KÖZÉRZET

Így lesz pihentető az álmod

Szerző:
Szabó Anna
Testünknek nagyon nagy szüksége van a pihenésre. A kialvatlanság ugyanis immunrendszerünk gyengüléséhez, valamint cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és túlzott súlygyarapodáshoz vezethet.

 

Gondjaid vannak az alvással? Képtelen vagy kipihenni magad? Minden nap karikás szemekkel mész dolgozni? Ideje feltenned magadnak a következő kérdéseket:

Eleget mozogsz?

Nagyon fontos a mozgás. Minimum napi fél óra testmozgás segít a könnyebb elalvásnál. A tornagyakorlatokat soha ne végezd közvetlenül elalvás előtt. Leghatékonyabb az úszás, túrázás, biciklizés és a különböző edzésprogramok, melyeket rendszeresen végzel. Heti 5 alkalommal ajánlott az edzés.

Rendszertelen életmódot élsz?

Ha mindig más-más időben bújsz ágyba és kelsz, igen hátrányosan befolyásolja az alvást. Fontos meghatároznod a felkelés és lefekvés időpontját. Fokozatosan hozzá kell szoktatnod a szervezetedet. Egy illóolajos pihentető fürdő is sokat segíthet. Elalvásnál érdemes halk relaxáló zenét hallgatni.


Komolyabb okai is lehetnek az álmatlanságnak:

- Valamilyen krónikus betegség is okozhatja, pl. különböző gyulladásos betegségek (pl. ízületi), gyomorégés, szívproblémák, depresszió vagy elmezavar.
- Igen erős gyógyszerek: antibiotikumok, szteroidok, antidepresszánsok.
- Légzészavar, mely alvás közben lép fel
- Lábikragörcs, izomnyugtalanság.
- Horkolás
- Időeltolódás, környezetváltozás.
- Érzelmi labilitás, sokk


Ha a felsorolt lehetőségek közül gyanakszol valamelyikre, feltétlenül keress fel egy szakorvost!

Orvosod kivizsgált? Minden rendben?
Akkor az ágyaddal lesz a probléma, ha

Túl kemény a matrac: A túl kemény matrac hátránya, hogy nem engedi bemélyedni csípődet és vállaidat, ezáltal torzítja gerincedet.

Túl puha a matrac: Besüpped a gerinced középső szakasza, így nehezebbé teszi a szabad mozgást alvás közben. Erőkifejtés jön létre.


A legmegfelelőbb fekvőhely

Elég kemény legyen ahhoz, hogy megtartsa testsúlyodat anélkül, hogy besüppednél a matracba, de ad némi mozgásteret a csípődnek és a vállaidnak,miközben megtámasztja a gerinced, és megkönnyíti számodra a mozgást és a fordulást.



3 fontos dolog ágy és ágyneművásárlásnál!

1)
 A nehéz paplan korlátozza a mozgást. Ha még nem aludtál nehéz paplan alatt, előtte mindenképp próbálj ki egy pehelypaplant,és csak utána próbálkozz meg egy nehezebbel, ha úgy érzed nem a legmegfelelőbb.

2) Ágyvásárlásnál mindenképp próbáld ki az ágyat amit kinéztél. És a párod is. Mivel magasságotok és súlyotok eltérő, ezért nem biztos, hogy ugyanaz a matrackeménység felel meg mindkettőtöknek.


3) Amikor kipróbáljátok az ágyat, nézzetek meg, hogy 
- könnyedén megtudtok- e fordulni a matracon
- teljesen kényelmes- e a fekvés

 



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL