LELKIPATIKA

Milyen a spirituális intelligenciád?

Szerző:
Szabó Anna
Ha nehezen döntesz az élet kérdéseiben, használd fel spirituális intelligenciádat! Kutatók már régen bebizonyították a Spirituális Intelligencia létezését, amely ösztöneink segítségével vezet el téged is a legjobb megoldáshoz.


Itt az ideje a változtatásnak. Kinga pontosan tudta ezt, és ezúttal azt is érezte, hogy többről van szó egyszerű megérzésnél. De mit tehet ebben a megoldatlannak tűnő helyzetben? Már csak egy nap volt hátra szilveszterig, és barátjával, Norberttel közös lakásukban hatalmas bulit akartak tartani csaknem harminc meghívottal. Kingán viszont a délutáni bevásárlás közben átsöpört az érzés, hogy mihamarább szakítania kell Norberttel. De hogyan oldhatná meg a kapcsolatuk problémáit? És hogy élné meg ezután az új év első napjait?

Egy csapda, amelyből számos út vezethet ki. Attól függően, hogy Kinga milyen személyiség és milyen tulajdonságok dominálnak nála, különböző megoldások közül választhat.



Logikus és racionális: az IQ

Kinga még aznap elmondja Norbertnek, hogy nem látja értelmét kapcsolatuk folytatásának, és ezért szakítani szeretne vele. Ebből a lány számára az következik, hogy neki kell egyesével végighívogatni a meghívottakat, és lemondani a másnapi bulit.



Érzelmi: az EQ

Kinga nemcsak saját érzéseire hallgat, hanem tekintettel van a barátaira is – tehát elhatározza, hogy még egyszer hatalmas bulit csapnak, a szakítást pedig az új esztendő józanabb napjaira halasztja.

 

Spirituális: az SQ

Kinga egész egyszerűen őszintén beszámol Norbertnek az érzéseiről – ennek ellenére mégis megtartják a bulit. Hiszen szilveszterkor ünnepelni kell, és az a 30 ember nem tehet a kapcsolatuk zátonyra futásáról.

Mindegyik esetben egy bizonyos tulajdonság került előtérbe: a logikus megoldást Andi IQ-jára (intelligenciahányadosára) támaszkodva választotta, az érzelmi lehetőség kiválasztásánál EQ-ja (érzelmi hányadosa) igazította útba, míg a spirituális megoldás választásakor SQ-jára (spirituális hányadosára) bízta magát. Nem tartod az utóbbit okos megoldásnak? Nos, akkor a szakemberek nem értenek veled egyet.

 

Szerintük spirituálisan intelligensnek lenni annyit tesz, mint felkutatni a kényelem és a kellemetlenség határait. Csak az tudja felmérni, mi az, ami elérhető a számára – legyen szó magánéletről, munkáról vagy sportról -, aki folyamatosan fürkészi, hogy milyen messze mehet el. Ezt a határvidéket nevezik „növekedési pontnak”, ahol az egyén formálhatja önmagát. Más szavakkal ez az a pont, ahol a lehetőségeink a vágyaink szintjére emelkedhetnek. Kívülállók számára Kinga reagálása talán szokatlannak tűnhet, pedig nem tesz egyebet, mint megoldja személyes problémáját, de közben teljesíti azon igényét is, hogy boldogan, barátai körében kezdje az új esztendőt ahelyett, hogy szomorúságot okozna, magának és másoknak. És éppen ez a magatartás utal magas szellemi hányadosra.



Tipp: Így javíthatsz SQ-on!


• Tarts pár perc szünetet, akárhol vagy. Olvass, vagy teljes odafigyeléssel hallgass zenét és táncolj, ahogy a belső hangod diktálja.
• Írj naplót; a lehető legszínesebben írd le az életedet: mitől szomorodsz el? Mi az, ami meglep? Mi tesz boldoggá? Mik az álmaid? Hogyan reagálsz az egyes helyzetekre?
• Igyekezz önsajnálat nélkül túljutni az egyes szituációkon – figyeld meg, hogyan beszéled ezt meg önmagaddal!
• Ha szeretnél változtatni az életeden, először ezt a gondolatot tedd szilárddá önmagadban: ne hagy magad megingatni!
• Gondolkodj el a lehetséges további utakon, amelyek eddig talán teljes egészében rejtve maradtak előtted.
• Ezután fesztelenül és higgadtan válassz egy „főutat”.
• Sohase felejtsd el, hogy számos másik út is létezik!

Ösztönösen és kreatívan

A kutatók szerint mindannyian intelligensek vagyunk spirituálisan, de gyakran nem bízunk kreatív és ösztönös képességeinkben. Pedig az ösztönösség és a kreativitás alkotja az SQ magját, amely ha elég erős, lehetővé teszi számunkra, hogy szabályok nélküli játékot játsszunk. Ezáltal minden szituációban találékonyak lehetünk, és a régi csapdákból új kiutakat találunk.
A szellemi hányados tulajdonképpen Daniel Goleman 1995-ben bizonyított érzelmi hányadosának egy magasabb lépcsőfoka. Goleman annak idején igazolta, hogy aki kommunikatívabb és közvetlenebb, az saját és környezete életét is megkönnyíti. Aki azonban magas érzelmi intelligenciával rendelkezik – a magas spirituális intelligenciájú emberekkel szemben – minden helyzetet elfogad, és nem kutatja folyton a választ a miértekre.

 

Magas SQ = kiegyensúlyozottság és fittség

Aki spirituálisan él, tovább él – legalábbis a Journal of Gerontology felmérése szerint. Amerikai kutatók szerint ezeknél az embereknél a várható élettartam 28 százalékkal is megnőhet. Hiszen a magas SQ-val rendelkező emberek szellemileg és testileg fittebbek, ritkábban a kedélyhullámzásaik, kevésbé stresszesen élik meg a hétköznapokat, és kisebb a hajlamuk a szenvedélybetegségekre.

Persze felmerül a kérdés, akkor mégis mi akadályoz meg minket SQ-nk kiteljesedésében? Többek között az, hogy nem bízunk eléggé saját spirituális képességeinkben, nem merünk az egyes helyzetekre sajátos szemszögünkből tekinteni és nem merünk változtatni. Valljuk be, néha lusták is vagyunk! Mindenesetre legtöbben visszariadunk attól, hogy több kérdést tegyünk fel, mint amennyit képesek vagyunk megválaszolni. Emellett, aki túl sokat kérdez, ahelyett hogy cselekedne, gyakran tétovának tűnik; hiszen társadalmunk a gyorsan és praktikusan cselekvő embereket jutalmazza.

Persze sokszor nem csak egy jó megoldás létezik – de néha kerülőt kell tenni az elérésükhöz. A vallás is lehet egy út, de felmérések szerint több spirituális ember található a templomok falain kívül, mint belül. Tehát nincsen örökérvényű recept, mindenkinél más és más út vezet a kiteljesedéshez.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL