LELKIPATIKA

Tudd meg, mi áll a boldogságod útjában

Szerző:
Szabó Anna
Úgy érzed, semmi nem stimmel? Elégedetlen vagy az életeddel? Valahogy nem találod a helyedet a világban? Állj meg egy percre, és vizsgáld meg önmagad, a válaszok ugyanis mélyen benned rejtőznek!

 

Mindenki a boldogságot keresi, békében akar élni a világgal és saját magával, csak az a probléma, hogy sokan rossz úton indulunk. A külvilágban, külsőségekben, sikerben és karrierben gondolkozunk, miközben sokszor saját személyiségünkkel, képességeinkkel sem vagyunk tisztában. Gyakran dühöt, félelmet táplálunk, ahelyett, hogy építenénk magunkat. És ez feszültséget szülhet a munkahelyen, a párkapcsolatban egyaránt. Amíg másokat hibáztatunk, ahelyett, hogy magunkat fogadnánk el, sem jó állást, sem nyugodt magánéletet nem fogunk találni.


Mi áll a boldogságod útjában?

Az egyik legfontosabb akadály az önismeret hiánya, a másik pedig az, hogy a legtöbb embernek nincs jövőképe. A túlzott megfelelési vágy is problémákat okozhat, amikor mindenkinek meg akarunk felelni, a főnöknek, a szülőknek, a barátoknak. Álarcokat veszünk fel, szerepeket játszunk, amelyek között a valódi személyiség sokszor elveszik. Egyre nem szakítunk csak időt: az önfejlesztésre.
Pedig fontos lenne magunkkal foglalkozzunk, hogy megismerjük a valódi igényeinket, és örökölt vagy tanult tehetségünket a legjobbra használjuk.
Nem feltétlenül a munkában kell megtalálni az életcélt, vagy az önmegvalósítást. Lehet egy hobbi, sport, meditáció, bármilyen tevékenység, melyben kiélheted önmagadat.



Tűzz ki célokat magad elé!

Tipikus hiba, hogy sokan az iskola után úgy vállalnak állást, hogy legfeljebb fél évre terveznek előre, majd belesüppednek egy nem túl boldog, de látszólag kiegyensúlyozott életbe. Közben meg félnek minden változástól. Pedig ez a fejlődés alapja. A pályaválasztás nagy felelősség, hiszen tízen évesen nem sokan tudnak jó döntést hozni. Erre azonban legkésőbb akkor derül fény, amikor választott szakmád berkein belül találod magadat. Talán kiderül, hogy nem vagy annyira jó, esetleg rájössz, nem erre számítottál. Változtatni sosem késő. Tájékozódj, tanulj, és lépj minél hamarabb.



Nézz a tükörbe!

Ha valami nem stimmel az életeddel, az lehet, hogy a körülötted lévő barátoknak és családtagoknak sokkal hamarabb feltűnik, mint neked. Csak valakin vagy valamin keresztül láthatunk tisztán, mert magunkat szemrebbenés nélkül becsapjuk, és elhalogatunk fontos lépéseket, mondvacsinált indokok miatt.
Az is segíthet, ha fogsz egy papírlapot, és őszintén leírod a gondolataidat, érzéseidet, vágyaidat. Írás közben fontos felismerések, döntések születhetnek. De egy barát, vagy ha szükséges, szakember is ugyanúgy segíthet.



Addig változtass, amíg még nem késő

Változtatni egy rutinokkal körbefont életen azért nehéz, mert a „komfortzónánkon” kívüli világ veszélyesnek tűnik. Van munka, család, barátok, így vagy úgy eltöltött szabadidő, akkor minek a bevált, biztonságos dolgokon változtatni? Pedig ha nem most, akkor évek múltán jut el egy kompromisszumokkal teli élet odáig, hogy elviselhetetlenné válik, és a lélek az önmagunknak okozott sebektől szenved.



Akard a változást és tegyél érte!

A legfontosabb az, hogy vágyj egy jobb életre, és akarattal, kitartással véghez is vidd, amit elterveztél. Ha egy új feladatba beletörik a bicskád, azt nem szabad tragédiaként felfogni. Örülj annak, hogy rádöbbentél, milyen irányba ne menj, és hogy miben kell még fejlődnöd. A lényeg, hogy figyeld meg magad kívülről, szeresd meg azokat a tulajdonságaidat, amikkel születtél, és ha érzed, merre kell indulnod, ne félj irányt változtatni.


Önmagunk megismerésében sokat segít, ha leírjuk valódi érzéseinket egy adott helyzettel kapcsolatban. Így sokszor tűnnek másmilyennek a dolgok, mint csak kimondva. A lenti - keretekben található - kérdések témakörökre bontva segítenek abban, hogy megtudd, mi gátolja meg a boldogságodat, mi az életed azon pontja, amivel nem tudsz megbékélni.


Önismereti teszt

Vegyél elő papírt és tollat, majd írd le a kérdésekre adott válaszaidat. Ezután kérd ki egy hozzád közelálló ember véleményét, vajon ő is úgy lát-e téged, ahogy te magadat? Ha pedig nagyon eltérnek a válaszok, érdemes elgondolkodnod.

1. Melyek azok a leggyakoribb gondolatok, melyek önmagaddal kapcsolatban visszatérnek?
2. Mi az első gondolatod, amikor felébredsz? „Ó, ne! Már megint reggel van?”, vagy „Semmi kedvem felkelni!”, esetleg”Ma vajon milyen kalandok várnak rám?”
3. Nem ítélkezel túl sokat önmagad felett?
4. Milyen eseményeket éltél meg sikerként?
5. Milyen helyzetekben érzed úgy, hogy egy kis önbizalomra lenne szükséged, de nem tudod, hogyan szerezd meg?
6. Szerinted mit tehetnél önbizalmad visszaszerzésének érdekében? Melyek azok a lépések, amelyekre jelenleg is képes vagy? Melyik lehet az első?




Ha épp nem vagy jóban önmagaddal

1. Biztonságban érzed-e magad a világban?
2. Ha most nem, akkor mikor érezted magad életed során utoljára biztonságban?
3. Miért szűnt meg ez a biztonság, mit történt?
4. Mi jelenti számodra a biztonságot?
5. Hogyan tudnád megteremteni a biztonságot, mire van szükséged hozzá?







Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL