2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Ezt kell tudnod a szülés utáni depresszióról

A szülés utáni depressziót a közelmúltig a szőnyeg alá söpörték. A közvélemény alig tudott, az orvosi körök alig beszéltek róla, a szenvedő alanyok pedig fölösleges röstelkedésre és hallgatásra voltak ítélve. Ennek következtében a nők sem voltak tisztában sem a mibenlétével, sem hatásos gyógymódjaival.


Sok, újdonsült kismamában felmerül a kérdés, hogy „elmúlt egy hónapos a gyerekem, de a depresszióm nem akar elmúlni. Nem illene-e már jobban éreznem magam?” Szülés utáni depresszióról akkor beszélünk, ha a kismama-depresszió (amelytől a nők 60-80 százaléka szenved, és főleg a szülés utáni első hetekre jellemző) idővel nem múlik el.

A valódi szülés utáni depresszió (post partum depresszió, PPD) kevésbé gyakori (a nők 10-20 százalékát sújtja), jóval tartósabb és súlyosabb jelenség. Már a szüléssel kezdetét veheti, de rendszerint csak egy-két hónappal utána jelentkezik; vannak nők, akik csak azután esnek depresszióba (részben hormonális változások hatására), amikor újra menstruálni kezdenek vagy elválasztották a gyereket. Hajlamosabbak rá azok, akiknél korábban is jelentkezett PPD, a családban vagy náluk előfordul depresszió vagy súlyos PMS (premenstruációs tünetegyüttes), valamint ha már a terhesség alatt depressziós panaszaik voltak, vagy valamilyen komplikáció lépett fel, illetve beteg vagy nehezen kezelhető babát szültek.

 

Ne várd, hogy magától elmúlik!

A PPD tünetei a kismama-depresszióra hasonlítanak, de jóval határozottabbak. Idesorolható a sírás, a túlzott érzékenység, az alvászavar (képtelen elaludni vagy az egész napot átalussza), a táplálkozási zavarok (étvágytalan vagy egész nap eszik), az, hogy képtelen vagy nincs késztetése önmaga vagy újszülött gyereke ellátására, a túlzott aggódás a gyerekért, az emlékezetkihagyás. Ha tünetek két-három hétnél tovább fennállnak, valószínűleg szülés utáni depressziót jelentenek, amiből csak orvosi segítséggel lehet kigyógyulni. Arra nem szabad várni, hogy magától elmúljon.

Elsősorban menj el a háziorvosodhoz, és kérj beutalót egy pajzsmirigy-vizsgálatra. A pajzsmirigyhormon-szint (szülés után gyakran előforduló) ingadozása érzelmi instabilitást okozhat. Ha a hormonszint rendben van, kérd el egy olyan szakorvos elérhetőségeit, akinek a szülés utáni depresszió kezelésében klinikai gyakorlata van, és haladéktalanul jelentkezz be hozzá. Újabb kutatások szerint az olyan anyák esetében, akik jobban ki vannak téve a depresszió veszélyének, szakszerű tanácsokkal és közvetlenül szülés után adott (szoptatás alatt sem ellenjavallt) antidepresszánsokkal (pl. Zolofit vagy Prozac) meg lehet előzni a depresszió kialakulását. Sőt egyes orvosok szerint az olyan nőknek, akiknek már volt szülés utáni depressziójuk, a terhesség utolsó harmadában antidepresszánst kell felírni.

 

Gyors beavatkozás, garantált eredmény

Függetlenül attól, milyen egyedi kezelési módban állapodik meg az orvos és betege, nagyon fontos a gyors beavatkozás. E nélkül a depressziós anya esetleg képtelen lesz arra, hogy a gyerekét megszeresse, törődjön vele, örülni tudjon neki. A depresszió nemcsak az anya egészségének, közérzetének árt, hanem a házastársával és a többi gyerekével is tönkreteheti a viszonyát. Vannak nők, akik szülés utáni depresszió helyett (vagy mellett) betegesen aggodalmaskodóak vagy rémültek, néha gyors szívdobogással, kapkodó levegővétellel, hőhullámokkal vagy didergéssel, mellkasi fájdalmakkal, szédüléssel, remegéssel járó, pánikszerű rohamaik vannak. Az ilyen tünetek azonnal szakorvosi ellátást követelnek.

A depressziónál sokkal ritkább és súlyosabb eset a szülés utáni ideg-összeroppanás (pszichózis). Tünetei: a valóságérzék elvesztése, hallucinálás, érzékcsalódás. Ha öngyilkossági, vad, erőszakos gondolataid támadnak, hangokat hallasz vagy az ideg-összeroppanás más jeleit észleled magadon, azonnal fordulj orvoshoz, és feltétlenül ragaszkodj az azonnali kezeléshez. Ne hagyd magadat olyan megnyugtató szavakkal hazaküldeni, hogy ezek a szülés után normális érzések, mert egyáltalán nem azok. Vigyázz, nehogy valamelyik veszélyes érzésed esetleg a tettlegességig fajuljon, a biztonság kedvéért hívj át valakit a szomszédból, aki melletted marad, míg orvos nem látja.

 

A szülés utáni depresszió kezelhető

Szerencsére az orvostudomány álláspontja és vele együtt a PPD kezelése is változott. Egyes kórházakban ismeretterjesztő akciók keretében látják el a hazaengedett nőket a tünetek felismeréséhez szükséges információval.

Ma már a gyakorló orvosok is többet tudnak erről a problémáról, így a terhesség alatt kimutatatható kockázati tényezőkről, a szülés utáni vizitek keretében történő rutinszerű szűréséről, valamint gyors, biztonságos és hatásos kikezeléséről. Keresik a felismerés és a kezelés meggyorsítására alkalmas újabb szűrési lehetőségeket is (pl. a szülés után hathéttel tartandó orvosi vizsgálaton kitöltendő egyszerű kérdőív).

A szülés utáni depresszió a depresszió egyik legkönnyebben kezelhető formája. Akin mégis kitör, ne szenvedjen tőle sokáig. Ha veled is történne, ne fojtsd magadba, azonnal fordulj orvoshoz!

 

Forrás:

Park Könyvkiadó >>


 

Az első 12 hónap
Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról

A kötet szerzői nem specialisták, „csak” szülők. Az a céljuk, hogy választ keressenek a többi szülő számára a gyermeknevelés során felmerülő, mindenkit egyformán foglalkoztató kérdésekre.

Hónapról hónapra haladva igyekeznek maximálisan kielégíteni a csecsemőt gondozók kíváncsiságát. Segítséget kap, akinek nehezen megy a szoptatás, aki elakad a tápszerkészítésben vagy retteg egy szálka kihúzásától, aki bizonytalan, hogy az ijesztő kiütés vajon betegség tünete-e.

Az első 12 hónap megjelenése óta több mint 7 millió példányban kelt el. Sikere minden bizonnyal a gondos kutatómunkának, a mindennapos problémák átgondolt és érvekkel alátámasztott tárgyalásának, valamint a legkisebb részletre is kiterjedő figyelemnek köszönhető.

Szerzők: Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway
Fordító: dr. Kienle Zsuzsa

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Ezért az 5 dologért érdemes a baloldalon aludni - Te milyen pózban alszol?

Ezért az 5 dologért érdemes a baloldalon aludni - Te milyen pózban alszol?

Mindenkinek más alvási póz kényelmes – lehet aludni hason, háton, illetve a jobb és baloldalon egyaránt. Ám azt tudtad, hogy mindegyik póz kihatással van az egészségre? Például, aki légúti problémákkal küzd, annak egyáltalán nem javasolt a háton alvás, akinek pedig emésztési gondjai vannak, csak ront a helyzetén, ha a jobb oldalán alszik. Szóval, hogyan is kell akkor aludni?

Tovább »
Nem mindenki képes megoldani ezt a két feladvány!

Nem mindenki képes megoldani ezt a két feladvány!

Még a zseniket is átejtheti ez a két igen trükkös, első látásra gyerekeknek való feladvány. Úgyhogy, ne bízd el magad, de azért ne is gondold esélytelennek azt, hogy képes vagy megválaszolni őket! Állj hozzájuk egészséges önbizalommal és szánj egy kis időt arra, hogy ma is megmozgasd az agytekervényeidet és cserébe a siker lehet a jutalmad!

Tovább »
A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

Wass Albert szerint, ha jó füled van és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak. Szeretnéd tudni, hogy rólad mit mesél az erdő? Olvass tovább és kiderül.

Tovább »

Kalkulátor

Gyógynövények gyermekbetegségekre

Nem kell feltétlenül a patikába rohannod gyógyszerért, ha rosszul van gyermeked. A természet patikája nagyon sok tünetre ad gyors és kíméletes gyógyírt!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Seress Attila

Keresztény jövőlátás (jóslás)

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Seress Attila

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép