GYERMEK

Miért jó a babának a szoptatás?

Szerző:
Szabó Anna
A természet az anyatejet az embercsecsemőknek, a tehéntejet a bociknak találta ki. Az anyatej értéke abban áll, hogy megtalálható benne legalább 100 olyan összetevő, amely a tehéntejben nem, s amelyek közül a tápszerek biztosan nem tartalmazzák az összest.


Hasznos a babának

Az anyatej az egyetlen olyan tej, amely pontosan megfelel a gyereknek, alkalmazkodik a baba korához és fejlettségéhez. Minden etetésnél alkalmazkodik a baba étvágyához – csillapítja az éhségét és segít megelőzni az elhízását. Elsőként a baba az előtejhez jut hozzá, ami alacsony kalóriatartalmánál fogva csillapítja a szomját, és úgy tud tovább szopni, hogy nincs még tele a hasa, és nem fenyegeti az elhízás veszélye. Miközben a baba tovább szopik, az előtej után az utótejet kapja, ami zsírosabb és magasabb kalóriatartalmú, ezért valóban teltségérzetet okoz, ezzel megszünteti az éhségérzetet, és a baba abbahagyja a szopást.

Amíg a babát kizárólag anyatejjel táplálod, kevésbé valószínű, hogy elkapja a fertőző betegségeket – különösen a gyomor- és bélhurutot, de idetartozik a nátha és a középfülgyulladás is. Ha a baba örökletesen hajlamos arra, hogy allergiás legyen, a kizárólagos szoptatás segít a megelőzésben. Az anyatej számtalan előnyös tulajdonsága mellett a szoptatás élvezetesebb lehet a babának, mint ha a cumisüveget kellene szívnia, mert akkor is tud szopni, amikor a mell gyakorlatilag üres. Ez kellemes érzést nyújt neki, és nem levegőt szív.

 

De miért jó ez a mamának?

A szoptatás arra kényszeríti az anyát, hogy leüljön vagy lefeküdjön, és pihenjen – lehet, hogy ez az összes idő, amit pihenéssel tud tölteni. Könnyebbek az éjszakai etetések, még ha többször van is rájuk szükség. Segít visszanyerni az anya régi formáját, mert az a zsírtöbblet, amit a szervezete a szoptatás idejére elraktározott, most gyorsan lemegy róla, és átmegy a babára. Hosszú távon enyhítheti a menstruáció előtti feszültségérzést, rövid távon pedig késlelteti a menstruációs ciklus visszatérését. Ugyanakkor viszont nem teljesen biztos, hogy megvéd a terhességtől is. Továbbá úgy tartják, hogy csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét a változó kor előtt.

A problémamentes szoptatás időt és fáradságot takarít meg: semmit nem kell beszerezni, tárolni hozzá, semmi nem fogy ki hirtelen, nem kell sterilizálni és méricskélni, hűteni és újra felmelegíteni; semmit nem kell behozni a kedvenc tévéműsorunk alatt vagy az éjszaka közepén. Mosogatni sem kell. Költségkímélő is, mert kevesebbe kerül a magunk számára elkészített étel, mint a gyárilag előállított tápszer.

Hacsak nem zavarja az anyát, ha társaságban kell szoptatnia, az élet sokkal könnyebb az anyatejes babával, mert egyszerűbb kimozdulni vele még az olyan nyilvános helyekre is, amelyek nem kifejezetten bababarát helyek.

 

Az anyatej és a cumisüveg ötvözött előnyei

Jó, ha tudod!

Szoptatás előtt moss kezet és mosd meg a melleid! 
Ha fejned kell, akkor is alaposan mosd meg mindkettőt, a műveletet pedig kifőzött eszközökkel végezd el! A lefejt anyatejet azonnal hűtsd le, jól záródó edényben tárold az etetésig. A hűtőszekrényben tárolt anyatejet ajánlott 24 órán belül felhasználni, vagy le kell fagyasztani.

Az anyatej fagyasztása -18 C-on biztonságos tárolást jelent kb. 6 hónapig. Tárold a tejet adagokra osztva, és írd rá a csomagokra a lefejés időpontját!

A mélyhűtött anyatejet a hűtőszekrényben, fokozatosan engedd fel, majd utána melegítsd! Ne használj mikrohullámú sütőt és ügyelj rá, hogy ne kerüljön bele szennyeződés. A felengedett tejet tilos újra lefagyasztani!

 

 

A szoptatás legtöbb előnye inkább az anyatejhez, és nem annyira a szoptatás folyamatához kötődik. A cumisüveg segítségével úgy is tudjuk anyatejjel táplálni a babát, hogy közvetlenül nem veszünk részt benne. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha az anya nagyon szeretné szoptatni a babát (vagy valami orvosi indokból, vagy mert az allergiára való öröklött miatt a babának különösen fontos az anyatej), de korán (remélhetőleg nem túl korán) vissza kell mennie dolgozni.

Ha elég idő állt az anya rendelkezésére ahhoz, hogy a tejtermelése beinduljon, akkor lehet, hogy a szervezete elő tud állítani annyi tejet, hogy azon túl, hogy éjszakánként tetszőlegesen (és remélhetőleg gyakran), valamint reggel indulás előtt megszoptatja a babát, még marad annyi, hogy a nappali adagokat is lefejje. Ha a baba etetéseinek egy részét lefejt tejjel kívánja megoldani, akkor jól teszi, ha beszerez egy mellszívót. Sürgős esetekben jól használható módszer a kézi fejés, de több üvegnyi tej lefejése fájdalmasan lassú lenne ezzel az eljárással. A mechanikus és elektromos mellszívók rengeteg fajtáját lehet kapni. Nem biztos, hogy a legdrágább lesz a legkényelmesebb. Először érdemes próbaként kikölcsönözni egyet.

A szoptatás érzelmi és a gyerek lelki fejlődését segítő előnyei leginkább akkor élvezhetők, ha közvetlenül mellből szoptatod a babát, de ez nem jelenti azt, hogy ha lefejt tejet kap, akkor meg kell fosztanod mindettől. Ha csak lehet, próbáld minél többször megszoptatni a gyermeket, hogy csak néha kelljen valaki másnak üvegből megetetnie.

Nem minden baba tud könnyen váltani az anyamell és a cumisüveg között, főképpen nem két vagy három hónapos kora előtt. Viszont ha a baba elfogadja a cumisüveget hétköznaponként, amikor munkába megyünk, akkor egyszer-kétszer miért ne lehetne hasonlóképpen táplálni hétvégén is, hogy el tudjunk menni kikapcsolódni? Ha szombaton napközben végig szoptatunk, akkor megetetheti a babát az apa, a nagyszülő vagy egy megbízható bébiszitter, mi pedig kimozdulhatunk otthonról vagy egyszerűen csak aludhatunk egy jót.

Noha akadnak olyan babák, akik soha nem találkoztak cumisüveggel, és olyanok is, akiket soha nem tettek mellre, a legtöbb anyánál nem zárja ki egymást az anyatejes és a cumisüveges táplálás, és a kettő nem feltétlenül határolódik el élesen egymástól. A legtöbb anyatejes babának van cumisüvege, még a kizárólag anyatejjel táplált gyerekek is kaphatnak néha lefejt tejet cumisüvegből. Nagy valószínűséggel tehát mind a két táplálási módot használni fogjuk, akár alkalmanként, akár egymást váltogatva.

 

Penelope Leach: Picik és kicsik

Átdolgozott, új kiadás, mely a megváltozott és folyamatosan változó társadalom új típusú családjának íródott, hogy haszonnal forgatható legyen. Napjainkban a szülőknek újra és újra át kell gondolniuk, hogyan alakítható ki az egyensúly munka és otthonlét, nők és férfiak, anyák és apák között. A könyv¬ kifejezetten a kisbaba és a kisgyerek szemszögéből íródott, és azt tekinti át, mi megy végbe a gyermekben születése pillanatától kezdve egészen addig, amíg átlép az iskola tágabb világába. Tárgyalja az összes testi, lelki, szellemi problémát, tudományosan megalapozott gyakorlati tanácsokat nyújt, helyes szemléletre nevel és gondolkodni tanít.

Tovább a Park Könyvkiadó oldalára >>

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL