GYERMEK

Így altasd a babát

Szerző:
Szabó Anna
A 12-18 hónapos kor elérése után a kisgyermekeknek kevesebb alvásra van szükségük. A napközben addig szokásos alvás közül kimarad egy, ahogy a gyerek egyre izgalmasabb tevékenységeket fedez fel magának a ház körül. Amikor a kicsi kezdi kiépíteni az önállóságát, problémák adódhatnak az éjszakai alvással is.


Mennyi alvásra van szüksége a kisgyereknek?

Hogy egy kisgyermeknek mennyi alvásra van szüksége, az változó, egyeseknek többre, másoknak kevesebbre. Ha a gyerek nyűgös, rosszkedvű, annak alváshiány is lehet az oka. Mérd fel reálisan, hogy az gyermekednek mennyi alvásra van szüksége. Ha kétéves a gyermek éjjelente csak 11 órát alszik, akkor nem várhatod el, hogy este hétkor szépen lefeküdjön, és másnap reggel nyolcig aludjon. Általában a következők a mérvadóak: az egyéves gyermek (a délutáni alvást is beleszámítva) 12-14 órát, a kétéves (a délutáni alvást is beleszámítva) 12-13 órát, a hároméves pedig 12 órát alszik.

 

Aludjon-e a kisgyermek napközben?

A legtöbb kisgyerek kétéves koráig napközben is alszik egyet, de vannak, akiknek három-négy éves korukig szükségük van egy kis szundikálásra. A délutáni alvás annyi ideig tart, amennyire a gyermeknek szüksége van, és általában a napnak mindig ugyanarra a szakára esik. Ha a gyeremk olyan időszakban alszik, amely neked nem alkalmas, vagy annyira késő délután, hogy emiatt túlságosan kitolódik az esti lefekvés ideje, próbáld meg 10-15 perccel előbbre hozni vagy későbbre tolni a délutáni időpontot, mindennap fokozatosan, mindaddig, amíg a gyermek akkor nem alszik, amikor te szeretnéd.

Vannak olyan kisgyermekek, akik nem hajlandók délután aludni, pedig nekik is szükségük volna a pihenésre. Ha a te gyermekednél is ez a helyzet, hagyjad, hogy egy kicsit csöndben játsszon a játékaival az ágyában, vagy tegyél fel neki valamilyen zenét vagy mesét. Esetleg az alkalmat kihasználva felolvashatsz neki valamit. Megpróbálhatod a következőket is, hogy fenntartsd a délutáni alvás szokását:
• szakítsd meg egy kicsit a gyerek túlságosan kimerítő tevékenységét,
• kínálj neki bőséges uzsonnát, például tejet és kekszet (édesítés nélkül),
• sötétítsd be a szobát, és úgy nyugtasd le, mint az esti lefekvés előtt.
• ha azért nem akar tőled elszakadni, tölts vele egy kis időt, olvasgatva vagy egyszerűen csak relaxálva.

 

Kiságy helyett gyerekheverő

Egyéni döntés kérdése, mikor vesszük ki a gyermeket a kiságyból és mikor kap gyerekágyat, de amikor már ki tud mászni a kiságyból, a biztonság kedvéért jobb, ha kitesszük a gyerekheverőre. Könnyen megsérülhet ugyanis, ha az ágy magas rácsának a tetejére mászik. A legtöbb gyerek nem bánja, ha átkerül a gyerekheverőre, de megesik, hogy valaki nagyon ragaszkodik a megszokott környezetéhez. Ha a hely nem gond, tartsuk meg mind a kiságyat, mind a heverőt ugyanabban a helyiségben egy pár hétig, hogy itt is, ott is alhasson a kicsi, kedve szerint.

A váltáshoz olyan időszakot válassz, amikor a gyerek elég nyugodt periódusban van – se új kistestvér, se betegség, se a biliztetés kezdete, se az elválasztás, se egy közelgő nyaralás ne legyen a láthatáron.

A gyermek valószínűleg boldogan segít majd kiválasztani új ágyneműjét, de azért korlátozd a választási lehetőségeit a boltban, mert különben könnyen elszabadulnak az indulatok. Az új ágyra mindenképpen teríts gumilepedőt a balesetek megelőzésére.

Ha a kicsi kedvenc takarója átkerül az új ágyra, azzal könnyebben megszokja új alvóhelyét, de egy pár kedves régi plüssfigura is segíthet, ámbár lehet, hogy inkább vadonatúj plüssállatot szeretne az új nagy ágyba társaságnak.

Az új ágy legyen alacsony, hogy a gyerek nehogy megsérüljön, ha netán legurul róla, de lehet, hogy védőkorlátra vagy néhány párnára is szükség lesz eleinte, amíg a kicsi meg nem szokja az új helyét.

Az esti ceremónia

Egy egyszerű megnyugtató esti ceremónia a biztonság érzetét kelti a kisgyermekben, és ez az első lépés ahhoz, hogy ne alakuljanak ki alvási problémák. Amennyire csak lehetséges, próbáld tartani magad a megszokott rituáléhoz, hogy a gyermek megértse, ez most a lefekvéshez, az alváshoz való készülődés.
• Jelölj ki egy időpontot, amikor a gyermeknek le kell feküdnie, és ragaszkodj ennek betartásához. Ahogy közeledik az idő, figyelmeztesd őt egyre gyakrabban.
• Esténként, röviddel a lefekvés előtt fürdesd meg a gyermeket, engedd kicsit játszani, de ne hagyd, hogy túlságosan felizgassa magát.
• Add rá a pizsamát, adj neki valamilyen tejes italt vagy pár falatkát, aztán jöhet a fogmosás.
• Amikor ágyba dugtad a kicsit, ne hagyd magára azonnal, hanem tölts vele egy kis időt nyugalomban, békében – beszéljék meg a nap történéseit, vagy olvass fel neki egy mesét.
• Takargasd be, öleld magadhoz, adj neki jó éjt puszit, és menj ki, még mielőtt teljesen elalszik.

Forrás:
June Thompson: A kisgyermek gondozása. Hajja és Fiai Könyvkiadó, 2002.

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL