ÁLLATI CUKISÁGOK

A gippslandi óriás - Nem fogsz hinni a szemednek!

Szerző:
Szabó Anna
Találd ki, mi az, ami 31 hüvelyk hosszú, 1 hüvelyk vastag, nincs lába, és a földön csúszik? Nem, ez nem kígyó, ez egy giliszta – ha hiszed, ha nem!

 

A gippslandi óriás dél-kelet Ausztráliában található, és a világ legnagyobb gilisztafajtája. Teljesen kinyúlva elérheti a 2 m hosszúságot. Ezek a csúszómászó óriások, meglepően szelíd teremtmények. Nehéz őket észrevenni, életük nagy részét mélyen, a föld alatt töltik.

A talaj magas víztartalma segíti az állatot a jobb légzésben. A lyuk, amit a földbe ásnak, kb. 3-5 láb mély is lehet. Néha a nagy esőzések kikényszerítik őket a felszínre, ilyenkor találkozhatsz vele.

Rendkívül törékenyek, óvatosan kell őket megfogni, különben elpusztulnak. Csak egy bizonyos fajta talaj megfelelő a túlélésükhöz. Ha rátaposunk a vízzel megtöltött lyukaikra, a lépések rezgésére reagálnak, előmásznak, és hallhatóan cuppogó hangot adnak. A gippslandi óriás giliszták igen ritkák, de minden bizonnyal észre fogod venni, ha a közeledben van.


Ezek az állatok hatalmas tojásokat raknak, melyek úgy néznek ki, mintha barna borsóhüvelyek lennének. Egyszerre csak egy tojást raknak, melynek egy év kell, hogy kikeljen. Nem tudjuk pontosan, hogy meddig élnek, de a becsült élettartama eme figyelemreméltó élőlényeknek 20 év lehet.

Méretük ellenére, az ausztráliai gippslandi óriásgiliszták kevesen vannak. A fő ok, az élőhelyük beszűkülése, mely együtt jár azzal, hogy ritkán szaporodnak. Ezek a giliszták veszélyeztetett fajnak lettek nyilvánítva.

 

Forrás: Odditycentral

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL