ÁLLATI CUKISÁGOK

Nem fogod elhinni - A macska, aki vasutasként dolgozik

Szerző:
Szabó Anna
Tama a nősténycica része lett a japán munkaerőpiacnak az elmúlt 7 évben. Vasutasként dolgozik a Kishi állomáson, mely Kinikawa City egy távolsági vasútállomása.

 

Természetesen csak idézőjelben „dolgozik”. Munkája leginkább abból áll, hogy ücsörög, pózol a fotókon és szigorúan néz. Ám Tamát jócskán díjazzák erőfeszítéseiért – hatalmas ablakú irodája, arany zsinóros sapkája, szolgálati jelvénye, és „éves fizetése”, vagyis rendszeres macskaeledele van.

A vasutas Tama különleges, mert tízezrével vonzza a turistákat minden évben. Megjelenése a Kishi állomáson, segített felfrissíteni a turizmust egy vidéki körzetben, mely pénzügyi nehézségekkel küzdött. Egy időben a vasút utazóközönsége 15%-kal csökkent, ám mióta Tama a vasutas szerepében díszeleg, hirtelen 10%-os ugrást tapasztaltak - már az első évben. Folyamatosan jönnek a turisták Hong Kongból és Tajvanból, legalább 20.000 turista látogatja évente a kis várost.

A megbecsült jegyeladásokból származó összbevétel és a nevezetes események megörökítése - mint pl. fotóalbumok, reklámmegjelenések -, a helyi gazdaságot 10,8 millió dollárral lendítették fel. A vasúttársaság csak egy vonalat kezel, évente 2,2 millió utassal.

Csodaszámba megy, hogy nincs más emberi alkalmazott a Kishi állomáson

Csakúgy, mint más számos vidéki állomáson Japánban, a Wakayama Railway nem alkalmaz személyzetet az állomásain. Az emberek csodálják a 15 éves Tamát, mert saját maga látja el a kötelességét. Egy héten négy napot „dolgozik”, a hét többi napján az ifjú vasutas, Nitama, a 3 éves tarkacica van az állomáson. Ám a cserét senki nem veszi észre.

Tama bizonyított, ezért ő az arculata az állomásnak. 2008-ban Szuper Vasutassá avatták, és ugyanabban az évben kapott egy speciális díjat a helyi elöljáró kormányzótól is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL