UTAZÁS

Magyar vasúti útvonal, amelytől elakad a lélegzeted

Szerző:
Szabó Anna
A Cuha-szurdok a hazai vasútvonalak legszebb szakasza. A völgyszoros néhány méternyire szűkül össze, és utunkat baloldalról a mélységes szakadék, jobbról egy megmászhatatlan sziklafal szegélyezi.

 

 

A Bakony hegység szívéből Zircről indulhatunk el az erdő mélyén zakatoló kisvasutas kirándulásra, mely a csodaszép Cuha-patakon visz keresztül. A vonat a patak mellé szegődve, hidak felett, sziklafalak között bújócskázva vágtat a prova-cseszneki vasútállomás felé.



A varázslatos látvány

A vasútvonal két oldalát mindenhol erdőségek határolják, parányi zöldes tisztásokkal, telis-tele vadvirágokkal. Tavasszal valóságos virágszőnyeg borítja a domboldalakat. Amikor a hóvirág nyílik, fehérlik a táj, ha az ibolya ideje következik, akkor megélénkül minden, az őszi kikerics pedig rózsaszínes fátylat borít a tájra. 


Az igazi uralkodó szín persze a zöld, de ez annyi változatban, hogy festő legyen a talpán, aki megpróbálja a palettáján kikeverni. De nem csak a színek tobzódása gyönyörködtet itt, hanem az érdekes sziklaalakzatok, sejtelmes erdei utak, ösvények, vadcsapások látványa is. Ha szerencsénk van, akkor még őz, vagy szarvas csordát is láthatunk – gyakran nappal járnak le inni a Cuha partjára. A vonat olyan lassan közlekedik, hogy akár le is szállhatunk róla, futhatunk mellette, majd visszaszállva folytathatjuk az utazást. Zirctől a végállomásig, (Bakonyszállás) negyven perces az út.



Turistaház a hegyek között

A hajdan négyszázezer holdas őstengerből megmaradt erdők legszebb részén járunk, a provansz-cseszneki vasútállomáson. A környékén található turistaszállónak olyan hangulata van, mintha a híres lengyelországi Magas-Tátra központjában, Zakopánéban járnánk. Innen indul a turistaút a vadregényes Ördögárokhoz és a híres-nevezetes cseszneki várhoz. 

A cseszneki vár

A vasútállomástól mintegy 6 km-re található a vár a cseszneki völgykapuban, egy merészen magasba szökő mészkőszirten. Az útvonal vadregényes tájakon visz keresztül mindvégig erdősségben, 20-25 méter magas fenyőfák, öles derekú bükkfák árnyékában. 



A vadregényes Ördögárok

A turistaház közelében nyílik az Ördögárok, ez a félelmetesen szép és nagyszerű sziklaszurdok, mely merész sziklatornyok, zúgó patakok, vízesések, sötétlő torkú barlangok látványa fogad minket. A turistaút egészen elkeskenyül az árok bejáratánál, innentől kezdve már csak a megérzéseinkre és ösztöneinkre támaszkodhatunk, ha leereszkedünk az Ördögárokba. Sziklákon ugrálva, patakba gázolva, apró korhadó fahidakon keresztül vezet az út. Vízeséseken, sziklahasadékokon keresztül ereszkedünk le a völgybe. Egy-egy terepszint változásnál fatörzsekben kapaszkodva tudjuk csak folytatni a vadregényes kalandtúrát.



Látnivalók a környéken

A prova-cseszneki állomástól a kisvasút tovább halad a viaduktokon majd alagutak alatt. A Vinyesnádor-major állomásig az útszakasznak nincs olyan pontja, mely ne kanyarokból állna. Innen indulhatunk a Kőpince barlang felé és a Cuha patak másik szurdokába, vagy Hódosér irányába, a ciklámenvirágok völgyébe. 

Innen visz az út az Ördögrét felé is, mely a Cuha-patak legszebb szurdoka. A bejáratánál található a Zsiványbarlang, mely egy természetes sziklaüreg, ahol annak idején a híres bakonyi betyárok tanyáztak. Fáklyáik kormát még ma is őrzik a magasba törő sziklafalak. 

 



Fotó:

Geocaching

pecs.vom.hu

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL