GYERMEK

Kifogások szoptatásra...

Szerző:
Szabó Anna
Változnak az idők és ez a mondás igaz a csecsemőgondozás körüli nézetekre is. Mást gondoltak a baba első hónapjainak szükségleteiről anyáink, nagyanyáink, dédanyáink, és valószínűleg mást fognak gondolni lányaink is. Nincs is ezzel semmi baj, a lényeg: ne engedjük, hogy a különféle vélemények összezavarjanak bennünket!

 

Ötven évvel ezelőtt az anyákban bizonyára még fel sem merült, hogy nem, vagy nem sokáig akarnak szoptatni. Valamivel később, a tápszerek megjelenésének, és a nők munkavállalásának kezdeti éveiben divat lett a „nem szoptatás”. A nők végre öntudatukra ébredtek: igyekeztek minél előbb visszatérni a társadalomban elfoglalt szerepükhöz, nem mellékesen pedig megőrizni leánykori alakjukat. A 21. században azonban újra hódít a szoptatás, olyannyira, hogy aki egészségi, vagy egyéb ok miatt nem tudja ilyen módon táplálni gyermekét, az lassan már nem is mer szoptató társnői szemébe nézni. Hogy is van ez? Lássunk néhány alapvető tudnivalót a szoptatásról!

„Szeretnék szoptatni, de…”


Alighanem sok várandós kismama fejében megfordul ez a gondolat, kiegészítve a legkülönfélébb kifogásokkal és aggodalmakkal. Lássunk néhányat:


- „Túl kicsik a melleim, biztosan nem lesz elég tejem!”


A mellek formája, mérete nem befolyásolja a szoptatást, főként nem a tejmennyiséget. A szervezet ideális esetben (amikor a baba megfelelően szopik és az anyának semmilyen betegsége nincs) annyi tejet termel, amennyire a babának szüksége van. A baba szopásának gyakorisága, szívásának erőssége információt küld az agynak, amely ilyen módon (1-2 napos átmenettel) beállítja a szükséges tejmennyiség termelését. 


A mell milyenségéből adódó egyetlen nehézséget a befelé forduló mellbimbó okozhatja. Ekkor ugyanis a baba nem tud megfelelően ráharapni a mellbimbóra. Aggodalomra azonban semmi ok. Egy úgynevezett bimbókiemelő eszköz segítségével a befelé forduló mellbimbóval is lehetséges a szoptatás.


- „Nem tudom, hogyan kell!”


Ne aggódj, senki sem tudja! Legalábbis eleinte. Jó, ha már a terhesség alatt információkat gyűjtesz a szoptatásról (anyukádtól, védőnődtől, könyvekből…), de igazán csak a gyakorlatban fogod megismerni a dolog lényegét. Ha a szülésed problémamentes volt és a baba is jól van, valószínűleg már a szülőszobában megszoptathatod a kisbabádat. Valójában semmit sem kell tenned, hiszen az újszülött csodálatos képessége, hogy akár a hasadról indulva is odakúszik a melledhez, és azonnal szopni kezd. Ekkor azonban a szülésznő, később a csecsemős nővérek segítségére is bizton számíthatsz. Amit fontos tudnod: a baba akkor szopik jól, ha nem csak a mellbimbót, hanem a bimbóudvart is bekapja. Ehhez olyan nagyra kell nyitnia a száját, mintha ásítana, ajkai pedig kifelé fordulva fogják körbe a mellbimbót. Ha úgy látod, hogy babád az első napokban ezt nem így csinálja (vannak lustácska újszülöttek), bátran segíts neki! Igazítsd a száját a melledre, meglátod, hálás lesz érte! 


Ha a szülés befejezése császármetszéssel történt, kórháza válogatja, hogy mikor kapod meg a babát az első szoptatásra. Vannak intézmények, ahol azonnal átadják az újszülöttet, hogy megismerkedjetek, és megszoptathasd, máshol csak a következő napon láthatod őt. Az egyéni állapotodtól függ, hogy melyik megoldást részesíted előnyben, de véleményem szerint egy császármetszés után kevesen vannak a fizikai erőnlétüknek olyan fokán, hogy igazán élvezni tudják a szoptatást és a babával töltött időt. Ha te ezek közé tartozol (tartoztál), gratulálok! Ha nem, ne bánkódj, természetes, hogy a műtét után leginkább a saját életben maradásodért küzdesz. 

- „Félek a szoptatás okozta fájdalomtól!”


A szoptatás nem fáj! Eleinte természetesen adódhatnak kellemetlenségek, melyek rendszerint a baba rossz szopási technikájából fakadnak. Súlyosabb esetben a mellbimbó fájdalmasan kisebesedik, vérzik. Igazi megoldást csakis a helyes szopási-szoptatási technika elsajátítása jelent mindkettőtök részéről. Ám a panaszokat enyhíthetik a különféle mellbimbó védő kenőcsök és krémek, melyeknek létezik gyógyszertári és egyéb kereskedelmi forgalomban kapható változata is. Jó módszer, ha hagyod, hogy a tejcseppek és a baba nyála rászáradjon a melledre (a következő szoptatás előtt mosd le langyos vízzel!). 
Fontos tudni: bár a helyes szoptatás nem fáj, a tejbelövellés okoz némi sajgó érzést a mellben, ez azonban hamar elmúlik.


- „Félek, hogy csúnya lesz a mellem!”


Tény, hogy a rendszeres szoptatás igénybe veszi a mellet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ettől kezdve löttyedt zacskókkal a melled helyén fogsz létezni. Természetes, hogy amíg naponta többször megtelik és kiürül a melled, addig a formája sem lesz gömbölyded és a tapintása is csak akkor kemény, ha teli van. Ne ijedj meg! Sokat tehetsz a melleid formájáért már a szoptatás előtt. Rendszeres hát-és mellizom erősítő tornával elősegítheted, hogy a szoptatás befejeztével hasonlóan formás kebleid legyenek, mint amilyenek korábban voltak.


- „Mit fog szólni a férjem/párom?”


Amennyiben a férjed felelősségteljes, szerető apa és társ, úgy büszke lesz rád! A nők azon félelme, hogy a szoptatás befolyásolja a korábban jól működő párkapcsolatot, általában alaptalan. A férfiak vonzalmát rendszerint szemernyit sem csillapítja, hogy a párjuk 10 perccel az együttlét előtt még a kisbabájukat szoptatta. Ilyen aggodalmai inkább az anyáknak vannak, ezt pedig tudatos irányítással, beszélgetésekkel kell helyére tenni. Az előfordulhat, hogy a szoptatás hatására termelődő hormonok csökkentik a nemi vágyadat. Ne aggódj! Egy jó társ ezt is megérti, és ez az állapot sem fog örökké tartani.


- „Szeretnék mielőbb visszatérni a munkámhoz!”


A mai gazdasági helyzetben szerencsés vagy, ha van hová visszatérned, és érthető, hogy igyekszel megtartani a munkahelyedet. Ebben az esetben sem kell lemondanod az anyatejes táplálás előnyeiről. Amikor otthon vagy, tudsz szoptatni. A munkahelyeden pedig megfelelő időközönként lefejheted és hűtőszekrényben tárolhatod az anyatejet. Így mindig lesz raktáron készlet, és a tejtermelés sem áll le. Vigyázz! Vannak babák, akiknél a cumisüvegből történő táplálás úgynevezett „cumizavart” okozhat. Ennek elkerülése végett előnyös, ha már idejekorán megtanítod a babát pohárból inni. (Megfelelő itatópohárból erre már a pár napos újszülött is képes.) Igaz, hogy a pohárból (vagy cumisüvegből) történő táplálás nem ugyanazt az élményt nyújtja anyának és babának, mint a valódi szoptatás. Ám a testközelséget pótolhatjátok nagy összebújásokkal, szoros ölelésekkel.


- "Mindent megpróbáltam, mégsem megy a szoptatás!"


Semmi baj, ne vádold magad! Előfordul, hogy a legjobb szándék ellenére (vagy tán épp azért) sem sikerül szoptatnod a kisbabádat. Ne érezd úgy, hogy hibás vagy, arra pedig semmiképp se gondolj, hogy emiatt kevesebb vagy akár te, akár a babád! A tejtermelést serkentheted különféle módszerekkel, mint pl. a mell masszírozása, a baba gyakori mellre tevése, tejserkentő teák és ételek. Ha ezek sem segítenek, akkor sem dől össze a világ. A mai modern, hipoallergén tápszerek ízükben és összetételükben nagyon hasonlóak az anyatejhez. Semmiben nem fog hiányt szenvedni a kisbabád, ha anyatej helyett (mellett) ezek valamelyikével táplálod, és mellette biztosítod számára a lelki egyensúlyához szükséges testközelséget is. Tudnod kell, hogy a babák szopásának egy része ún. „komfortszopás”, ami azt jelenti, hogy ilyenkor nem esznek, csak szopiznak, mert ez megnyugtató a számukra.


- „Átgondoltam és inkább a tápszert választom!”


Szíved joga! Bár nem lehet eleget hangsúlyozni a szoptatás fontosságát. Amellett, hogy csodálatos élmény a testedből táplálni a kisbabádat, az sem elhanyagolható, hogy miközben a baba szopik, az immunrendszere kialakul, erősödik, védettséget szerez számtalan vírussal, betegséggel szemben, és erősíti a kettőtök közötti lelki köteléket. 


Ha azonban mégis úgy döntöttél, hogy nincs kedved szoptatni, bátran állj ki az elhatározásod mellett! Sem anyukádnak, sem anyósodnak, sem a szomszéd néninek (akik nyilván naponta kérdezik majd, hogy szoptatod-e a kisbabádat) nincs köze a döntésedhez. A legfontosabb, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott legyél, és ha ezt szoptatás nélkül éred el, akkor minden bizonnyal ez lesz a legjobb megoldás a Te babádnak. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL