UTAZÁS

Káprázatos fotók - Meseszép föld alatt rejtőző tavak

Szerző:
Szabó Anna
Mélyen a földfelszín alatt, ahová a napfény is alig szivárog be, varázslatosan szép, érintetlen világ található. A barlangok féltve őrzött kincsként rejtik a külvilág elől, csillogóan fénylő kristálytavaikat.

 

A barlangi tájkép szokatlan látványt nyújt az emberi szem számára, hiszen a föld alatti üregek nincsenek kitéve a zord éghajlati változásoknak: sajátos zárt világok. Talán ebben rejlik legfőbb misztikusságuk.

Reed Flute – Kína 

A Reed Flute barlang Kína egyik gyöngyszeme, geológiai formációk páratlan tárháza. A barlang tele van hatalmas cseppkövekkel, különös formájú sziklafaragványokkal, zegzugos mélyedésekkel. A „Nádsíp” barlang a bejáratánál elhelyezkedő cseppkövekről kapta a nevét, és már az ókorban is ismert látványosság volt. A barlangban felváltva találhatunk szűk járatokat, és több száz ember befogadására alkalmas csarnokokat is. Minden színes fényekkel van megvilágítva, ami egészen mesebeli hangulatot kölcsönöz a helynek. Ahogy barlangi tóhoz érünk, különleges látványban lehet részünk. A víz felszínének tükröződésében egy megkettőzött kép varázslatos víziója tárul elénk.


Cheddar Gorge – Anglia


Anglia „grand kanyon”-ja, a Cheddar rejti a Cheddar barlangot, amely egyebek között arról híres, hogy itt bukkantak a régészek az Angliában fellelt legősibb, 9000 éves emberi csontvázra. A barlangban található képződmények és a kristálytiszta vizű tó holdbéli tájra emlékeztető látványa ejti ámulatba az ide látogatókat. A cseppkövek finoman megmunkált csipkézett alakzatai a természet művészi kreativitásának „kéznyomait” őrzik. A Cheddar barlangban is a víz felszín tükröződése teszi bámulatossá a látványt.

Melissani – Görögország

Kefalonia a Jón-tenger legizgalmasabb és legvadregényesebb szigete. A görög mitológiában Melissani a nimfák barlangja volt, a tavat is az egyik nimfáról nevezték el. Különleges természeti szépségek közé tartozik ez a tó. A barlangon át juthatunk el egy kis mólóhoz, arról lehet csónakba szállni. A tó türkizkék színe a nap erejével erősödik, ettől a csónakok lebegni látszanak a felszínén. Eredetileg a barlangnak két kamrája volt, de több ezer évvel ezelőtt a barlang teteje beszakadt. A nem túl mély vizű tó közepén egy kis sziget található. A régészek a Minószi kultúra fontos ereklyéit találták meg itt.

Yukatán-félsziget - Mexikó


Számtalan természeti csodája van a Yucatán-félszigetnek, de talán az egyik legsajátosabbak a Cenote-k. Ezek nem mások, mint beszakadt barlangtermek, amelyek bejáratot nyitnak a föld alatt rejtőző hatalmas vízzel telt barlangokba. A félszigeten élő maják számára ivóvíz lelőhelyként szolgáltak, és szent helynek tekintették ezeket a kör alakú nyílásokat. A félsziget barlangjai az utolsó jégkorszak ideje alatt szárazon voltak. Ebben az időszakban alakultak ki az őket díszítő cseppkőképződmények. A jégkorszak végén a vízszint megemelkedése és a félsziget lesüllyedése következtében a már cseppköves barlangok víz alá kerültek. A több mint 3000 Cenote a Yucatán-félsziget védett természeti kincsei.

 

Blue Lake Cave - Brazília


Brazília nyugati részén fekvő Mato Grosso do Sul állam területén megannyi káprázatos föld alatti tó található. A világhírű Blue Lake Cave, a „Kék tó barlangja” csak egy a sok közül. Az azúr színű tó, melynek mélysége néhol eléri a 70 métert, sejtelmesen megbújik a grandiózus cseppkőképződmények csarnokai között. A barlangi tó különös természeti képződmény, melynek vize olyan mélykék, mintha tintapatronokkal festették volna.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL