SZÓRAKOZÁS

A ganajtúró bogarak nem használnak iránytűt

Szerző:
Szabó Anna
Ha egyszer egy bogár összegyúrta a kis galacsinlabdáját, sürgősen el kell vinnie ezt a golyót a halom tetejéről, nehogy más bogarak ellopják. Előzőleg azt gondolták a tudósok, hogy a Hold alapján tájékozódnak.

A tudósok megfigyelték, hogy még akkor is tudnak tájékozódni, amikor a Hold nem látható az égen, akkor úgy gondolták, hogy valami más segíti őket. A világon most először bizonyították, hogy a ganajtúró bogarak a Tejútrendszert használják tájékozódásul.

A tudóscsapat azt derítette ki, hogy a bogarak képesek a Tejút fényes csíkját használni a tájékozódáshoz, és ők az egyetlen faj, akik ezt tudják.
„Ez egy bonyolult navigációs művelet – eléggé lenyűgöző egy állatnál, ebben a méretben” mondja Eric Warrant biológus. A tudósok most azt próbálják kitalálni, hogy ha a bogarak meg tudják ezt csinálni, más fajon mint pl. a molyok is talán képesek ezen a módon navigálni.

„Hogy meg tudjuk mutatni, hogy a bogarak a Tejútra fókuszálnak, a csapat áttette székhelyét a Johannesburgi Csillagvizsgálóba, és úgy találta, hogy a bogarak egyaránt jól tájékozódnak csillagokkal teli égbolt alatt ugyanúgy, mint amikor csak a Tejút látszott.”

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL