hogy egyedül tudjon elaludni, hogy a kezébe nyomják a teli cumisüveget, és hagyják, hadd szopja álomba magát. ennek a módszernek sajnos több a hátránya, mint az előnye. Először is, a fogakra gyakorolt rossz hatása mindenki számára ismert, másodszor nagy a veszélye a félrenyelésnek. De arra is gondolnunk kell, mi történik, ha a baba é4jszaka felébred. Ha cumisüveggel a kezében aludt el, akkor csaknem biztos, hogy kér még egy üveggel, amint felébred. Ez tehát azt jelenti, hogy legalább kétszer fel kell kelnünk, és teletölteni az üveget. Ha a szopás áthidalja a nehézségeket, talán még mindig jobb, ha a baba a cumit vagy az ujjacskáját szopja.

 


A cumisüveg sterilizálása


A cumisüveget és a cumit minden etetés után gondosan meg kell tisztítanunk. Néhányan azt javasolják, hogy az üveget és a cumit minden alkalommal sterilizáljuk, mások azonban elégnek találják, ha egyszerűen alaposan elmosogatják a megfelelő mosószerrel. A tej és a tejalapú élelmiszerek igen jó táptalajt jelentenek a baktériumok és más mikroorgazmusok számára, amelyek a csecsemő szervezetébe kerülve különböző betegségeket okozhatnak. A cumisüvegnek tehát minden részét alaposan sterilizálni, fertőtleníteni kell. Fontos tudni azonban, hogy a sterilizálás (kifőzés) deformálhatja a cumisüveg gumifeltétjét, megváltoztathatja a rajta lévő lyuk nagyságát, ami félrenyeléshez, vagy szívási akadály kialakulásához vezethet, ezért a sterilizálás után ezt feltétlenül ellenőrizni kell. A sterilizálást legalább a csecsemő hat hónapos koráig kell folytatni!



 

A sterilizálás folyamata
1. Üvegmosás
Mossuk ki az üveget meleg mosogatószeres vízzel, üvegmosó kefe segítségével, különös gondot fordítva a problémás felületekre, mint amilyen pl. az üveg csavarmentes szája, ahová az üveg tartalma belefolyhat, beszáradhat és fertőződhet.

2. Cumitisztítás
Az előzőeknek megfelelően a cumikat is ki kell mosni, először kívül, majd belül, kifordítva azokat. Használjunk külön erre a célra gyártott kefét, hogy a makacs szennyeződéseket is eltávolítsa.
3. Öblítés
Miután az üveget, cumit és az összes tartozékot alaposan elmostuk, öblítsük át azokat tiszta, folyó víz alatt.
4. Sterilizálás
Vegyük elő a sterilizáló tablettákat vagy folyadékot, és a csomagolásukon feltüntetett módon készítsük elő a sterilizáláshoz szükséges oldatot. Merítsük a cumisüveget és tartozékait az oldatba, és tartsuk benne az előírt ideig. Ha végeztünk, csak azt az üveget vegyük ki, amelyiket azonnal fel is használjuk, a többit hagyjuk a sterilizátorban max. 24 óráig. A kivétel után öblítsük át lehűtött, forralt vízzel.
5. Kifőzés
Sterilizátor hiányában tökéletesen megfelelő, ha a tartozékokat kifőzzük. Forraljunk fel egy lábasban tiszta vizet, tegyünk bele minden alkatrészt, és forraljuk 10 percig, majd vegyük le a lábast a tűzről, tegyük rá a fedelét és hagyjuk az egészet kihűlni. Tiszta kézzel vegyük ki a vízben lévő dolgokat és, szárítsuk meg tiszta papírtörlőn.




Dr. Penny Preston
Amit minden anyának tudnia kell a baba első évéről
(Alexandra Könyvkiadó)

A magatehetetlen újszülöttből tizenkét hónap leforgása alatt magabiztos emberpalánta cseperedik, miközben az ügyetlen, kezdő szülők szakavatott édesanyákká, édesapákká válnak. Ez a könyv segítséget nyújt a gyermekgondozás és -nevelés legfontosabb kérdéseiben, tanácsot ad ahhoz, miként fejleszthetjük a kicsi szellemi és fizikai képességeit, de az édesanyák azt is megtudhatják belőle, hogy milyen változások zajlanak odabenn a testükben ebben a fantasztikusan izgalmas időszakban. De nemcsak olvashatunk, hanem jegyzetelhetünk is az erre fenntartott helyeken, így az egy esztendő minden fontos eseménye belekerülhet. S mire eltelik a tizenkét hónap, majd nem győzünk csodálkozni, hogy milyen messzire jutottunk!


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL