FÉSZEK

Sok a kütyü a lakásban? Tárold őket stílusosan!

Szerző:
Szabó Anna
Megszámolni is nehéz, mennyiféle szórakoztató elektronika van egy családi otthonban. Többnyire csak akkor tudatosul bennünk, ha költözködésre kerül sor, és mindennek helyet kell találni…

A mai családi otthont egyre jobban ellepik a különféle híradástechnikai berendezések, köztük a kábeltévé, a számítógépes játékok és a DVD-lejátszók. Nem butaság hát külön szobát szentelni az otthoni szórakozásnak. De térjünk azért vissza a Földre: ma kevés átlagos család engedheti meg magának ezt a luxust. Azért mi gondoltunk mindkét lehetőségre!

 

Alakíts ki médiaszobát!

A lehetőségek a divatos, falra szerelt plazmatévétől a motorizált moziképernyőkig terjednek. Lehet surround hangzásunk is rejtett hangszórókból, CD-lejátszónk vagy egy speciális konnektorunk, ahová a gyerekek is biztonságosan bedughatják a Playstationt.

Az ilyen szobáknak a szépsége, hogy az össze technikai berendezést vezérelheted egyetlen, a szekrényben elrejtett közös kapcsolórendszerről. Nem olcsó beszerelni, és ha az összes kábel a helyén van, kezdhetjük elölről a dekorációt, de óriási előnyei vannak. A tinik hallgathatják hangosan a zenét, vagy nézhetnek olyan DVD-ket, ami minket nem érdekel, miközben a felnőttek birtokba vehetjük a nyugodt nappalit. A rendszert szakemberrel kell beszereltetni, ezért nem lesznek a földön tekergő drótok. Előny, hogy kevesebb tévékészülék lesz a ház többi részében.

A médiaszoba dekorálásánál a pihentetés járjon a fejedben. Legyen elég hely az egész család és a barátok számára. Az alacsony heverők vagy az elemes, farmerrel, bársonnyal vagy zseníliával bevont ülőbútorok megadják az alaptónust, csakúgy, mint az ütött-kopott bőrfotelek.

Másik megoldás, ha a padlóra ültök, pl. nagy ülőpárnákra vagy egy rongyszőnyegre. Figyelj a világításra is. Ha szükséged van a felülről jövő, kisfeszültségű fényforrásokra, használj fényerő-szabályozós kapcsolót, és szerelj fel vidám falilámpákat is. Ne feledkezz meg a munkafényről sem, ha itt van a számítógép.

A tévézés miatt a szobában szabályoznod kell a fényt. Az ablakokra szerelj sötétítőket, és dobd fel a hangulatot sötét tónusú, akár karamell vagy olajzöld falfestékkel.

Kísérletezhetsz anyaggal bevont falakkal is, melyek jól elnyelik a zajt és a fényt. Ha a szobát elsősorban tizenévesek használják, legyen vidám. Válasszunk óriás faliképet (egy alpesi jelenetet vagy egy felnagyított grafikát) vagy csillogó tapétát. A médiaszoba legyen egy vidám kis kuckó, ahol a tévéműsortól függetlenül mindenki jól érzi magát.

 

Televízió a nappaliban

A nappaliban is a szoba természetes központja a tévé, fogadd el nagyvonalúan, és eszerint rendezd el a bútorokat. Válassz tetszetős, modern tévét egy állványon, és helyezd a közepére. Ha sokat használod, ne rejtsd el egy szekrényben. Íme néhány ötlet, milyen stílusú tárolók közül válogathatsz:

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL