LELKIPATIKA

Tényleg vannak véletlenek?

Szerző:
Szabó Anna
Biztos veled is történt már jó pár dolog, amire nem találtál racionális magyarázatot, és csupán egy egyszerű véletlennek tituláltad az esetet. De belül motoszkált a kérdés, hogyan lehetséges ez? Mi is történt valójában?

 

Lementél egy szórakozóhelyre és összefutottál a volt szerelmeddel, akire épp a napokban gondoltál? Vagy éppen a dugóban ülve merengtél az autóban ülve, mikor teljesen váratlanul rád dudált a melletted lévő sávból? Sorolhatnánk még az eseteket, de lássuk, mi van a háttérben.


Ki, miben hisz

Az ember már több éve keresi a magyarázatokat arra, hogy ki irányítja életünk eseményeit. Minden vallás és mitológia megadja erre a választ. A keresztényeknek ott van a teremtő, aki felügyeli a világ dolgait, a keleti vallásoknál a karma tana, miszerint életünk jelenlegi eseményei előző életeinkben elkövetett cselekedeteink következménye. Tehát meggyőződésük, hogy azt kapjuk, amit érdemlünk. A germán mitológiában a Párkák szövik a sors szálait, a görögöknél a Moirák. Az emberek, ha jobb sorsra vágynak, akkor vagy áldozatokat mutatnak be a felsőbb világ szellemeinek, vagy imádkoznak a teremtőhöz, vagy elfogadják, hogy nem tehetnek sorsuk ellen semmit. A tudomány is foglalkozik a véletlenek gyakran megfigyelhető szabályszerűségeivel. A közgazdaságtan, a szociológia, a statisztika, a biológia és a kémia is tanulmányozza a törvényeit. A matematikában például valószínűség-számítással kimutathatók a véletlen eredményei és a nagy számok törvényei. 



Próbáljuk megmagyarázni

Körülöttünk a világban minden viszonylagos pontossággal meghatározható. Főleg ahogy fejlődik a technika, a világ - minden téren - egyre valószínűsíthetőbb, meghatározhatóbb lesz. Egyrészt megértünk, másrészt irányítunk. Először megértjük a dolgokat és ezért tudjuk őket előre, aztán irányítani is meg tanuljuk őket, és ezáltal száz százalékosan tudni fogjuk az eredményüket.

Ha sikerül is mindent meghatároznunk és előre tudnunk, akkor is marad egy valami, amit sohasem tudunk kontrollálni; ez pedig, a véletlen. A világon mindent megérthetünk, de ezt az egyet sosem, hiszen természetéből adódóan nem lehet előre jelezni, mikor, hogyan, miért, hol következik be éppen egy véletlen. A legjobban megtervezett rendszerben is előfordulhatnak véletlenek. 

Milyen következtetést vonhatunk le ebből? Az, amit tudunk előre, tehát megértettük, irányítottuk stb. a tudatos elme műve, értjük a dolgot elejétől a végéig. Régen, a vallások kialakulásakor pont az érthetetlen, felfoghatatlan dolgok voltak azok, amik elindítottak egy-egy kultuszt és hitet. A mai világ nagyrészt ezért is hitetlen, mert egyre több mindent értünk, tehát tudjuk, hogy nem valami felsőbbrendű létező műve.

Ha ilyesmit keresünk és hiszünk is benne, akkor azt bizony a véletlenekben kell keresni, hiszen ezekre nincs magyarázat, csak megtörténnek. Márpedig, ha azt a tényt nézzük, hogy mindennek van oka, akkor érdemes elgondolkodni, hogy a véletlenek miért történnek? Már ha egyáltalán véletlenek... 


Ki is szövi a sors hálóját?

Az ezoterikus gondolkodású emberek, azonnal rávágják: mi magunk. A gondolat és a szavak erejéről több tucat könyvet lehet olvasni. Ha hiszel a saját teremtőerődben, csodákra lehetsz képes. Csak annyi a dolgod, állítják, hogy állítsd meg a negatív gondolatspirált, és gondolj minél több pozitív dologra. A vágyaidról is úgy nyilatkozz, mintha már beteljesültek volna, hiszen a vágyakozás is csak távol tartja a beteljesedést. Az agyat fokozatosan át lehet programozni erre a gondolkodásmódra. Néhány marketing iskolában már oktatják az üzletkötőknek is a vevő megnyerésének technikáin túl az előre programozás módszerét. Eszerint a tárgyalás előtt el kell képzelni, hogy az események az üzlet szempontjából kedvezően alakulnak. Fontos, hogy mindig csak pozitív dolgokról álmodozz, mert sajnos negatívan is ugyanúgy hat a programozás, attól függetlenül, hogy nem tudatosan csinálod.


Szűz kéz szerencsét hoz?

Persze nem lehet mindent befolyásolni, bárhogy is szeretnéd. A nyereményjátékok esetében, gyakran mondják, hogy szűz kéz szerencsét hoz, azaz akinek nincs tapasztalata, és először próbálgatja szerencséjét, az a véletlen kegyeltje lesz. Ennek a kijelentésnek azonban nincsen semmi alapja. Még a statisztikák sem támasztják alá. Egyesek szerint ez egyáltalán nem a véletlen műve, hanem a nyereményjátékokat olyan negatív energiák irányítják, amik a kapzsi embereket veszik uralmuk alá. Állítólag azért segítik eleinte a kezdőket a sugallataikkal, hogy higgyenek a szerencséjükben, majd belelovallva magukat, ne tudják abbahagyni akkor sem, ha csak veszítenek. Akár igaz a feltételezés, akár csak a kaszinótulajdonosok szemfülességéről van szó, védekezhetsz ellene. Ha már játékra adod a fejed, határozz meg előre egy limitet, mennyit veszíthetsz, és bármi történik is, ne lépd át ezt a határt.



Láthatatlan segítők

Egyre többen hisznek az angyalok, illetve különféle láthatatlan segítő lények létezésében. Ők állandóan jelen vannak, és bármikor hívhatók. A szerencsés véletlenek alakításában ők is a segítségünkre lehetnek. Éppen ezért sokan tudatosan kérik támogatásukat. Sokan mesélnek gyerekkori élményeikről, amikor még tudtak kommunikálni az őrangyalukkal, de később nem sikerült meghallani a hangjukat. Akik hisznek az angyalok létezésében, állítják, hogy felnőttkorban is fel lehet venni velük a kapcsolatot, és bármilyen problémával hozzájuk lehet fordulni. Elvezetnek a megfelelő helyre, ráirányítják a figyelmünket a megfelelő álláshirdetésre, és így tovább. Bízhatunk benne, hogy az őrangyalunk a javunkat akarja. Akár megpróbálsz segítséget kérni a láthatatlan világ lényeitől, akár nem, bízz benne, hogy a véletlenek mindig a hasznodra lehetnek.



Kellemes és kellemetlen meglepetések

Bármit is akarsz az életedtől mindig is lesznek kellemes meglepetések, amelyeket szerencsére nem tudsz befolyásolni. Ezzel szemben sajnos kellemetlen dolgok is érnek bennünket, de megakadályozni, elkerülni nem mindig lehetséges, sőt.

Az emberek kétféleképpen viselkednek, ha kellemes meglepetés éri őket

- az első csoportba tartozó többnek látja szerencsénél, véletlen egybeesésnél. Jelt lát benne. Annak bizonyítékát, hogy odafönn valaki vigyáz rá. A lelkük mélyén érzik: bármi történjék is, van valaki, aki segíti majd őket. És ez reménnyel tölti el őket.
- A második csoportba tartozó puszta szerencsének látja, örömteli fordulatnak. Ezek most biztos gyanakodva nézik azokat a bizonyos fényeket. Számukra ez a helyzet kétesélyes. Jól is elsülhet, rosszul is. De a lelkük mélyén érzik: bármi történjék is, csak magukra számíthatnak. És ez félelemmel tölti el őket.
 


Azt kell eldöntened, melyik típushoz tartozol

Azokhoz, akik jeleket, csodát látnak? Vagy abban hiszel, hogy létezik vakszerencse, netán abban, hogy egyáltalán nincs véletlen?

A legtöbbek szerint egyébként nem mi irányítjuk a sorsunkat, hanem bizonyos dolgoknak úgy kell történniük, ahogyan történnek. No, nem teljesen úgy van ez, hogy mi teljesen mindegy, mit csinálunk, a sorsunk előre meg van írva. Inkább úgy értelmezném, hogy utak vannak kijelölve és mérföldkövek, melyeket véletlen eseményeknek gondolunk. De ha tudatosan átgondoljuk, hogy miért is következett be az a véletlen esemény megláthatjuk, hogy mit üzen a sors.


Zárszóként egy bölcs keresztény tanítás

Nyomok a homokban

Egy ember álmában hatalmas sivatagot látott. A homokban nyomokat fedezett fel: olykor egy, de többször két pár lábnyomot is látott. Elment a bölcshöz, hogy megkérdezze, mit jelent ez. A bölcs így szólt:
- A lábnyomok a te lábadnak az életednek a nyomai.
- De akkor, miért van olykor két pár lábnyom egymás mellett?
- A másik lábnyom az Istené, mert Isten mindig melletted jár.
- És mi van azokkal a helyekkel, ahol csak egy lábnyomot látok?
- Ezek a helyek azt az időt jelzik, amikor sok nehézségben és szenvedésben volt részed.
- De miért éppen akkor hagyott el az Isten?
- Isten nem hagyott el - mondta a bölcs. Ahol csak egy lábnyomot láttál, ott nem a te lábad nyoma volt az, hanem az Istené. A nehézségek és a szenvedések idején, ugyanis Isten téged hordozott.

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL