KÖZÉRZET

Így lehetsz igazán energikus

Szerző:
Szabó Anna
A tavaszi fáradtság sokakat ledönt a lábáról. Ilyenkor bizony nagyon oda kell figyelnünk szerveztünk jelzéseire, és időben el kell kezdenünk a felkészülést a betegségek megelőzéséhez.

 

Örökzöld mondás, amelyet sosem szabad elfelejtened!

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”

Fogyassz sok gyümölcsöt!

1) Napi ötszöri gyümölcsfogyasztással pótolható a vitaminszükséglet. Vegyesen fogyaszthatsz: grapefruitot, almát, őszibarackot, narancsot. Készíts salátát! Mézzel összekeverve, ínycsiklandó, és egészséges desszert készíthető. Ne feledd, a citrusféléknek kimagasló a C-vitamin tartalmuk!

2) Aki nem szeret gyümölcsöt enni, de kedveli a gyümölcsleveket, az így pótolhatja a gyümölcsöt napi pár pohár gyümölcslével.

3) A gyümölcsök rengeteg enzimet tartalmaznak, amelyek védik a szervezetet a különböző bakteriális és vírusos megbetegedések ellen, és még az emésztésre is igen jótékony hatást gyakorolnak. Ilyen gyümölcs Pl: kivi, ananász, mangó, papaya, alma.

4) Tudtad, hogy a piros, sárga, zöld gyümölcsök fogyasztásánál a szervezet hozzájuthat az összes fontos növényi elemhez? A lámpaelv szerint, ha ebből a három színből válogatunk össze gyümölcsöket, akkor kellő energiát nyerhetünk.


Hagyj fel az idegeskedéssel!

5) Mindig csak pozitívan! Tudományos kísérletek igazolják, hogy akik az életben majdnem mindenhez pesszimistán állnak hozzá, hamarabb megbetegszenek, mint azok akik a rossz dolgoknak is a jó oldalát nézik, az optimisták.

6) Ne rohanj előre! Ne akarj mindent egyszerre. Lassan járj, tovább érsz. Ez legyen a jelmondatot. Tanulj meg nemet mondani. Hallgass a megérzéseidre, figyelj szervezeted jelzéseire.

7) Kiegyensúlyozott élet a sport segítségével. A mozgás a legjobb stresszoldó. A nyomasztó problémák eltűnnek egy időre a sport közben, ilyenkor kikapcsolhat az agyunk, lazíthatunk.
A bennünk felgyülemlett rengeteg feszültséget bátran kiadhatjuk magunkból anélkül, hogy őrlődnénk. Nem véletlenül halljuk azt sokszor, amikor idegeskedünk, vagy valami hosszú ideje nyomaszt bennünket, hogy ne idegeskedjünk, mert szép lassan belebetegszünk. 

8) Vedd lazábbra a dolgokat! Ne feledjük, az idegeskedés nem old meg semmit, csak tönkretesz bennünket. Beteggé tesz, és nagyon legyengíti az immunrendszert.


Fényterápia. Szívjuk magunkba az energiát

9) A fény hiánya depresszióhoz, rossz közérzethez vezet. Hosszan tartó napfénymentes napok még a szolárium is segíthet abban, hogy jobb kedvre derüljünk, de mindenképpen a természetes napfény javasolt.

10) A csontozatnak szüksége van az UV-re a D-vitamin termelésben. Napi harminc perc séta kiváló alkalom lehet.

11) Ne feledd, hogy a szoláriummal is csínján kell bánnod. Ha hosszú ideje nem szoláriumoztál már, akkor csak fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet és a szervezetedet. Nagyon fontos, hogy csak ritkán és keveset használd a mesterséges fényt.


Segít a nevetés!

12) Aki folyamatosan retteg a betegségektől, az könnyebben el is kapja őket. Ne gondolj arra, hogy mi lesz akkor, ha megfázol, vagy utálsz köhögni és lázas lenni. Ha félsz, az gyengíti a szervezeted ellenálló képességét. 

13) A jókedv segítségével formában maradhatunk. A mosoly, a nevetés nem engedi, hogy eluralkodjon rajtunk a stressz. 

Tudtad?
Nevetéskor olyan hormonok szabadulnak fel szervezetünkben, amelyek stimulálják immun- sejtjeinket.

14) Ne szégyellj teli torokkal nevetni, mer így rengeteg oxigénhez juthatsz hozzá. Nagyon egészséges, a szervezeted szinte oxigénfürdőt vesz, intenzíven lélegzik.


Kevesebb káros szenvedély!

15) Az erős dohányosoknál, akik nagyon nehezen tudnák letenni a cigarettát, már az is sokat számít, ha csökkentik a napi adagjukat.
A dohányzás szörnyen irritálja és károsítja a nyálkahártyát. Az immunrendszert pedig teljesen legyengíti. Az természetesen a legjobb megoldás, ha valaki végleg felhagy a dohányzással.

16) Azt tudjuk, hogy napi 2 dl vörösbor segít a vérképzésben, és nagyon egészséges. A túlzott alkoholfogyasztás azonban blokkolja a sejteket, máj-és vesekárosodáshoz vezethet, gyomorrákot, és májzsugorodást okozhat.

17) A mértéktelen édesség fogyasztása is rengeteg problémához vezethet.
A cukorbetegség kialakulásában is igen nagy szerepet játszik, a különböző bőrproblémák is a túlzott édességfogyasztásnak köszönhetőek. Ha már nagyon nem bírjuk ki valamilyen nyalánkság nélkül, akkor kössük össze a kellemeset a hasznossal. Fogyasszunk ízletes, ugyanakkor egészsége csemegét. Ilyenek Pl a különböző aszalt gyümölcsök: datolya, mazsola, szilva, füge.




 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL