KÖZÉRZET

Egészséges fekete tűz?

Szerző:
Szabó Anna
Nem kell feltétlenül azt gondolnunk, hogy a kávé egészségtelen, sőt! A koffein segítségével akár az elviselhetetlen fejfájás is megszüntethető! Emeljük ki a kávét a szükséges rossz élvezeti szerek társaságából és nézzük kicsit másképp. Lazíts! Eljött a kávé szünet ideje!

 

A kávé, mint gyógyszer?

A kávé köztudottan felpezsdít és beindítja a motort, hogy lendülettel vethessük magunkat az új nap kihívásaiba. Gondoltad volna, hogy napi fogyasztásával egészséged megőrzésében is segítségedre lehet? Lássuk mit köszönhetünk még ennek a fekete csodának!


- a kávé antioxidáns hatású, így segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását

- fokozza a szív- és veseműködést
- gyorsítja az anyagcserét

- a kávéban található koffein hatékonyan csökkenti az izomlázzal járó fájdalmat.
- ellazítja az izmokat így, könnyíti a légzést 

- serkenti az agy vérellátottságát így kitűnő ellenszere a migrénnek is


- a kávéban lévő klorogénsav, nikotinsav és trigonellin megakadályozza a fogszuvasodásért felelős baktériumok elszaporodását a szájüregben


Miért hisszük mégis, hogy a kávézás rossz?

Talán, mert a jóból is megárt a sok. És a kávé esetében ez bizony valóban így is van.A mértéktelen kávéfogyasztás sajnos nem túl hasznos a szervezet számára. A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, és gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelő használatát. 

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy kávé fogyasztásakor megfelelő mennyiségű folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, mindemellett, hogy a naponta többszöri kávézás hasmenést is okozhat. Így a kiszáradás veszélye is fokozódik. 


Figyelni kell arra, hogy semmiképp se váljunk koffeinfüggővé, mert kellemetlen elvonási tüneteket tapasztalhatunk, ha nem jutunk időben a szükséges adagunkhoz. Ez pedig megnyilvánulhat akár komoly betegségek tüneteiben is. (pl. hányás, szédülés, depresszió, levertség, feszültség, izomfájdalmak)
azért nem kell túlzottan megijedni! A napi 1-3 csészényi kávé még nem számít túl soknak. Sokáig úgy gondolták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát, mert kivonja a kalciumot. Ez a kalciumveszteség azonban olyan csekély , hogy egyáltalán nem veszélyezteti csontjaink minőségét.


Válassz kedvedre!

A „kaffát” már az ősi Etiópiában is ismerték, mely a kutatások szerint egy etiópiai vidékről kapta nevét. A kávé néven ismertté váló élénkítő Velencén keresztül jutott el hozzánk, Európába.

Egy legenda szerint a Káldi névre hallgató etióp pásztor egy nap észrevette, hogy kecskéi egy piros szemű bogyót legelnek, melytől sokkal élénkebbé válnak. Megosztva tapasztalatát a közelben élő szerzetesekkel, a kávébabok elindultak a pörkölés útján. Jemenben a 15. században már serkentő italként fogyasztották.A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is előszeretettel kortyolgatták.

Kávé típusok:

Aki csak az ízéért issza: az válasszon a koffeinmentes kávék közül. Ez a fajta attól válik koffeinmentessé, hogy még pörkölés előtt kivonják koffeintartalmát. Így csak a kávé kellemes aromája marad.


Az instant kávé előnye, hogy nem igényel túl sok időt. A kávékoncentrátumot fagyasztásos eljárással kristályosítással hozzák létre, melyet porlasztással alakítanak szemcsékké.


pótkávé cikóriából, fügéből, malátából, rozsból, cukorrépából, mogyoróból, szőlőmagból, vagy szójából készül.


Az igazi olasz Espressomarkáns ízű, erős rövid kávé, melyet sötétre pörkölt nagyon magas - közel 100 Celsius-fokos hőmérsékletű – vízgőzzel készítenek.


Az Espresso romano úgy készül, hogy a hagyományos presszókávé tetejét reszelt citromhéjjal hintik meg.



Az Espresso con panna tejszínhabbal krémesített presszókávé.

Cappucino az espresso krémes kistestvére, egyharmad rész tejjel készül, míg tetejére általában tejhabot öntenek.


Hosszúkávé sok vízzel főzött eszpresszó kávéból készül.

Kapuciner szintén espresso kávéból készül kevés tejhabbal.


Latte macchiato: Az espresso kávét egy pohár felgőzölt tejjel öntik össze, tetejére tejhabot öntenek.

Americano: forró vízzel higított eszpresszó, amely filterkávéra hasonlító kávéital, de megmarad az eszpresszó íze. 


Frappét forró nyári napokon igazán felfrissítő élményként kortyolhatjuk jegeskávé formában.

Édesszájúaknak: Mokka!Csokoládé ízű tej alapú eszpresszó, 1/3 rész eszpresszó 1/3 rész habosított tejjel, amelyben 1/3 rész kakaót olvasztunk fel. 

Wiener melange: ½-ed rész normál erősségű kávé és ½-ed rész meleg tej, csokoládéval meghintve.


Hozd ki a legtöbbet a kávédból!

Csörömpöl a vekker? Nem kell azonnal az egész óriási bödön kávét magadba zúdítanod! Jobban teszed, ha inkább gyakrabban iszol belőle, de olyankor kevesebbet. 

Ha túl hirtelen juttatod szervezeted nagy mennyiségű koffeinhez, felszökhet a vérnyomásod, ami hosszútávon keringési zavarokhoz vezethet. Ezért sokkal kíméletesebb, ha a kávét lassabban adagoljuk, így a hatása is tartósabb lehet, valamint nem fordulhat elő többé a remegés, vagy az ingerlékenység.







 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL