LELKIPATIKA

Féltékenység, mely megkeseríti az életedet

Szerző:
Szabó Anna
Létezik olyan, hogy féltékeny típus? Vajon ez egy veleszületett tulajdonság, vagy csak egy átmeneti személyiségzavar, mely kikezelhető? Érdemes felderíteni, mi váltja ki azt a furcsa görcsöt a gyomrodban, mert a megoldás egész máshol keresendő.

 

A féltékenység és az irigység egy tőről fakad. Még mielőtt azt mondanád, hogy ezek másra sem jók, mint hogy tönkretegyék az életedet, bizony érdemes átgondolnod egy-két dolgot, ugyanis távolról sem ez a céljuk. A negatív érzelmek rengeteg információval szolgálnak életed jelenlegi állapotáról. Ha megfigyeled őket, olyan dolgokat tudsz meg magadról, amelyeket sosem ismernél meg, ha folyton csak jó dolgok történnek veled. 



A szomszéd fűje tényleg zöldebb?

Ahhoz, hogy megértsd, mi zajlik benned, fel kell idézned azokat a szituációkat, melyekben féltékenységet, vagy irigységet éreztél. Szánj rá pár percet, akár le is írhatod egy papírra, hogy kire vagy féltékeny, kiket irigyelsz. Azokat, akik jómódúak, akiknek nem kellett megszenvedni a nyelvtudásért, akiknek a hobbijuk a munkájuk, akik utazgatnak? Vagy azokat, akiknek már van gyerekük, szerető férjük? Esetleg azt a nőt, aki bármelyik férfit megszerezhet, vagy aki híres és felismerik az utcán? A listádból kiderül, hogy nagyjából milyen vagy, milyen értékeket vallasz, milyen szeretnél lenni, mire vágysz. Azt irigyled ugyanis, ami a te életedből, személyiségedből hiányzik. Ha sikerül leásnod féltékenységed és irigységed gyökeréig, olyan területre bukkansz, ahol akad egy kis tennivalód.



Mire vágysz valójában?

A féltékenység felbukkanása mindig annak a jele, hogy valami rosszul működik az életedben. Vágysz valamire, amit nem kaptál meg, vagy elnyomsz magadban valamit, amiről nem is tudsz, esetleg kishitű vagy és nem bízol magadban. A féltékenység és az irigység mindig rólad szól, a pszichológus szaknyelv ezt a jelenséget kivetítésnek nevezi. Mást okolsz a saját rossz érzéseid miatt. Ha például bánt az, hogy a barátod más nőre néz, arra utalhat, hogy nem bízol magadban, sem a kapcsolatban. Előfordulhat az is, hogy féltékenységedet az okozza, hogy elégedetlen vagy a munkáddal, mert abban nem tudsz kiteljesedni. Ahelyett, hogy mindez tudatosulna benned, inkább valaki mást hibáztatsz, mintha ő tehetne arról, hogy nem azt a munkát végzed, amit szeretnél. Amint azonosítani tudod negatív érzéseid gyökerét, eldöntheted: van-e bátorságod ahhoz, hogy változtass életeden. Sokszor sajnos rá sem jövünk, hogy irigység munkál bennünk. Félelmetes ereje abban rejlik, hogy csendben rombol. Valld be magadnak és tegyél ellene.


Lépj a tettek mezejére!

Ha sikerült fényt derítened elégedetlenséged okaira, és rádöbbentél, hogy a féltékenységet és irigységet igenis a benned lévő hiányérzetek keltik, kezdj el dolgozni önmagadon. Ha például, nem érzed magadat elég szépnek, akkor indulj el az átváltozás útján. Szánj rá időt és energiát, vess be mindent. Egy előnyös smink, vagy frizura is nagy eredményt hozhat, és az alakformálásnak is számtalan módja létezik. Akár egy stílus szakértőt is felkereshetsz, aki öltözködési tanácsokkal tud ellátni. Nem kell rögtön plasztikai sebészhez rohanni, vagy azon keseregni, hogy nem engedheted meg magadnak egy ilyen mértékű beavatkozást. Azt lehet, hogy nem, de minden mást igen. Amíg nem azonosítod negatív érzéseidet, korlátok közé zárod magad. Elégedetlen maradsz életed végéig. Ha azonban van merszed szembenézni velük, esélyt adhatsz magadnak, hogy egy boldogabb és teljesebb életet élhess. Semmi mást nem kell tenned, mint őszintén megkérdezni önmagadtól, valójában mi zajlik benned. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL