UTAZÁS

Hajókázás a Dunán Ausztriába

Szerző:
Szabó Anna
Ausztria a legtöbb magyarnak egyet jelent Béccsel és a síparadicsomokkal. Pedig az ország vízi úton is felfedezhető. Szállj hajóra, és ismerkedj meg a Duna-menti településekkel. Közben gondoljon arra, hogy ma már ezen az úton akár Amsterdamig is eljuthatnál.

 

Krems

Bécs után az első fontos megálló. Az egyik legszebb Duna-menti város. A Wachau vidékének kapuja. A történelmi borvárosban működött az első osztrák pénzverde. Templomai, régi lakóházai mellett híres nevezetessége a borászati múzeum. Ha továbbindulsz, meg fogsz győződni az útikönyvek állításáról, miszerint a Krems és Melk közötti rész a Dunakanyar és a Vaskapu mellett a Duna harmadik legszebb szakasza. Erre a folyó néhol 1000 méter magas hegyek között kanyarog. Gyönyörű erdők, szőlőültetvények, gyümölcsösök borítják a part menti dombokat. Az itt szüretelt szőlőből készítették a Kaiserweint, azaz a császári bort, amit a bécsi uralkodónak szolgáltak fel. 

Dürnstein

Városát a Duna bal partján „kötelező" minden arra járó turistának felkeresni. Tökéletesen megőrizte régi szépségét, ezért több osztrák történelmi filmet forgattak itt. Vára a XII. században épült, de ma már csak a romjai láthatók. Itt raboskodott a legenda szerint Oroszlánszívű Richárd angol király. Őfelsége a Szent Földön megsértette az osztrákokat, ezért amikor hazafelé tartott, V. Lipót osztrák herceg elfogatta, és a dürnsteini várba záratta. Csak váltságdíj ellenében engedték szabadon. A városka egy középkori film díszletéhez hasonlít. A látogató nem csodálkozna, ha hirtelen hosszú ruhás hölgyek, illetve lovagok lépnének elő a házakból. 


A patikatisztaságú utcák házait rengeteg virág díszíti. Dürnstein nevezetessége az Ágoston-rendi apátság, amelyet Ausztria legszebb barokk apátsági épületének tartanak. Szerzeteseit a magyar történelemből is jól ismert II. József eresztette szélnek hírhedt rendeletével.
Dürnsteinnel szemben csodás fekvésű kemping várja a kispénzű turistákat.

Joching

Jochingban a Szent Mihály-templomot és a temetőt mindenkinek megmutatják. Utóbbiban található a Csontház, ahol az oltárt koponyákból építették. Érzékenyebbeknek enyhén borsózik a háta a látványtól.

Spitz

Szőlőiről és kajszibarack-ültetvényeiről híres. Az Erlahof-kastélyt sem szabad kihagyni. Múzeuma a dunai hajózás 2000 éves történetét mutatja be.

Willendorf - az osztrákok Tatája

Az itt talált őskori leletek leghíresebbike a Willendorfi Vénusz. Az eredetileg kisméretű termékenységszobor felnagyított másolata köztéri szoborként látható.

Emmersdorf an der Donau

Búcsújáró templomában a Hatujjú Madonna-kegykép nagy tiszteletnek örvend. Az első csodás gyógyulást a XVIII. században jegyezték fel vele kapcsolatban.

Aggstein - várromjairól híres 

Urai régen rablólovagok voltak, akik a dunai hajók fosztogatásából éltek.

Melk

Bencés apátsága a Wachau gyöngyszeme. Mária Terézia, VI. Pius pápa, Napóleon is járt itt. Az apátság a magyar pannonhalmihoz hasonlóan ma is működik. Gimnáziumában paptanárok oktatják a diákokat. A város szélén kitűnő kemping található.

Artstetten

Nem pont a parton fekszik, de kastélyát kár lenne kihagyni. Templomának kriptájában nyugszik Ferenc Ferdinánd, a Szarajevóban meggyilkolt trónörökös és felesége. A rangon aluli kedvest, Chotek Zsófia grófnőt nem temethették a Habsburgok bécsi kriptájába, ezért a trónörökös végrendeletében azt kérte, hogy itt helyezzék őket egymás mellett örök nyugalomra. A trónörökös pár életét kiállítás mutatja be.

Presenbeug

Régi nevén Persinpingun kastélya arról híres, hogy itt született az utolsó osztrák császár és magyar király, VI. Károly.

Ybbs an der Donau 

A szemközti parton, az Ybbs folyó torkolata közelében hajószerencsétlenségeiről híresült el. Sokáig a Duna egyik legveszélyesebb szakasza volt. A hajósok féltek az örvényektől, nehezen tudtak haladni a kiálló sziklacsúcsok között. Ha valaki csak két méterrel arrébb navigált, vagy egy méterrel kisebb volt a vízszint, könnyen beleakadt az egyik szikla csúcsába, és már süllyedt is a hajó. Állítólag vagy 100 hajó roncsa fekszik itt a Duna fenekén. Nem véletlenül építették meg a zsilipet, amely megemeli a víz szintjét, és ezzel „eltünteti" a sziklaszirteket a vízi járművek útjából. Ybbs után újra beszűkül a Duna völgye.

Grein

A vadregényes táj első nagyobb városa. Várkastélyában koncerteket, opera-előadásokat tartanak. Főterén, a régi városháza épületében nyílt meg 1791-ben Ausztria első városi színháza.

 

Ausztriában járva feltétlenül kóstold meg az osztrák konyhát. Ha ki van centizve a pénzed, ne étterembe menj, hanem valami olcsóbb helyre. Heurigerbe vagy Gasthausba. A Heuriger szerény berendezésű családi kocsma, ahol önkiszolgálással felvágottat, sajtot, pástétomot ehetsz. Amit borral illik leöblíteni. A Gasthaus egyszerűbb étterem - laktató ételekkel, bőséges adagokkal. Árai viszonylag alacsonyak.

 

Wallsee

A vízi sportok szerelmesei feltétlenül álljanak meg itt. De a történelem iránt érdeklődőknek is kínál látnivalót a város. Középkori eredetű várkastélya ma is a Habsburg családé.

Mauthausen 

Az Enns torkolatával szemben fekvő kisváros szomorú látnivalót kínál. A második világháborúban itt volt a nácik egyik hírhedt koncentrációs tábora.

Linz

Felső-Ausztria fővárosa első látásra nem túl barátságos. Óvárosa azonban megér egy kiadós sétát. Cukrászdáiban a város nevét viselő süteményt, a linzert illik megkóstolni. A település melletti hegyre Európa legmeredekebb sínpályája vezet. Kisgyerekes családok ne hagyják ki a hegytetőn üzemelő mesevasutat.

 


Tippek

Egyénileg utazóknak. A Duna-menti látnivalókat nemcsak hajós társasutazáson csodálhatod meg. Saját szervezésben is eljuthatsz oda. Budapest és Bécs között menetrendszerű szárnyashajó közlekedik. Az osztrák fővárosból sétahajóval szakaszosan beutazható a Duna egészen Passauig. 

A hajókázás után következhet a parti túra. A szállás a síszezonon kívül nem gond. Biztosan találsz megfelelőt elfogadható áron. A Kolping-house szállásai a legolcsóbbak. Ha csak a partról szereted a vizet, autóval indulj útnak. Ez a legkényelmesebb megoldás, mert a csomagokat nem kell a hajóról ki-berakosgatni. A legnagyobb szabadságot adja, és az összes kisebb települést megismerheted. A Dunán megbízható kompjáratok üzemelnek, de 20-30 kilométerenként a duzzasztók tetején kétszer négysávos utak vezetnek egyik partról a másikra.

Útikönyvet feltétlenül vigyél magaddal. Meg fogsz lepődni, milyen gyakran találkozol magyar vonatkozású információval. A parti programokhoz öltözz sportosan, elegánsan. A fedélzeten szabadidőruhában szórakoznak az utasok. Vacsorához szokás felöltözni: férfiaknak legalább zakót, nyakkendőt illik viselni, a hölgyeknek kosztümöt vagy elegáns ruhát. Vacsora idején a hajó már úton van. A parancsnok mindennap más-más társasághoz ül. Ezek az ún. kapitányi estek. A hajókon komoly éjszakai élet folyik - bárral és szórakoztató műsorokkal.


 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL