LELKIPATIKA

Írd ki magadból a gondokat

Szerző:
Szabó Anna
A naplóvezetés régi műfaj, de mára kiment a divatból, ugyanis felváltotta blogírás. Kár! A napló ugyanis igazi barát. Türelmes, megértő, a rábízott titkokat sosem fecsegi ki. Ez a füzet olykor a lélek doktora. Írd hát ki magadból a gondokat!

 

Beszélgetés önmagunkkal

Ha lejegyezzük, ami történt velünk, tárgyilagosabban ítélhetünk. Sokan ezért írnak naplót. De a naplóírás abban is segít, hogy felismerjük, milyen érzelmek hatása alatt állunk.


Vannak pillanatok, amikor úgy érzed: most aztán vége mindennek

Ilyenkor nagy szükség lenne a barátokra. Csakhogy a legjobb barátnőnek sincs mindig ideje, türelme rád. Nos, ilyenkor a naplóírás a legjobb gyógyszer. Nem kell hozzá más, csak egy füzet, toll, idő és őszinteség. A naplóban ugyanis bánatodat, élményeidet arra az emberre bízod, akit a legjobban ismersz - önmagadra. A titkos füzet előnye, hogy lapjain sokkal könnyebb például bevallani: igazságtalan voltál a partnereddel. Sőt: azt is könnyebb felismerni, hogy az úr bizony nem hozzád való. Hiszen abban a pillanatban, amikor papírra veted bajaidat, rögtön egyértelművé válnak érzelmeid, gondolataid.



Fontos! 

A naplóba bátran és mindig őszintén írj - lehetőleg azokról a dolgokról, amelyek valóban foglalkoztatnak. És önmagaddal se legyél elnéző! A naplót magadnak írod, nem kell senki gúnyos ítéletétől tartanod. Nyugodtan beláthatja vétkeidet.


Miről írj? 

Bármiről! Írhatsz nyári utazásáról, munkatársaidról, új állásodról, kapcsolatod izgalmairól, gyereked fejlődéséről, így óvod szép, érdekes emlékeidet a feledéstől. De írhatsz gondjaidról is. A bánat, a rossz élmény ezzel veszít erejéből. Az írás a kapcsolatnak is jót tesz, hiszen lehiggadva nyíltabban, átgondoltabban tudsz beszélni a gondokról.


Mikor írj? 

Lehetőleg mindig ugyanabban az időben. Az írás váljon szokássá, rendszeres napi szertartássá. Tedd reggel, ébredés után vagy este. Lefekvés előtt általában könnyebben megy az írás, mert a napi élmények, benyomások ilyenkor még frissebbek.



Hogyan írj? 

Lehetőleg egyszerűen. Keresetlenül, a saját szavaiddal. Mintha a legjobb barátnődnek mesélnél. Az agyoncsiszolt, körülményeskedő fogalmazás az őszinteség rovására mehet.


Elolvashatja más a füzetet? 

Nem! Senki az égvilágon! A napló abszolút tabu. Ha idegen szem látta, soha többé nem folytatható őszintén és bizalommal. Márpedig ez a naplóírás alapja. Legjobb, ha elzárod a füzetet. Fiókba, szekrény mélyére, hogy senki se essen kísértésbe.

Aki szorgalmasan naplót vezet, tudja, hogy nincsen nagyobb öröm annál, mint visszalapozni az „időben", és régi könnyes naplóbejegyzések fölött mosolyogni. Például amikor tavaly ősszel azt hitted, hogy most aztán vége mindennek. Vége, mert elhagyott a nagy Ő. Akkor úgy érezted, hogy már soha többé nem tudsz már szeretni. Csak tovább kell lapozni a füzetben, és látod: az élet - így a napló is – folytatódott.



Több nő vezet naplót, mint férfi

Ez azért van, mert neveltetésük szerint az érzelmekkel való törődés inkább női vonás. A férfiak pedig cselekvésre, nem töprengésre születnek.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL