KÖZÉRZET

Illatokkal a jó közérzetért és a csodás hangulatért

Szerző:
Szabó Anna
Az illatok emlékeket és különféle érzéseket hívnak elő belőlünk, és ezt könnyen előnyünkre formálhatjuk. Most megmutatjuk, hogyan használd tudatosan és hatékonyan a különböző illatokat, aromákat annak érdekében, hogy csodálatosan érezd magad.

 

Bizonyára te is jártál már úgy, hogy elsétáltál egy cukrászda előtt, és az onnan kiszivárgó illatok ismerős érzéseket, helyzeteket hívtak elő belőled. Ez azért van, mert az illatok ellen teljesen védtelenek vagyunk – így vagy úgy, mindegyik hatással van gondolatainkra, érzéseinkre, egész lényünkre. Ugyanis az orr az egyetlen olyan érzékszervünk, amelyből az impulzusok közvetlenül az agyba jutnak. Ám, ha ez így van, miért ne használhatnánk néhány illatanyagot akár terápiás célra is?

Illatok a feszültségoldásért

A levendula, a kamilla, a narancs, a majoránna és a bergamott remek ellenfele lehet a mindennapos stressznek. Fokozzák az agyban a félelmet feloldó hormon, a szerotonin termelődését, így segítik az ellazulást.

Frissítő aromák

Úgy érzed, folyamatosan fáradt vagy, és nagy nehézségek árán tudsz nekiindulni a napnak? Akkor jó segítőd lehet a citrom, a borsmenta és a rozmaring, ezek ugyanis feltöltenek energiával.

Kiváló afrodiziákumok

Indonéziában már nagyon régi szokás, hogy a nászágyat ilang-ilanggal díszítik fel. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen e virágnak vágyfokozó, ellazító, görcsoldó hatása van. Hasonlóképpen hat a jázmin, a pacsuli és a muskotály is.

Illatok a vidám hangulatért

Ha gyakran uralkodik el rajtad a levertség és hangulatingadozásod van, akkor remek segítőtársad lehet a rózsa, a grépfrút és az édeskömény – mindegyik fokozza az endorfin (boldogsághormon) termelődését. A grépfrút másik előnyös hatása, hogy fokozza a zsírégetést.

Illatok az otthon hangulatáért

Illóolajok: néhány pillanat komplett wellness-oázist varázsolhatsz otthonodból, ha 100 %-os tisztaságú olajokat vásárolsz – csak az lesz igazán hatékony.

Illatgyertyák: gyújts meg a hálóban, vagy a fürdőkád körül néhány igazán illatos gyertyát, és érezd az ellazulást. Arra figyelj, hogy ne hagyd égni 2 óránál több ideig, mert könnyen émelyítőnek érezheted az illatkavalkádot.

Illatosítás a szobában: tegyél egy kiürült pumpás flakkonba 10 ml tiszta alkoholt, adj hozzá 15 cseppet a kedvenc illóolajodból, majd töltsd fel a flakkont desztillált vízzel. Fújj egy kicsit a szobába, a függönyre, vagy a kárpitos bútorokra, és máris kellemes illatot varázsolhatsz magad köré.

Aromalámpa: önts egy kis vizet a tálkájába, csepegtess bele néhány csepp illóolajat, majd alatta gyújtsd meg a mécsest. Hangulatos, és órákig lehet majd érezni a kellemes illatot.

Füstölő: a mesés Kelet varázsolhatod otthonodba, ha meggyújtasz egy kellemes illatú füstölőt. Nincs más dolgod, mint hátradőlni és élvezni.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL