LELKIPATIKA

Léteznek jótékony hazugságok?

Szerző:
Szabó Anna
Nem szép dolog a hazugság, de sokszor hasznos. Sokan a kisebb füllentéseket bocsánatos bűnnek tartják. Helytelenül. Kivétel, ha valaki szorult helyzetben teszi. Példaként felsorolunk néhány „szorult helyzetet".

 

Gondolsz még a volt barátodra? - kérdezi a párod

Ha így van, jobb, ha hallgatsz. Különben partnered vetélytársat fog látni a régiben. Egyébként is, amíg csak gondolsz rá, nincs nagy baj. A gondok akkor kezdődnek, ha fel is hívod, vagy találkozni is akarsz vele.



Mérges vagy? - próbálkozik a kolléganőd

Ha otthon veszekedtetek kedveseddel, biztos, hogy ez nem kerüli el munkatársnőid figyelmét. Az együttérzést a pletykától sokszor csak egy lépés választja el. A magánéleti problémákat inkább bizalmas barátnőddel beszéld meg.


Ráérsz a hétvégén? - hív fel az ismerősöd

Ha végre szeretnél egy jót pihenni, és nincs kedved programot csinálni, minden szégyenérzet nélkül mondd azt: nem érsz rá, már elígérkeztél vendégségbe.



Hogy tetszik az új blézerem? - kérdi a sógornőd

Biztosan drága volt, de nem áll neki jól, és a színét is jobban megválaszthatta volna. De vajon te is az igazat akarnád hallani? Inkább dicsérd meg azt, amit tényleg jónak (de legalábbis elfogadhatónak) tartasz benne. Például az anyag minőségét, a fazonját, a gombokat.


Ugye kölcsön tudsz nekem adni fizetésig? - reménykedik közvetlen kollégád

Tudnál, de nem szeretnél. Ne utasítsd el a másikat udvariatlanul. Inkább füllentsd azt, hogy túl sok kiadásod volt az utóbbi időben, és neked is be kell osztanod a pénzt.


Ízlik? - érdeklődik az anyósod

Ne kritizálj, nyelj! A legrosszabb, ha kimutatod: rosszat főzött a drága mama. Kérdezősködj inkább a fűszerezés, az elkészítés titkai után, és irányítsd a beszélgetési a borra vagy a süteményre, ami valóban ízlett.


Tetszik az ajándékom? - tudakolja testvéred

Mindenki kapott már giccses vagy csak neki nem tetsző ajándékot. Mégis, szívből adták, és ezt vedd figyelembe, örülj inkább a vendégeknek, és gyorsan tedd le a félresikerült ajándékot.


Segítenél nekem a költözködésben? - reménykedik ismerősöd a fitnessklubból

Semmi kedved sincs dobozokat cipelgetni, de nem akarsz udvariatlan lenni. Hivatkozz hátfájásra, de „kárpótlásul” ajánld fel, hogy a lakásavatóra elkészíted a salátákat, vagy az édességeket. Aztán 1-2 hétig kerüld el messziről a tornatermet.


Mit szólsz az új barátomhoz? – tudakolja a húgod

A testvéred éppen az imént mutatta be az álomférfit, akit meglehetősen unalmasnak találsz. Minősítsd azonban kedvesen „elég rokonszenvesnek”. A szerelem – főleg az elején – nagyon vak. Csak magadra haragítanád a húgodat, ha teljesen őszinte lennél.



Megszerezhetnéd nekem is olcsóbban! – szól a kolléganőd

Nem akarod a jó forrásodat gyakran igénybe venni. Ez érthető. Mondd nyugodtan azt, hogy ez volt az utolsó darab, vagy a kapcsolat – sajnos – már megszakadt. Ebből nem lehet harag.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL