FÉSZEK

Nyúl-hangulat a lakásban

Szerző:
Szabó Anna
Már tényleg csak napok kérdése, és itt a Húsvét. Ha még nem gondoskodtál otthonod feldíszítéséről, akkor íme néhány ötletünk – sablonnal –, melyek kis költségvetésből nagyon gyorsan elkészíthetőek!


Mókás nyuszifejek

Alapanyagok:

Különböző méretű, kifújt tojások
Tónuspapír – középbarna, bézsszínű, piros, fekete, fehér
Hurkapálca
Natúrszínű rafia és szalagmaradékok
Fekete szálak pl. partvisból
Akrilfesték – barna és fehér
Ecset
Pauszpapír
Puha ceruza
Zsírkréta – barna és szürke
Olló
Univerzális ragasztó
ragasztópisztoly

 

Elkészítése:

1. A kifújt tojás szélesebb felén lévő lyukat tágítsd ki (ha szükséges), majd dugd bele a hurkapálcát. Ragasztópisztollyal rögzítsd. A tojást a pálcával együtt fesd világosbarnára.

2. A fület és az arc részleteit másold pauszpapírra és ennek segítségével rajzold fel az elemeket a megfelelő színű papírokra. Vágj ki annyi darabot, ahány nyuszit szeretnél készíteni.

3. A körvonalakat és a pontokat zsírkrétával rajzold meg. A fekete orrot ragaszd a pofácskára, a nyelvet és a fogakat pedig mögéje.

4. Ragassz néhány fekete szálat a pofácska hátoldalára, majd ezt a barna orcára. A fekete pupillákat ragasszuk a fehér szemekre, majd ezeket az orca mögé. Amikor összeállítottad az arcot, ragaszd az egészet a tojásra.

5. A kétféle kartonból összeállított fülek alját hajtsd be és ragaszd a tojás tetejére.

6. Végül köss masnit a rafiaszálakból (kiegészíthetjük szalagdarabokkal is), majd rögzítsd a tojásfej alá, a pálcára.

 

*****

 

Girland nyuszikból

Alapanyagok:

Barna fotókarton
Tónuspapír – piros, kék, sötét- és világoszöld, rózsaszín, sárga
Vastagabb karton a sablonkészítéshez
Pauszpapír
Fekete filctoll
Ceruza
Olló vagy hobbivágó
Ragasztó

 

Elkészítése:

1. A nyuszi körvonalát másold a pauszpapírra, de ne vágd ki, hanem először ragaszd a vastagabb kartonra. Ezután már körbevághatod, hogy egy sokszor használható sablont kapj.

2. A sablonnal rajzold meg a girlandot a barna kartonra úgy, hogy szorosan egymás mellé rajzolod a hat nyulat. A kezek mindig érjenek össze. A többi elemet külön másold pauszpapírra, majd a minták segítségével vágd ki az ingeket, a nadrágokat (12-12 db-ot) és a nyakkendőket (4 db-ot) különböző színű tónuspapírokból. A girlandot is vágd ki.

3. A girland mindkét oldalára ragaszd fel a ruhákat, majd filctollal rajzold meg az arcokat.

*****

 

Hangulatos sziluettek

 

Alapanyagok:

Hengeres, üveg mécsestartó
Fehér rostselyempapír
Ceruza
Pauszpapír
Dekupázsragasztó
Nagyméretű mintakivágó – virág
Iratlyukasztó
Kivizöld és barna papír
Ecset
Hegyes olló
Ragasztó

 

Elkészítése:

1. A mécsestartók külső oldalát borítsd be a méretre vágott rostselyempapírral: kend be dekupázsragasztóval az üveget és simítsd rá a papírcsíkot. Száradás után, vágd le a peremen túllógó széleket.

2. A mintalyukasztóval vágj ki hat-nyolc virágot a barna és zöld papírból. A formát követve vágd ki a közepüket hegyes kisollóval, hogy csak 3-5 mm széles kontúrjuk maradjon.

3. A virágok hátoldalát kend be vékonyan ragasztóval és simítsd a mécsestartóra. Iratlyukasztóval nyomj ki néhány pöttyöt a színes papírokból, és ragaszd ezeket a virágkontúrok köré.

4. A nyuszis tartókhoz pauszpapírral kell másolnod a sablonok között található mintát. Vágj egy 19x10 cm-es csíkot a barna papírból, amelyet hajts félbe.

5. A kimásolt mintát helyezzük a hajtásvonalra (a szaggatott vonal jelzi a tükrözési pontot) és kopírozzuk át a barna papírra.

6. Vágd ki a mintát, majd hajtsd szét a papírt, és külön-külön vágd ki a két nyuszi és a tojás belsejét.

7. A nyuszikat a virágokhoz hasonlóan ragaszd a tartó oldalára. Iratlyukasztóval szúrd ki a két barna pöttyöt, amelyeket ragassz a szemek helyére.

8. Készíts füvet, amelyen ücsöröghetnek a nyuszik. A zöld papírból vágj egy csíkot, egyik hosszanti szélét vagdosd be és ragaszd a barna sávra.

Tipp:
Ha a tarkább dekorációt kedveled, választhatsz pasztellszínű rostpapírokat is a mécsestartó bevonásához. A minta színeit ehhez az alaphoz igazítsd.

Forrás: Tavaszváró kreatív ötlettár. Aréna 2000 Kiadó, 2009.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL