GYERMEK

Így kényeztesd magad, ha várandós vagy

Szerző:
Szabó Anna
A terhesség alatt jobban oda akarunk figyelni magunkra, hogy a bennünk fejlődő kisbabát óvjuk és védjük. Ez így is van rendjén! Élvezzük ki azokat a kényeztetési lehetőségeket, alternatív terápiákat, amelyektől sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, DE csak mértékkel!

 

Gyógynövények


A koffein helyett jó helyettesítők lehetnek a terhesség alatt a tiszta gyümölcs- és mentateák, egy szelet gyömbér pedig enyhítheti a reggeli rosszulléteket. A gyógynövény tartalmú teákat és készítményeket azonban óvatosan kell alkalmazni, mert rendkívül erős lehet a hatásuk, ráadásul egyes esetekben toxikusak is lehetnek. Mielőtt szedni kezdenénk bármilyen gyógynövénykészítményt, beszéljük meg az orvossal, és kérjünk tanácsot szakértőtől, mit is javasolnak.


Pezsgőfürdő, szauna


A kutatások szerint azoknál a nőknél, akiknél a terhesség első hét hetében 10 percnél hosszabb ideig 38,9 C fok fölé emelkedik a testhőmérséklet, nő a vetélés, illetve a velőcső-záródási rendellenességek kockázata. Ezért rendkívül fontos, hogy a terhesség alatt kerüljük a túlhevülést. Az első harmad elteltével azonban biztonsággal használhatunk 10 percnél rövidebb ideig pezsgőfürdőt, szaunát is.


Reflexológia


Ez a terápia azon alapul, hogy a kéz és a lábfej egyes pontjai megfelelnek más testrészeinknek. Számos terhességi problémát enyhíthet, például a hátfájást és a keringési zavarokat, sőt még a vajúdás alatt is szokták használni a méhösszehúzódások által kiváltott fájdalom enyhítésére. Kerülni kell azonban az erősebb nyomást a boka környékén, amely a méhnek és a petefészkeknek felel meg, mert koraszüléshez vezethet. Egyes reflexológusok szerint az első trimeszterben is kerülendő azoknál a nőknél, akiknek már volt vetélésük.


Aromaterápia


Az aromaterápiás gyakorlatban gyakran használnak a masszázshoz növényi eredetű illóolajokat, ami nagyon hatásos lehet a stresszel szemben és a relaxáció elősegítésében. Egyes illóolajok azonban károsak is lehetnek, hogy szakemberek a terhesség alatt mindenféle olaj használatának mellőzését javasolják. Egyes olajok ugyanis vérzésindító hatásúak, ráadásul émelygést is kiválthatnak. A legbiztosabb, ha aromaterápiás szakemberhez fordulunk tanácsért.

 

A várandósság ideje alatt is biztonságosan alkalmazható olajok: római kamilla, muskotályzsálya, koriandermag, gyömbér, levendula, narancsvirág, pálmarózsa, pacsuli, rózsafa, szantálfa.

Kerülendő olajok: ánizskapor, ánizsmag, árnika, bazsalikom, borókafenyő, borsmenta, ciprus, csombor, csombormenta, fahéj, izsóp, kakukkfű, kámfor, majoránna, mirha, borsfű, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, zsálya.

 

Akupunktúra


Ezt az ősi távol-keleti gyakorlatot általában tökéletes biztonsággal lehet alkalmazni a terhesség alatt, feltéve, hogy megfelelően képzett szakember végzi. A terhesség alatt különösen a reggeli rosszullétek és a hát alsó régiói fájdalmának enyhítésében lehet hasznos. Fontos azonban, hogy különösen gondosan járjunk el, mert egyes akupunktúrás pontok méhösszehúzódásokat válthatnak ki.


Finom érintés – kismama masszázs


A terhesség alatt a masszázs sokat segíthet az ellazulásban, mert serkenti az endorfinok kiválasztását – a természetes enyhítőkét -, ami jó érzést vált ki. Emellett a masszázsnak jótékony hatása van a keringésre, az emésztésre és a kiválasztásra, melyek egyébként a terhesség alatt fokozott terhelésnek vannak kitéve.

Bár a masszázs általában veszélytelen, mindig kérdezzünk rá előzetesen az orvostól, mielőtt alávetnénk magunkat, illetve tájékoztassuk a masszőrt a terhesség állapotáról. Az első trimeszter alatt kerüljük a has és a hát alsó részének masszírozását. Ha valamely technika nem esik jól, azonnal szóljunk a masszőrnek.


Nagyon jó ötlet lehet, hogy az, aki a szülésen is részt vesz, próbáljon masszírozni a terhesség alatt, így pontosan fogja tudni, hogy mely testrészeink hajlamosak különösképp a feszültségre, és hogy milyen fajta masszázs esik a legjobban. A legfontosabb, hogy próbáljunk ki minél több technikát, partnerünk pedig gyűjtsön össze egy sor olyan fogást, ami segít az ellazulásban. Ne feledjük, hogy nem feltétlenül az a masszázs lesz a leghatékonyabb a vajúdás alatt, ami a legjobban esik a terhesség idején.

FÁJDALOMŰZŐ

MASSZÁZS

Hátmasszázs


Térdeljünk le az ágyra, egy székre, vagy a padlóra és támaszkodjunk egy nagy halom párnára úgy, hogy pocakunk és fejünk kényelmesen pihenjen. Helyezzünk egy párnát a lábszárunk és a fenekünk közé is, hogy ne akadályozzuk a vérkeringést. Partnerünk bal keze nyitott tenyerét helyezze a bal vállunkra, majd simítson végig lassan és határozottan a gerinc mellett egészen a farig. Mielőtt felemelné a bal kezét, helyezze a jobbot a jobb vállunkra, és simítson végig ezen az oldalon is lassan és határozottan. Felváltva végezze az oldalakon. Szóljunk, hogy milyen erős fogás esik jól. Ezután partnerünk írjon hüvelykujjával apró köröket a csigolyánk köré, fokozatosan haladva lefelé egyikről a másikra. A hát alján nagy köröket írjon le a tenyerével, lefelé a csípő felé.

Lábmasszázs


A nőknek sokszor jólesik a lábmasszázs a vajúdás idején, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni gyakorolni. Üljünk le kényelmesen egy székre, és egyik lábunkat támasszuk fel egy zsámolyra, vagy egy másik székre. Masszázspartnerünk térdeljen le velünk szemben. Egyik kezével gyöngéden a sarkunkat tartva – anélkül, hogy szorítaná -, a másik kezével határozottan végigsimítgatja lábunkat a bokánktól a lábujjainkig. Ezt néhány percen keresztül többször megismétli. Az ujjai segítségével ezután végigsimogatja a lábujjközeinket, majd lábujjainkat felfelé tartva, sarkunkat a párnára támasztva, apró köröket ír le hüvelykujjával a talpunkra. Ha a mozdulatok elég határozottak, nem fog csiklandozni. Ezután a bokánknál gyengéden felemelve lábunkat, partnerünk többször végigmasszírozza a lábfejünket a bokánktól a lábujjainkig. Az egészet megismételjük a másik lábon is.

 

Nyugalommerítés meditációból


A terhesség alatt lelkileg különösen érzékenyek vagyunk. Azon kaphatjuk magunkat, hogy könnyekre fakasztanak olyan hírek is, melyeket egyébként észre sem igen vennénk. Nagyon is hatnak ránk az évszakok váltakozásai és a természet hangulatai. Nagyon tudatában vagyunk a testünknek és a benne végbemenő változásoknak. A meditáció – melynek lényege a gondolatainkra és érzelmeinkre való koncentrálás – a lehető legtöbbet hozhatja ki ebből a tudatiságból, miközben lehetővé teszi, hogy megismerjük a mélyreható relaxációt. Ha azonban nyomott hangulatban vagyunk, különösen pedig, ha depresszióval kezelnek bennünket, ne kezdjünk meditációba. Az a mély magunkba tekintés, amivel ez jár, elkeserítő lehet akkor, ha magunkról és az életünkről kialakított véleményünk nem túl kiegyensúlyozott.


A meditációt nem lehet egyetlen alkalommal megtanulni, rendszeres gyakorlásra van hozzá szükség. Van azonban két egyszerű módja gondolataink összpontosításának: a mantrák és a vizualizálás. Igyekezzünk ezeket naponta váltogatni. Ahogy a mantrák segítségével agyunk meg tanul nyugalmi állapotba kerülni, a vizualizálás gondolataink és érzelmeink egyre mélyebb feltárását teszi lehetővé.


1. Meditálás mantrákkal


Keressünk egy nyugodt, csendes helyiséget, ahol nem zavarhatnak meg bennünket. Helyezkedjünk el kényelmesen, és kezdjük a meditációt azzal, hogy a légzésünkre koncentrálunk. Lélegezzünk be mélyen, és lassú kilégzés közben lazítsuk el egész testünket. Mindezt addig ismételjük, amíg teljesen el nem lazultunk.

A mantrának olyan szónak kell lennie, amelyhez hozzáigazíthatjuk a légzésünket. Például „baba” vagy „béke”, stb. Belégzésnél mondjuk ki némán, hogy „ba…”, kilégzéskor megint „..ba”. Esetleg egyszerűen gondoljunk csak arra a szóra, hogy „csönd”, miközben ki- és belélegzünk. Összpontosítsunk teljesen az ismételgetett szóra. Amikor gondolataink elkalandoznak, irányítsuk vissza gyengéden a választott mantrához. Addig ismételgessük a mantrát, amíg minden más gondolatot el nem nyom. Gyakorlattal hatalmas teret találhatunk az elménkben, ahol megismerhetjük magunkat és megbékélhetünk magunkkal.

2. A kisbaba magunk elé képzelése


A vizualizálás gyakorlásával meg tanuljuk összpontosítani gondolatainkat. Próbáljuk ki az alábbi gyakorlatot, mely egy gyertyára összpontosít. Üljünk le egy kényelmes székbe. Helyezzünk magunk elé egy égő gyertyát, és nyugtassuk tekintetünket a lángján. Ne kalandozzon el pillantásunk! Hamarosan meg tudjuk majd különböztetni a lángban a fény különböző színeit és fokozatait, a fehéren izzó magtól a sárga és a narancs különböző árnyalataiig, melyek a szélein villódznak. Amikor szemhéjunk elnehezül, hagyjuk, hogy lassan lecsukódjon, de továbbra is képzeljük magunk elé a gyertyát. A képzeletbeli láng közepébe helyezzük el a kisbabát, akit fény vesz körül, és hagyjuk, hogy mindenféle gondolatokat ébresszen bennünk.

 

Ragyogó arcbőr


A szervezetünkben keringő megnövekedett mennyiségű vér – a kisbaba születésére mintegy duplája a normálisnak -, illetve az enyhén megemelkedett testhőmérséklet kölcsönözheti a bőrünknek a terhességre oly jellemző „ragyogást”, és ahogy kikerekedik és egyre több folyadékot tart vissza, lágy és bársonyos lesz a tapintása. Ne lepődjünk azonban meg azon se, ha bőrünk kissé kiszámíthatatlanná válik –szokatlanul száraz vagy zsíros lesz, sőt még pattanások vagy aknék is megjelenhetnek rajta. Mindennaposa bőrápolásunkat igazítsuk az arctípusunkban bekövetkezett változásokhoz és a terhesség előrehaladtával készüljünk fel további apró változásokra. Minden esetben kövessük az alábbi tanácsokat:

• Naponta legalább egyszer tisztítsuk az arcunkat. Használjunk olyan, jelenlegi bőrtípusunknak megfelelő készítményt, mely nem szappan alapú. A szappan túl erős lehet a bőrünknek, és megfosztja azt a természetes olajoktól. Ha pattanások jelennek meg, még fontosabb, hogy minél nagyobb figyelmet fordítsunk a higiéniára, hogy pórusainkat tisztán tartsuk.
• Használjunk enyhe pórusösszehúzót. Fokozza a zsíros bőr tónusát, és kitisztítja az eltömődött pórusokat.
• Hidratáljuk alaposan a száraz bőrt. Hagyjuk, hogy a szer jól beszívódjon, és újrahidratálja az arcbőrünket. Ha csak foltokban szárad ki a bőrünk, úgy kezeljük, mint a vegyes bőrtípust: a szárazabb részekre használjunk több hidratálót.

 

Puha és rugalmas bőr


Talán felesleges említeni, hogy hasunk és mellünk ápolására különleges figyelmet kell fordítani. Ezeken a területeken jelentősen megnyúlik a bőr, ezért különösen száraz és viszketős lehet. Masszírozzuk a hasunkat valamilyen hidratáló krémmel vagy olajjal – remek módja ez a kisbabával való kommunikálásnak, ugyanakkor kiélvezhetünk egy kis jól megérdemelt relaxációt. Ha mellink szárazak, használjunk ott is hidratálót. Kerüljük azonban a mellbimbók túlzott felpuhítását, mert attól megfájdulhatnak. Ha a mellbimbóink fájnak, hagyjuk néha fedetlenül otthon, pihenés közben.


A combok mellett a hason és a mellen jelennek meg legkönnyebben terhességi csíkok. Nincs biztos módszer, sem csodakúra a megelőzésükre, ha egyszer megjelentek. Ám vagy egy-két fogás, melyekkel csökkenthetjük az előfordulási esélyt.

5 módszer a terhességi csíkok minimalizálására


1. Táplálkozzunk ésszerűen, és kerüljük a hirtelen súlygyarapodást. Ha túl hirtelen hízunk túl sokat, a bőrünknek nincs ideje adaptálódni, és meg kell nyúlnia, hogy alkalmazkodjon az új formánkhoz.
2. Az egész terhesség alatt hordjunk megfelelő melltartót. Ahogy egyre nő a súlyuk, megfelelő támasztékra van szükségük a növekvő melleknek.
3. Ha nagyok a melleink, alváshoz is hordjunk melltartót. Nem elég, ha csak napközben gondozzuk a melleinket – 24 órás odafigyelést igényelnek.
4. Tartsuk bőrünket rugalmasan és viszketésmentesen. Masszírozzuk krémmel a mellünket és hasunkat, hogy rugalmas legyen a bőrünk. A gyógyszertárakban kapható kakaóvaj és mandulaolaj-kivonat egyes nőknél hatékonynak bizonyult. 
5. Masszírozzuk E-vitaminos olajjal a bőrünket, hogy hidratáljuk.

 

Mesterséges barnulás – szolárium


A szolárium állítólag nem ártalmas, de nem is hasznos. A vélemények sajnos erősen megoszlanak. Nem is az UV-sugárzás lehet veszélyes ilyenkor, inkább a hirtelen ért hőhatás okozhat problémát. Ez ugyanis melegedést okoz a méhüregben is. A másik fontos alapelv, hogy nem szabad leégni. Ezért javasolt inkább a barnító krémek, testápolók használat.


Gyógyfürdők, vizek


A várandósság alatt sajnos tilos bármilyen meleg vizű fürdőben ücsörögni. Nem csak a fokozott vérbőség miatt, hanem azért, mert a melegvíz fokozott táptalaja a baktériumoknak, fertőzéseknek. Ráadásul a gyógyvizek bizonyos hatóanyagai még ártalmasak is lehetnek a magzat számára. 


Úszni elvileg – zárt méhszáj mellett – orvosi engedéllyel szabad, sőt a terhes vizitorna kifejezetten javasolt az ízületek kímélése érdekében. De itt is nagyon fontos, hogy csak megbízható tisztaságú úszómedencében, vagy tóban javasolt. 


Dr. Anne Deans
A terhesség ABC-je
(Alexandra Könyvkiadó)


A legmegbízhatóbb és legkorszerűbb forrás a terhességet és a szülést követő első heteket illetően, a terhesgondozástól az érzelmi tényezőkön át egészen addig, hogy hogyan gondozzuk újszülöttünket és hogyan vigyázzunk testünkre a szülés után. A kötet elkészítésében szülészorvosok, prenatális medicinával foglalkozó szakemberek, genetikusok, gyermekgyógyászok, valamint táplálkozástudományi és testnevelő szakemberek vettek részt.

Tovább az Alexandra Könyvkiadó honlapjára >>>

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL