ÁLLATI CUKISÁGOK

Így kommunikál velünk a kutya és a macska

Szerző:
Szabó Anna
„Éppen csak nem beszél” – szoktuk hallani a kisállat-tulajdonosoktól, midőn arról tájékoztatnak bennünket, hogy kedvencük milyen értelmes, és akár beszélgetni is lehetne vele. Pedig ilyenkor a gazdik tévednek – az állatok nem beszélnek hozzájuk, csak kutya- és macskanyelven kommunikálnak velük.

 

Először is le kell szögeznünk, hogy – mint azt a pszichológusok az ember kommunikációs rendszerében is megfejtették -, a legigazibb, legőszintébb információk sohasem a beszédünkben találhatók meg, azt ugyanis mindig aktuális nézeteink, érdekeink szerint formáljuk. Így a szakemberek már az embernél is azt javasolják, ha valaki az igazat szeretné tudni, embertársainál is főleg a testre, testbeszédre figyeljen, mintsem arra, amit mond. És ha ezt elfogadjuk, akkor már semmiféle baj nem származhat abból, hogy kutyáink, macskáink e kommunikációs eszköznek híján vannak, van helyette viszont számos olyan közlési rendszer, amely még jobban használható, megfejthető, mint az a bizonyos hiányolt beszéd. És akkor íme, egy rövidke kis szótár állatkáink jobb megértéséhez.


Kommunikál a kutya

Feláll a szőr a hátamon, felhúzom a bőrt a fogaimról, és feszülten nézek Itt valami nem tetszik, vigyázz, mert különben dühbe jövök.
Csóválom a farkamat, a füleim kajlák, nyelvem kilóg, és sokat mozgok Kicsit bolondos kedvem van. Jó lenne, ha hoznál egy lasztit, és hajigálnád, vagy gyömöszölnél a földön.
Hanyatt vágom magam, és a hátamon fetrengek, közben dörgölöm a fejemet, a fülemet valahova Biztonságban érzem magam melletted! Köszönöm, hogy meleg otthont, és szerető figyelmet biztosítasz nekem.
Nem merek rád nézni, behúzom fülem-farkam, és kissé ideges vagyok, sőt, remegek is Valami rossz fát tettem a tűzre.
Száraz az orrom, és bátortalan vagyok Vagy meghűltem, vagy valami rosszat ettem, vagy elkaptam egy csúnya bacit. Kérlek, vigyél orvoshoz.
A lábaid előtt fekszem a fél oldalamon, tappancsaim az égnek állnak, és közben téged nézlek. Időnként kutyába sem veszel. Tessék engem észrevenni, és szólni hozzám legalább egy jó szót, de azt sem vetném meg, ha megsimogatnád a fejecskémet.
Harapdálom a bútorok lábait, lerántom a terítőt, és oda pisilek, ahova nem szabad Valami nagyon nem stimmel a kapcsolatunkban. Biztos, hogy akartál te engem? Biztos, hogy eleget foglalkozol velem, és megfelelő mennyiségű szeretetet adsz nekem?

 

Kommunikál a macska

A lábadhoz dörgölőzöm, vagy rá is ülök Hiányolom a társaságodat, gyere, simogass meg!
Égbe emelt egyenes farokkal mászkálok a lakás összes fotelja, szekrénye tetején Köszönöm, jól érzem magam! Az Isten is ide teremtett engem.
Farkam lent van, füleimet lelapítom, csendes vagyok, inkább elhúzódom valahova Valami nincs rendben velem! Kérlek, nézz meg alaposan, vagy vigyél orvoshoz!
 Össze-vissza rohangálok a lakásban, kárt is teszek Kicsi az életterem, kérlek, adj több helyet nekem!
Borzolom a farkamat, olyan, akár egy kefe Most ne közelítsen felém senki. Még a körmeimet is használhatom, és akkor, jaj…
Megfontoltan sétálgatok körülötted, és közben téged nézlek Emelj fel, szoríts magadhoz, hiszen olyan sokat vagyok itthon egyedül.

  

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL