SZÓRAKOZÁS

Hihetetlen - Az Európai Űrügynökség hangkürtjével ölni is lehet

Szerző:
Szabó Anna
Van egy hírünk azoknak, akik szeretik hangosan hallgatni a zenét: a hang ölni is tud! De csak akkor, ha erősebb, mint 135 decibel. Biztosan nem akarsz ilyen hangerősséget az iPod-odra, de létezik egy olyan hangrendszer, amibe bele is halhatsz. Ez az Európai Űrügynökség hangkürt szörnyetege.

 

Ez a hangkürt a legerősebb Európában. Ha maximális hangerőre tekerik, nincs esély a túlélésre. Része az ESA Nagy Európai Akusztikus Felszerelésének (LEAF), egy tesztkamrát használnak, hogy akusztikus zajteszteket végezzenek az űreszközökön, hogy megtudják, megsérülnek-e a rakéta indításakor.

A hangteszt-kamra 15,4 m magas, 11 m széles, és 9 m mély. Az egyik fala a hangkürt, mely hihetetlenül erős hangot képes kibocsátani – 154 decibel felett. A hatása olyan, hogy ha valaki a közelében áll, tartósan megsüketül. Az ilyen hangok egyébként olyan károkat tudnak okozni, hogy fegyvernek minősülnek. Kevésbé erős hanghullámokat engedtek tesztalanyokra, mint pl. betörők, és terroristák – elrettentésképpen. Ezek a hanghullámok az emberekben hányingert és rossz közérzetet okoznak. Egy német kutatás szerint 210 decibel felett a hang már a belső szervekre is hatással van, sérülést és halált okozva.

Szerencsére az ESA hangkürtjét nem fegyvernek tervezték. El van különítve megerősített falak mögött, és csak akkor működik, ha a biztonsági ajtók bezáródnak. Acéllal megerősített betonfalak epoxy gyantaborítással őrzik a zajt, és egyenletes hangmezőt hoznak létre a kamrán belül. Nincs ember, aki képes lesz meghallani a kürt valódi erejét (de ha mégis, akkor már nem lesz alkalma elmondani, hogy mit is hallott).

 

Forrás: Odditycentral

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL