REJTÉLY-MISZTIKA

A texasi láncfűrészes gyilkos

Szerző:
Szabó Anna
Amikor a texasi láncfűrészesről szóló, nagy sikerű film 1974-ben megjelent a mozikban, a filmkészítők azt állították, hogy a film megírását valós események indították el. A filmben öt fiatal találkozik egy furcsa stoppossal, aki szárított emberbőrből készült maszkot visel az arcán...
A filmet 2003-ban újra leforgatták, és ismét azt állították, hogy valós események inspirálták a film elkészítését. De igaz-e ez az állítás?

Ötletek a filmhez

Annyi biztos, hogy Texasban nem éltek emberhúst evő, láncfűrésszel gyilkoló emberek, és soha nem fordult elő láncfűrészes gyilkosságsorozat. Az író-rendező Tobe Hooper azt nyilatkozta, hogy akkor fogant meg benne a film ötlete, amikor egy zsúfolt áruház szerszámosztályán meglátott néhány láncfűrészt. Akkoriban éppen egy olyan filmötleten gondolkozott, amely az egyedüllétről, az erdőről, a sötétségről és az ismeretlenről szólt volna. Ekkor a nagy tömegben egyszer csak meglátta a láncfűrészeket, és azonnal kialakult benne a láncfűrészes gyilkosról szóló film ötlete.

Hooper azt is nyilatkozta, hogy a láncfűrészes gyilkos karakterének a motiválója Ed Gein, egy wisconsini farmer volt, aki az 1950-es években sírokat rabolt (feltehetőleg a saját édesanyjáét is), nekrofil és kannibál volt, és legalább két nőt megölt – az egyik áldozat holttestét Gein lakhelyén találták meg meztelenül, felakasztva, lefejezve és kibelezve.


Ed Gein, a wisconsini farmer

Gunnar Hansen, az eredeti filmben a gyilkost alakító színész így nyilatkozott:

„- Tobe (a rendező) és Kim (az író) ezeket mondták nekem a forgatás egyik éjszakáján. Hallottak Ed Geinről, a wisconsini Plainfieldben élő emberről, akit az 1950-es évek végén letartóztattak, mert megölte a szomszédját – a Psycho gyilkosát is róla mintázták. Ezért amikor elkezdték megírni ezt a filmet, úgy döntöttek, hogy egy egész családnyi gyilkost alkotnak, akikben megtalálható Gein néhány vonása: a bőrmaszkok, a csontból készült bútorok, a kannibalizmus lehetősége. De ez minden. A történet teljesen kitalált. Úgyhogy bocs, emberek. Texasban soha nem volt ilyen gyilkosságsorozat. Láncfűrészes sem. „

A rendőrség 15 különböző megcsonkított női holttest maradványát találta meg Gein mocskos házában. Gein a holttestek bizonyos részeiből (főleg a bőrből és a csontokból) bizarr tárgyakat – dobokat, edényeket, maszkokat, karkötőket, tárcákat, késhüvelyeket, lábszárvédőket, székeket, lámpaburákat és ingeket – készített, és a házban találtak egy hűtőt is, amely tele volt emberi szervekkel.

Gein később két nő meggyilkolását ismerte be: az egyiket 1954-ben, a másikat, pedig 1957-ben ölte meg. Négy másik ember (két férfi és két kislány) meggyilkolásával is gyanúsították, akik 1947 és 1952 között tűntek el Wisconsinban, de a Gein házában talált maradványok kivétel nélkül felnőtt nőktől származtak. Gein végig azt állította, hogy az általa meggyilkolt két nő kivételével valamennyi holttestet a helyi temetőből ásott ki.

Gein története inspirálta (legalábbis részben) Norman Bates karakterét a Psycho című filmben. Bates nőket gyilkolt, mert kifacsart észjárásával úgy érezte, hogy így lehet hűséges halott anyjához. A bárányok hallgatnak című regényben a transzvesztita sorozatgyilkos, Buffalo Bill karaktere is Ed Gein történetén alapszik: ő azért ölt nőket a regényben, hogy a bőrüket felhasználhassa.
A texasi láncfűrészesről szóló filmben a bőrmaszkot viselő gyilkos karaktere és története számos fontos mozzanatban eltér attól, amit Ed Gein életéről és tetteiről tudunk. A legfontosabb eltérés az, hogy Ed Gein inkább sírrabló volt, mint sorozatgyilkos, és nem láncfűrésszel darabolta fel még élő áldozatait. Ennek ellenére határozottan állíthatjuk, hogy hasonlóságok is találhatók a film és a valós események között (például a gyilkosság egy áldozatának felakasztása a gyilkos házában, a holttestek bőrének felhasználása, a kannibalizmus elemei). Azonban hogy ezek elegendők-e ahhoz, hogy a filmről azt állítsák, hogy valós eseményeken alapul, mindenki saját maga döntheti el.
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL