LELKIPATIKA

Ne hagyd, hogy uralkodjanak rajtad!

Szerző:
Szabó Anna
Ha minduntalan azon veszed észre magad, hogy kihasználnak a kapcsolataidban, hogy olyan partnereket választasz, akik önzőek, és rád kényszerítik az akaratukat, akkor itt az ideje változtatnod. Ne hagyd, hogy uralkodjanak rajtad!

 

A szolga szerep, uralkodást szül

A jólelkű, szerény nők ragaszkodását és szeretetét használják ki leggyakrabban. Sajnos az ilyen típusú nőnek évekig fel sem tűnik, hogy döntéseit teljes mértékben alárendeli a másik elvárásainak. Mivel nem várnak viszonzást, gondoskodásuk megszokottá válik a férfiak számára, akik egy idő után természetesnek tartják, hogy párjuk lemond a saját igényeiről. Az a nő, aki alárendeli magát a férfinak, szeretet helyett azt kapja, hogy semmibe veszik, uralkodnak rajta, mert értéktelenné válik az, aki szolgaszerepet vesz fel egy kapcsolatban.


Kiszolgáltatottságukat fokozza az is, hogy a férfiak elhitetik velük, hogy nem képesek semmire, alkalmatlanok az életre. Pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy egy ilyen nyomasztó kapcsolatból kilépve szinte szárnyakat kapnak. Hamar behoznak akár többévnyi lemaradást is: tovább tanulnak, jogosítványt szereznek, vagy előfordul, hogy sikeres vállalkozásba kezdenek.


Hol hibázik a szülő?

A szülők hibája is lehet, hogy a gyerekük túlságosan szolgálatkész. A domináns szülőkre jellemző, hogy korlátozzák gyermekük szabadságát. Rászólnak, beszabályozzák, és minden döntést ők hoznak meg helyette. Ez a viselkedés azonban azt az érzetet kelti a gyerekben, hogy ő maga, nem képes helyes döntések meghozatalára. Az ilyen szülőnek meg kell tanulnia, hogy gyermeke egy önálló lény. Ahhoz, hogy felnőjön, minél többször döntési helyzetek elé állítani, és megengedni neki, hogy érvényesítse az akaratát. Engednie kell őt vitába szállni akár a szüleivel is, és elismerni, ha neki van igaza. Az erős akaratú emberek hajlamosak rabszolgát nevelni gyermekükből.



A családi mintát viszed tovább

Egy parancsolgató, agresszív szülő mellett felcseperedett gyermek, egyszer csak azon veszi észre magát, hogy ugyanazt a kiszolgáltatottságot éli meg a párkapcsolatában is, mint kisgyermekként otthon. Nem boldog, mégsem tud kilépni a rossz kapcsolatból. Ennek az az oka, hogy a gyerekkori forgatókönyv olyan erősen él benne, hogy mintául szolgál. Valójában újrajátssza a múltat, de nem a vágyai miatt, hanem mert, biztonságosan ismerős.

Nehéz kiszakadni egy ilyen helyzetből, mert a félelem és a rettegés megakadályozza a reális gondolkodást, a szabályok és kötelességek rabszolgát csinálhatnak valakiből. Az ilyen kapcsolat bénító függőséget, alávetettséget alakít ki. A nő képtelenné válhat arra, hogy a saját érdekeit képviselje, és a szabadságáért harcoljon.


Kiprovokált agresszió

Az is gyakran előfordul, hogy az áldozat kiprovokálja az erőszakot: történjen meg, amitől retteg. Ez a furcsa viselkedés nem azt jelenti, hogy mazochista lenne. Inkább egy biztos módszer arra, hogy a kapcsolat és a kötődés ugyanolyan legyen, mint gyerekkorában volt környezetével. „A család attól család, ha kiabálnak velem”, Tudattalanul provokálja a veszekedést, mert ez az ismerős hangnem jelent számára bizonyítékot arra, hogy szeretik őt. Számára ez a szeretet jele, őt a szülei így szerették. Ezért nem egyszerű a változtatás.

Ha azonban felismered a helyzetedet, folyamatosan dolgozhatsz azon, hogy képes legyél leválni a másikról, és keresni egy olyan társat, aki elfogad, és aki mellett nyugalom vár.



Ismerd fel az uralkodó típust!

Lakva ismerik meg egymást az emberek – tartja a mondás. A kezdet kezdetén elég nehéz megmondani, hogy milyen ember lesz partnerünkből, amikor majd otthon érzi magát a kapcsolatban. Eleinte mindenki udvarias, szeretetre méltó. Hogy elkerüld a későbbi csalódásokat, beszélgess vele minél többet! Ismerd meg az értékrendjét! Tudd meg, hogyan viszonyul a nőkhöz, a rokonsághoz! Ha valami kellemetlent észlelsz, hallgass a megérzéseidre!

Van néhány intő jel, ami figyelmeztet a bajra. Ha elvárja tőled, hogy állandóan kiszolgáld, vagy ha a nőknek szerinte a fakanál mellett van a helye. Nem tiszteli a nőket, a saját anyját sem. Rossz viszonyban áll szüleivel, rokonaival. Képes lenne nőt megütni. Vagy lekezelően beszél régebbi kapcsolatairól. Szeret ítélkezni mások felett. Pesszimista gondolkodású, szinte senkiről nincs jó véleménye, miközben magát túl sokra tartja. Állandóan magáról beszél. Rendkívül féltékeny!



Mit tehetsz, ha túlságosan szereted?

Amikor úgy érzed, hogy uralkodnak feletted, el kell döntened, hogy jó-e így, vagy változtatni szeretnél. Ha megfelel neked a kapcsolat, vagy túlságosan szereted a párodat ahhoz, hogy elhagyd, gondold jól végig, képes leszel-e elfojtott indulatok között leélni az életedet. Amennyiben változást akarsz, tudnod kell, mondd el neki, hogy mi az, ami nem tetszik a viselkedésében. Hangsúlyozd, hogy csak a cselekedeteit akarod megváltoztatni, a személyiségét soha! Ha a szép szó nem használ, vonj meg tőle valamit, amit már megszokott. És végül ne sajnáld, ne hátrálj meg, míg el nem érted, amit akartál. Az ő ’erőszakos’ módszereivel tudod kivívni, hogy elkezdjen értékelni téged.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL