FOGYÓKÚRA

Válaszd ki a neked tetsződiétaformát és fogyj!

Szerző:
Szabó Anna
Érthető, hogy a felszedett kilókat mihamarabb szeretnénk eltüntetni. De hogyan? Most bemutatjuk a hét legsikeresebbnek mondott diétát. Mindenki válassza ki a számára legmegfelelőbbet. Alapszabály: elővigyázatosan és lassan kell fogyni.

 

Radikális diéta – túlzott fehérje fogyasztás

Alapja: kevés szénhidrát.
Megengedett: szendvics, sült hús, tojás, hal, saláta.
Cél: három éven keresztül nincs súlynövekedés, mivel megváltozik az anyagcsere-folyamat.
Értékelés: nem ajánlott! Szénhidrátra szüksége van az egészséges szervezetnek. A fehérje- és a koleszterinszint túl magas.



Egyoldalú diéta – szénhidrát tilalom

Alapja: korlátlanul fogyasztható zsiradék és fehérje.
Megengedett: zsiradékok, hús, virsli, sajt.
Tilos: szénhidrátok.
Cél: enni, és mégis fogyni. Hiszen csak a szénhidrátokból származó energia alakul át zsírrá.
Értékelés: káros! Enni lehet, de fogyni semmit. Hiánytünetek a szénhidráttilalom miatt előfordulhatnak. A sok állati fehérje káros a vesére. Magas a koleszterinszint.


Sportos diéta - szétválasztás

Alapja: a szénhidrát, a fehérje és a zsiradék elválasztása egymástól. Reggel csak gyümölcs, délben szénhidrátgazdag, este pedig fehérjegazdag ételek.
Megengedett: gyümölcs, zöldség, friss gyümölcslevek, natúrtermékek, víz.
Tilos: készételek, tejtermékek, hal, hús, kávé, tea, alkohol.
Cél: egészségesen lefogyni (1 kiló hetente), és rászokni az egészséges életmódra.
Értékelés: rövidtávon jó, de mint egész életre szóló életforma nem megfelelő. A tejtermékekre, húsra, halra vonatkozó tilalom miatt nem jutnak a szervezetbe fontos ásványi anyagok és vitaminok. A táplálékokat nem lehet örökre elválasztani egymástól, mert vannak olyan anyagok, amelyeket együtt kell enni, hogy a szervezet fel tudja dolgozni.



Gyors diéta - fehérjediéta

Alapja: sok fehérje, kevés zsiradék.
Megengedett: kemény tojás (korlátlanul), hús, kevés zöldség, saláta (zsiradék nélkül).
Cél: heti 5-6 kiló.
Értékelés: A fogyókúra alatt a megengedett ételekkel jól lehet lakni, könnyen kivitelezhető. De mégis egészségtelen. Túl sok fehérjét tartalmaz - főképp állatit -, ami káros a vesére és a belekre. Túl sok koleszterint (1 tojás fedezi az egynapi szükségletet) és túl sok húgysavat tartalmaz, ami fokozza a gyulladásveszélyt.



Gyümölcsdiéta

Alapja: semmi enzim.
Megengedett: egzotikus gyümölcsök korlátlanul (mangó, ananász stb.). Étkezés előtt két órával kell megenni.
Cél: A gyümölcsökben lévő enzimek „felfalják" az étkezésekből származó kalóriákat. Heti három kiló gyorsítja az emésztést.
Értékelés: A sok gyümölcs fokozza az anyagcserét, az emésztés felgyorsul. Figyelem! A túl sok ananászfogyasztás - a benne lévő sav miatt - kikezdheti a gyomrot és a szájat.



Folyadékdiéta

Alapja: kalóriaszegény folyadékkúra. Tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.
Cél: Heti 1-3 kiló mínusz.
Értékelés: Segít, a kilók valóban elfogynak. De nem szabad túl sokáig csinálni. Ideális egy-két hétig. Különben megnő az étvágy a nehéz és sós ételek iránt, és a kilók hamar visszajönnek. Egyetlen hibája: a diéta nem tesz jót a fogaknak. (Semmit sem lehet rágni.)



Magdiéta

Alapja: ízletes és egészséges étkezés. Sok ballasztanyag.
Megengedett: gabonatermékek (naponta), burgonya, sok zöldség és gyümölcs, tejtermékek. Hetente egyszer-kétszer hús, hal és tojás. Kevés zsír, ellenben sok növényi olaj.
Cél: tudatos étkezés.
Értékelés: nagyon egészséges! Ez a fajta táplálkozás tulajdonképpen nem fogyókúra. Inkább tudatos és egészséges étkezési forma, amelynek következtében súlycsökkenés érhető el. A szervezet mindent megkap, amire szüksége van. Így kellene mindig étkezni.
Különlegesség: éhezés nélkül lehet fogyni.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL