GASZTRO

Létezik? - A világ legdrágább méze annyiba kerül, mint egy autó?

Szerző:
Szabó Anna
5000 euró/kg - a Manó méz Törökországból, a legdrágább a világon. A speciális mézet egy 1800 m mély barlangból nyerik a Saricayir völgyben, Artvin városában, északkelet Törökországban.

 

Gunay Gunduz, helyi méhész szerint a Manó méz azért olyan drága, mert teljesen természetes és bővelkedik ásványi anyagokban. Gunduz, akinek a családja már három generáció óta méhészkedik, legelőször 2009-ben vette észre, hogy a méhek bemennek a barlangba, ezért gondolta, hogy méz lehet benne. „Profi hegymászók segítségével, bementünk a barlang mélyére, és 18 kg mézet találtunk a falra ragadva” - mondta. Később egy francia laborban analizálták, és megerősítették, hogy 7 éves, jó minőségű, ásványi anyagokban gazdag mézről van szó.


Az első kg mézet 45 ezer euróért adták el a francia tőzsdén 2009-ben. Egy évvel később kínai gyógyszerészek újabb kg mézet vettek, 28000 euró értékben. Most éppen 5000 euróba kerül egy kg méz, 170 és 250 grammos üveges kiszerelésben árulják. Annak ellenére, hogy kis üvegekben van, Gunduz vásárlói nem hanyagolják azt a tényt, hogy annyiba kerül, mint egy kisebb kocsi.


Gunduz azt mondta, hogy a méz gyógyszer és étek gyanánt is használható. „A méz természetes úton jött létre, kaptárok nélkül, a barlangban ráadásul rengeteg honos gyógynövény él, és ez a tény még inkább növeli az értékét."

Mit vennél inkább – egy csupor mézet, vagy autót?

 

Forrás: Odditycentral

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL