SZÉPSÉG

A megfelelő bőrápolás - Ha ráncos, piros vagy száraz...

Szerző:
Szabó Anna
Megáll az idő - szólt régen a sláger, az évek azonban még egy dal fölött sem múlnak el nyomtalanul. Emésztő női bánat: a romboló idő nyomait nem lehet teljesen eltüntetni.


Persze mindig vannak próbálkozások, hogy kisebbnek tűnjék a kár. A megelőzésnél ma sincs jobb módszer.

 

Ráncok

Már húszas éveinkben elkezdődik a ráncosodás: a bőr fokozatosan veszít víztartalmából, a kötőszövet petyhüdtebb lesz - a feszesség csökkenése árkolja az arcot.

Mit ígérnek a krémek? Minden liposzómás és egyéb csodaszer célja: visszaadni a bőrnek a feszességet fenntartó anyagokat, elsősorban a nedvességet. Szakemberek szerint a legtöbb „csodatévő" egyszerű hidratáló készítmény, mely nem tünteti el a ráncokat, csak „felduzzasztja” a bőrt. Mihelyt megszűnik a hidratálás, előtűnnek a ráncok.

Mit lehet tenni? A leghatékonyabb ránctalanító neve A-vitamin - gyógyszertárban kapható. A ráncosodás nem gyógyítható, de megelőzhető napfényszűrő, hidratáló, liposzómás krémekkel. A ráncosodás hajlama öröklődik. Akinek jellemző a családjára, jól teszi, ha mielőbb hozzákezd a bőrápoláshoz.

 

Száraz bőr

Az emberi szervezet víztartályként is felfogható (a test hetven százaléka víz, a bőr egyötöde az). Ha a felső réteg száradni kezd, mélyebbről pótolható csak a nedvesség, gyengül a kötőszövet. Tehát a víztartalék folyamatos pótlásra szorul.

Mit ígérnek a krémek? A vazelin-, paraffin-, napraforgóolaj-tartalom csökkenti a párolgást, a víztartalom pedig pótolja a nedvességet. Mivel meglehetősen bonyolult a bőrbe folyadékot juttatni, a meglévő mennyiség megőrzésére egyszerűbb törekedni. Kívülről azonban nem tartható egyensúlyban a bőr folyadékháztartása.

Mit lehet tenni? A bőr „vízgazdálkodása" tisztálkodással kezdődik: a lemosótejek kíméletesebbek, mint a csapvíz. Ezután következhet a hidratálókrém, amivel befejezhető a külső kezelés.

 

Bőrpír

Az érrendszer jóindulatú elváltozása: a véredények kitágulnak, a bőr „rózsás" lesz. Főleg nőknél fordul elő. A változás korát is kísérheti. Kiválthatja sok napfény, fűszeres ételek fogyasztása, dohányzás.

Mit ígérnek a krémek? A gyógynövények (borostyán, zsurló, somkóró) kivonataiból készült krémek összehúzzák az ereket, erősítik a véredény falát. A bőrpírt viszont inkább csak késleltetik, megszüntetni nem tudják.

Mit lehet tenni? Kímélő testápolószerekre célszerű áttérni: speciális szappanokra, hidratáló készítményekre, púderokra, krémekre. Elektromos, sőt lézeres eljárást is kidolgoztak már a kitágult véredények összehúzására, de a bőrpír viszonylag sok – 15-20 – kezelés után is gyakran kiújul.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL