ÁLLATI CUKISÁGOK

Így válassz társat magad mellé

Szerző:
Szabó Anna
Egy kutya élettartama 8-15 év lehet, ennyi időre választunk tehát társat, amikor hazaviszünk egy kiskutyát. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyeket a vásárlás előtt érdemes mérlegelni, hogy az együttélés minél zökkenőmentesebb legyen.

 


Először is döntsd el, kell-e egyáltalán. Ne vegyél kutyát csak azért, mert a gyerek szépen kéri! Akkor vigyél haza egy kedvencet, ha minden családtag szívesen látja, különben csak konfliktusforrás lesz.

Alaposan át kell gondolnod azt is, tudod-e vállalni a kutyatartással járó felelősséget és kiadásokat (állatorvosi költségeket, rendszeres sétáltatást stb.). Ha bizonytalan vagy, először kisebb állatot (például hörcsögöt vagy törpenyúlt) vigyél haza, amely kevesebb törődést igényel, de nagyon sok szeretetet tud adni. Így tesztelheted magadat, milyen gazdi is vagy valójában.

 

Vásárlás vagy örökbefogadás?

A vásárlás előnye, hogy ismered a kutyus előéletét. Az örökbefogadásnál ez nem mindig igaz – de a menhelyeken is gyakran lehet kölyökkutyákkal találkozni, amelyek jelleme még alakítható. Ha szeretnéd tenyészteni vagy kiállításra járni vele, mindenképpen vásárolnod kell, de ha csak társat keresel, érdemes körülnézni a menhelyeken is. Sok helyen az önkéntesek alaposan ismerik az ebeket, és segítenek kiválasztani a hozzád illő társat. Így két kutyán segíthetsz: amelyiket befogadod, és amelyik az utcáról a menhelyre kerülhet.

 

Fajtatiszta vagy keverék?

A fajtatiszta kutyák genetikai háttere ismert, így biztosabban megbecsülhető, mekkorára nő, és milyen lesz a viselkedése. Ez azonban csak a jó tenyésztőktől származó ebekre igaz (a törzskönyv nélküli vagy túltenyésztett ebek utódai sokszor gyengébb genetikai örökséggel rendelkeznek, mint keverék társaik). Természetesen a keverék kutyát sem lehet tenyészteni vagy kiállításra vinni, de sportversenyeken indulhatnak, társnak pedig egyenrangúak pedigrés kollégáikkal.

 

Kicsi vagy nagy testű?

Nagy testű kutyákat fizikailag nehezebb féken tartani: veszélyesebb, ha felugrálnak, vagy akár véletlenül is felboríthatnak egy kisgyereket. Emellett több táplálékra van szükségük, és általában mozgásszükségletük is nagyobb. A kis testű kutyákat könnyebb féken tartani, de sokszor hevesebb vérmérsékletűek. Ők a testalkatuk miatt igényelnek több odafigyelést, például a gerincük gyakran nem bírja a lépcsőzést.

 

***

FELHÍVÁS!

Ments meg egy állatot, ments meg egy lelket!

Ki ne hallott volna a kutyákat, és más kisállatokat érintő rossz bánásmódról? A menhelyeken összezsúfolt állatokról? Ezekre az állatokra többnyire nagyon rossz állapotban, legyengülve, kiéhezve találnak rá. Hűségükért cserébe nem ezt érdemelnék. Mi segíthetünk, ha velünk, a Női Portállal tartasz!

 

Amennyiben módodban áll egy kis száraztáppal, konzervvel, vitaminnal, vagy egyéb kutyafelszerelési cikkel segíteni, mi eljuttatjuk a szerencsétlenül járt árváknak. A felajánlásokkal, vagy egyéb segítség nyújtással kapcsolatban légy szíves, írj a

szerk@noiportal.hu
e-mail címre!
 

Köszönjük!

Az SOS szerető gazdira váró kutyusok listáját itt találod!
Válassz egy kis árvát! >>

***

Hosszú vagy rövid szőrű?

Amennyiben az udvaron akarod tartani leendő kedvencedet, mindenképpen hosszú szőrű kutyát válassz, mert a rövid szőrű fajtákat általában megviseli a tél. A nagy bundát azonban ápolni kell, ami időigényes feladat, és sokszor szakképzett kozmetikus segítségét is igényli. A rövid szőrű kutyákat könnyebb ápolni és tisztán tartani, bár vedléskor ők is jelentős mennyiségű szőrt hullatnak el a lakásban.

 

Szuka vagy kan?

A szuka kutyáknál a tüzelés okoz kellemetlenségeket, ami a vérzés mellett az udvarló kanok kórusát is magában foglalja évente kétszer. Amennyiben nem vigyázunk, alkalmanként 4-8 kölyöknek is gazdát kell keresned, ami manapság nem könnyű feladat. A kanok ugyanakkor több kilométerre is követnek egy-egy tüzelő szukát, és ha kisebb sérülésekkel meg is ússzák a hölgyek kegyeiért vívott harcot, hazafelé az autók jelentenek rájuk veszélyt. Az ivartalanítással mindez kiküszöbölhető, bár a kanok így is általában dominánsabbak maradnak a szuka kutyáknál.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL