UTAZÁS

Csodás nyugat - nyugaton

Szerző:
Szabó Anna
Aki valamikor a hatvanas évek közepén volt utoljára Hévízen, és jó szerencséje ismét arra veti, elégedett meglepetéssel nyugtázhatja, milyen robbanásszerű fejlődésen esett át a város az évtizedek során. Az alábbi sorok arra hivatottak, hogy bemutassák a Dél-Dunántúl gyöngyszemét.

 

A minden bizonnyal már a rómaiak által is ismert korábbi település életének meghatározó eleme a nevében is szereplő nélkülözhetetlen elem. Az 1992-ben városi rangra emelt helység egyedülálló abból a szempontból, hogy itt terül el a föld legnagyobb természetes termáltava. Ennek köszönhetően egyre növekvő népszerűségnek örvend a turisták körében. Az utóbbi években a szomszédos, és az azon is túli országokból sokan kerekednek fel azért, hogy saját szemükkel csodálják meg ezt a valóságos kis ékszerdobozt. Gyógyhatású vize mellett földrajzi fekvése is rendkívül kedvező, hiszen a szélrózsa bármely irányába indulva további változatos programokra lelhetünk a körzetben.



Ami kihagyhatatlan

A hévízi idegenforgalmi élet alapköve egyértelműen a télen és nyáron egyaránt nyitva tartó fürdő. A számtalan ásványi anyagot, valamint jótékony hatású ként és rádiumot tartalmazó vizet több, mint 2000 éve táplálja forrása; az éltető kúra első nyomaiért pedig legalább kétszáz évet kell visszalapoznunk a történelemkönyvekben. A tó alján elterülő iszap hasonlóan kiemelt élettani paraméterekkel bír, így elgyötört csontjaink és ízületeink enyhülésére keresve sem találhatnánk jobb helyet: a komplex kémiai vegyületek összetételének köszönhetően bármilyen mozgásszervi – és reumatikus betegség kénytelen meghajolni Hévíz hatalma előtt.



Fürdőzés hóesésben

Még ha semmilyen nyavalya sem sanyargatja érzékeny szervezetünk, akkor is érdemes felkeresnünk a tavat. Különösen igaz ez a leghidegebb hónapokra, amikor akár a táncoló hópelyhek látványában gyönyörködve, fedett körülmények között lubickolhatunk. A kifejezetten erre a célra kialakított Téli Fürdő a Schulhof sétány épületegyüttesében talált otthonra. Az átlagban 35 fokos víz változatos formájú és szerepű medencékben hullámzik. Kedvünkre válogathatunk a súly – és élményfürdő, a gyógytorna medence, a pezsgőfürdő, és a gyógymedence szolgáltatásai között. 


Szakértelem fehér köpenyben

A korábbi bekezdésben említett kúra felügyeletét az 1952-ben alapított kórház látja el, amely ma Szent András nevét viseli magán. A két évszázados tapasztalat és tudás egyvelege személyre szabott gyógyulást kínál az intézményt felkereső vendégeknek. Bárki igénybe veheti a szakorvosi vizsgálatot, majd alávetheti magát az eredmények alapján összeállított kezelésnek. A központi szerep természetesen itt is a vízé (például szénsavfürdő és elektromos kádfürdő), de akár gyógytornára vagy gyógymasszázsra is jelentkezhetünk. 
A tiszta levegő és az esztétikai látvány miatt érdemes egy sétát tennünk a szintén a tó tőszomszédságában található Kurhotel Hetes Ház környékén. A kastélyok hangulatát idéző gyógyszálló is változatos módokon kész messzire űzni a fájdalmat sajgó testtájainkról.



Ha már sétálunk

Számszerű tényekkel alátámasztható, hogy egy tempósabb, kiadós séta felér a futás hatékonyságával. Ennek szolidabban kivitelezett változatára bőven adódik lehetőségünk Hévízen. Körbejárva a számtalan sétálóutcát, egyre inkább elfelejtjük a város megnevezést, és helyette hajlamosak lennénk az üdülőtelep kifejezést használni. A takarosan megépített és gondozott házak között számos bolt, étterem, cukrászda és kávézó található, ahol az átlagnál valamivel borsosabb árért gyűjthetünk be ajándéktárgyakat, vagy barangolásunktól elfáradva csillapíthatjuk éhségünk és szomjunk az egyik teraszon üldögélve. Romantikus felfedezőútra vállalkozóknak kifejezetten ajánljuk a pincesor kulináris élvezeteit, vagy néhány meghitt pillanatot az egregyi égerfák alatt. 



Nem a csillagos ég a sátrunk

Nem bizony, hiszen Hévíz kiemelten a turizmusra szakosodott, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy szállásfronton is kiemelkedőt nyújtson a pihenni vágyóknak. Pénztárcánk vastagságától függően választhatunk az elit szállodák kínálatából, de akár valamelyik alacsonyabb besorolású hotelben is álomra hajthatjuk a fejünket. Hátizsákos kalandoroknak vagy nagyobb társaságoknak érdemes az apartmanok és a családias vendégházak között mazsolázni.


Szálláshelynek ezt ajánljuk: Willanegra Panzió




Hamm, bekaplak!

Miután a város vendége már megmártózott a tóban, sétált egyet a központban, sőt, fekhelyéről is gondoskodott, akkor egy idő után gyomra is követelődzni kezd. Gondolva a nagy számban érkező érzékenyebb külföldiekre, a konyhákban szorgoskodó szakácsok felismerték, hogy ma már nem elég az „echte ungarische gulasch” feliratot kibiggyeszteni a portálra, hanem lépést kell tartani a kalóriaszegényebb étkezés egyre terjedő trendjével is. A menüsorban ennek köszönhetően jó barátságot ápolnak egymással a tradícionális magyar és wellness ételek. Hagyományos csárdákban, a szőlőhegyek lábánál, vagy a pincék árnyékában megbúvó kiskocsmákban, vagy teljesen hétköznapi vendéglőkben egyaránt élvezhetjük az ízletes falatokat. Mellé pedig kóstoljuk meg a 2007-es évjáratú Sauvignon Blanc száraz fehér bort, amely idén elnyerte a Hévíz Város Bora kitüntető címet.



Tovább is van…

Kiindulási pontnak is tekinthetjük a városkát, amennyiben még több élménnyel szeretnénk gazdagodni. Megkerülhetetlen, hogy ne tegyünk említést a Balaton közelségéről. Érdemes akár egy egész napot a magyar tenger partján, azon is belül Keszthelyen eltölteni. Amennyiben még nem kaptunk víziszonyt, akkor kedvünkre strandolhatunk, utána pedig kulturális igényeink is kielégíthetjük a Festetics kastély meglátogatásával. Még messzebbre lopakodva aztán meg se álljunk Badacsonyig, főleg, ha nem vetjük meg a jó borokat. Csak aztán a jobbnál jobb nedűk hatására nehogy elfelejtsünk visszatérni Hévízre…





Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL