FOGYÓKÚRA

Melyik a típusodnak megfelelő fogyókúra-terv?

Szerző:
Szabó Anna
Bármilyenek is étkezési szokásaid, tesztünk segítségével megtudhatod, eddig miért nem sikerült megszabadulnod a felesleges kilóktól. Fogyókúra-tervünk egyik változata biztosan megfelel az alkatodnak. Találd meg, melyik az, és kövesd az ajánlott módszereket. A siker nem marad el!

 

A tavaszi fogyókúra időszakában többnyire salátákat, gyümölcsöket eszünk, leghőbb vágyunk azonban egy szelet finom csokoládé. De nem csak ez a baj... Nagyobb gond az, hogy a munka, a háztartás, a gyerekek, és a nyelvórák között nem jut időnk arra, hogy igazán ízletes fogyókúrás ételeket készítsünk magunknak. 



A feladat 

Keresd meg azokat a válaszokat, melyek a legjobban tükrözik az étkezéssel kapcsolatos szokásaidat, majd add össze az alábbi négy kérdésre adott A, B, C, D vagy E válaszok betűinek számát. A legtöbb választ kapott betű rejti a számodra legmegfelelőbb fogyókúra-tervet. Ha több betűnél kaptál azonos eredményt, ez azt jelenti, hogy többféle tényező befolyásolja a testsúlyodat. Azt ajánljuk: vedd fel a harcot minden téren a kilók ellen, figyelembe véve az adott betűnél található valamennyi tanácsot!


1. Hogyan reagálsz, ha azt javasolják, hogy fogyókúrázz?

A.) Tele vagyok jó szándékkal, de nem tudok sokáig ellenállni a kísértésnek, étkezések között továbbra is nassolok.
B.) A kalóriák számlálása és a többi faxni idegesít. Gyorsan és jót - ez az én főzési fortélyom.
C.) Egyetértek az egészséges és rendszeres táplálkozás eszméjével, de lemondani a csokoládéról…? Lehetetlen! D.) Nagyon szeretnék egészségesebben táplálkozni, de munka közben csak arra jut időm, hogy bekapjak egy szendvicset vagy valami más gyors ételt.
E.) Egész életemben mindig azt ettem, ami jólesett. Nagyon nehéz lenne ezen a szokásomon változtatni.


2. Miért nem hozták meg a remélt sikert eddigi fogyókúra kísérleteid?

A.) A sikeres fogyókúra érdekében igyekszem lefoglalni magam, és megpróbálok az evés helyett másra gondolni. A gondok akkor merülnek fel, amikor pihenek. Ilyenkor ugyanis állandóan rágcsálnom kell valamit. 
B.) A változatos és étvágygerjesztő saláták elkészítése időigényes. Sokkal egyszerűbb kivenni a mélyhűtőből egy csomag hasábburgonyát vagy egy pizzát! 
C.) A szigorúan betartott fogyókúra után, bizonyos idő elteltével megszegem az előírásokat, és ez óriási örömet okoz nekem. Elvégre azért élünk, hogy örömet szerezzünk magunknak, nemde?
D.) Ha kihagyunk egy étkezést, egyrészt időt nyerünk, másrészt pénzt takarítunk meg. Viszont éhen lehet halni tőle! Néhány napos hősies kitartás után mindent megeszem, ami a kezem ügyébe kerül. 
E.) A zöld saláta, a joghurt és más könnyű ételek egy ideig nagyon vonzóak, de egy hét múlva már rájuk se bírok nézni.



3. Mennyire tartod fontosnak a sportot és a tornát?

A.) Imádok mozogni, tornázni, de egyedül ez nem túl szórakoztató!
B.) Egész nap talpon vagyok, így, amikor van egy kis szabadidőm, jobban esik végigheverednem a kanapén.
C.) Elvileg szeretek teniszezni, úszni és kerékpározni. Egy a fontos, hogy rávegyem magam végre a rendszeres testedzésre. Utána már simán mennek a dolgok.
D.) Azt képzeled, hogy időt tudnék szakítani még erre is? Hiszen szüntelenül robotolok!
E.) Jobban szeretek olvasni, mint ugrándozni, és ami azt illeti, gyűlölöm az izzadságszagot



4. Ha elhatároznád, hogy fogyókúrába kezdesz, milyen megoldást választanál?

A.) A fogyókúra mellett elkezdenék intenzíven mozogni.
B.) Jobban odafigyelnék, hogy mit vásárolok a boltban, de ezután sem szeretnék sportolni vagy tornázni.
C.) Már megszoktam, hogy „sovány” ételeket eszem. Ha esetleg felszedek valamennyit, kiiktatom a cukrozott vagy alkoholtartalmú italokat, és rákényszerítem magam, hogy ne feledkezzem meg a mindennapi tornáról. 
D.) Igyekeznék rendszeresen étkezni, semmit sem enni két étkezés között, és megpróbálnék beiratkozni egy fitness-klubba. 
E.) Lemondanék a mártásokról és a rántott húsról, amit annyira szeretek, majd körülnéznék, hogy milyen sportolási lehetőségek kínálkoznak számomra.



Eredmény

„A” válaszok többsége esetén: győzd le az egyhangúságot!

Amikor le akarsz fogyni, tele vagy jóakarattal. Az unalom késztet arra, hogy feladd az egyhangú fogyókúrát. Próbálkozz tehát új módszerekkel!

1. Nem az éhség késztet arra, hogy egyél, hanem az a szükséglet, hogy lefoglald magad. Tehát...

- Ne egyél csak azért, mert az ennivaló a kezed ügyében van. Például, étkezéskor ne csipegess előre a kenyérből!
- Próbálj legalább olyankor nem enni, ha mással vagy elfoglalva. A TV előtt például, mellőzd a nassolást. Keress olyan műsort, ami valóban leköti a figyelmedet...
-Ha megkínálnak egy kis ezzel-azzal, bátran utasítsd vissza!
- Ne szedd tele a tányérodat! Ha más már teleszedte, ne érezd kötelezőnek, hogy az egészet elfogyaszd, ha már nem vagy éhes.

2. Ha valóban nem tudsz lemondani a nassolásról, rágcsálj el egy sárgarépát vagy egy almát. Csak egy példa: 10 dkg sárgarépa 28 kalóriát tartalmaz, míg 10 dkg likőrös praliné 3888 kalóriát! Az éhségérzetedet leküzdheted egy-egy szelet kétszersülttel vagy ropogós rozskenyérrel. Mindkettő maximum 25 kalória szeletenként.



3.
 Unalmasnak találod a tornát? Válassz olyan fizikai terhelést, amely valóban tetszik neked! Például, járj hastánc tanfolyamra. Ez hamarosan üdítően fog hatni a hangulatodra, sőt nélkülözhetetlenné válik. Az újságokban is találhatsz erre vonatkozó hirdetéseket. A különböző sportszövetségeknél, művelődési házaknál vagy sportlétesítményeknél bővebb felvilágosítást kaphatsz a lehetőségekről.






„B” válaszok többsége esetén:
 több erőfeszítésre lenne szükséged a siker érdekében!

A kalóriaszegény ételek fogyasztása és egy kis torna egyáltalán nem olyan nagy kínszenvedés. Csak néhány szokásodon kellene változtatnod, és csodákra leszel képes. Íme néhány ötlet!

1. Ha egy-egy alkalommal vendéglőbe mész vagy készételt vásárolsz, válaszd a lehető legkevesebb kalóriát tartalmazó specialitásukat.

- Ha a franciás ételeket részesíted előnyben: válassz majonéz nélküli salátákat vagy mélyhűtött ételeket. Mellőzd a mártásos fogásokat, a sóletet és a tejfölös ételeket.
- Ha a kínai konyhát részesíted előnyben: válassz leveseket, párolt húsokat, hántolt, de inkább hántolatlan rizst. Mellőzd a sülteket, az édes-savanyú mártásokat és a pirított rizst.
- Ha az olasz konyhát részesíted előnyben: válassz paradicsomos szószos tésztákat, vékony tésztájú, hús és szardella nélküli pizzákat. Mellőzd a vastag tésztájú pizzákat, a tejszínes mártásokat és a tiramisut.

2. Nem kell feltétlenül bokszbajnokká válnod ahhoz, hogy tornázz! Válassz valamilyen szelíd sportot: a víztornától a jógáig igazán széles a skála. Ráadásul e kezdeményezésed folytán találkozhatsz jó néhány hozzád hasonló beállítottságú emberrel, és ez sem elhanyagolható ösztönző erő!


3. Vásárlás közben kerüld a süteményes polcot! A sajtok közül ne a zsírosakat válaszd, inkább valami más, alacsonyabb kalóriatartalmú finomságot.



„C” válaszok többsége esetén: érzelmeid befolyásolják az étkezési szokásaidat!

Sok nő evéssel vigasztalja magát, ha érzelmi problémái vannak. Ha te is így vagy ezzel, az alábbi tanácsok a segítségedre lehetnek.

1. Először tudatosítanod kell, hogy te az evésben lelki vigaszt keresel, ezzel próbálod elodázni a felmerülő problémákat. Ez azonban nem old meg semmit. Jobban tesszük, ha meg tanuljuk kezelni a konfliktusainkat. Ebben többféle módszer, többek között a pozitív gondolkodás is segítséget jelenthet.

2. Az érzelmi vigaszt nyújtó evés leküzdésére jól bevált trükk, ha ellenőrzés alatt fogyókúrázunk, és a szakember által előírt tornagyakorlatokat végezzük.

3. Az evés nem egyedüli módja annak, hogy apró örömökkel megszépítsd az életedet: merülj el egy kellemes habfürdőben, masszíroztasd meg magad, menj el fodrászhoz, esetleg sétálj az erdőben.... Ezeregyféleképpen kényeztetheted magad!


4. Ha beszélhetsz a gondjaidról, megszabadulhatsz a terhüktől is. Ezért, ha a hangulatod mélyponton van, hívd fel, vagy látogasd meg egyik barátnődet. Nemcsak a véleményük fontos - melynek ismeretében esetleg másként látod a dolgokat -, hanem az is, hogy végre beszélhetsz a problémáidról.



"D” válaszok többsége esetén: ne sajnáld az időt, foglalkozz magaddal minél többet!

Semmi sem lehetetlen! A határidőnaplódba a testmozgást is jegyezd fel a fontos dolgok közé: a jó kondi ugyanis energiát és lendületet ad. Ne hozd fel mentségként az időhiányt, inkább kövesd tanácsainkat…

1. A burgonyaszirom, a keksz és a csokoládé helyett fogyassz inkább gyümölcsöt. Ez a fogakra is jó hatással van!

2. Úton vagy és nincs más megoldás, mint egy hamburger? Válassz inkább egy sonkás szendvicset salátalevéllel! Mellőzd a húsos, mártásos tésztákat, a kolbászokat és a zsíros sajtokat. Természetesen le kell mondanod a sült krumpliról is. (Vagy legalábbis csak egy kis adagot rendelj!)

2. Ne gondold, hogy időt nyersz, ha állva étkezel: ha csak öt perced van, akkor is jobb, ha ülve eszel, mert így könnyebb az emésztés.


3. Ha nincs időd sportklubba vagy fitness szalonba járni, vásárolj egy olyan DVD-t, amelyen tornagyakorlatok vannak, és az útmutatások alapján otthon végezd el a gyakorlatokat.



„E” válaszok többsége esetén: sajátítsd el a diétás táplálkozás elemeit!

Úgy gondolod, hogy a fogyás és a testformálás csak kemény munkával érhető el? Akkor meg kell tudnod egyet-mást az ételek tápértékéről és az alakmegőrzés módjáról is! Ha kiegyensúlyozott az étrended, annyit ehetsz, amennyit csak akarsz. Sőt, még nassolhatsz is. Csupán az alábbi tanácsokat kell megfogadnod!

1. Válassz csökkentett zsírtartalmú élelmiszereket és tartózkodj a cukortól! Kerüld a kekszeket, a süteményeket, a csokoládét és a lekvárokat, amelyeken nem szerepel az a felirat, hogy „cukor nélkül készült". Az üdítők is sok cukrot tartalmaznak!

2. Soha ne kezdj drasztikus fogyókúrába. Ha megvonod magadtól a változatos élelmiszereket, ellenállhatatlan vágy kerít hatalmába, hogy olyat egyél, amely a legtöbb kalóriát tartalmazza. Tűzz ki magadnak heti fél kiló-s fogyást.

3. Ne feledd, hogy a közeledben van az ördög, aki minden erőfeszítésedet meghiúsítja: az alkohol tele van kalóriával, nincs tápértéke, de étvágygerjesztő hatású. Mellőzd az aperitifeket, étkezés közben pedig csak egy kis pohár bort engedj meg magadnak, egy nagy pohár víz, kíséretében. Ne feledd, hogy a fehérbor vagy rosé kevésbé hizlal, mint a vörösbor.


4. Ha a fokozatos fogyásra vonatkozó tanácsunk ellenére sem sikerül megtalálnod a számodra legelfogadhatóbb módszert, tanácskozz néhány barátnőddel, és próbáljatok meg együtt fogyókúrázni, így kölcsönösen bátoríthatjátok egymást. Az sem árt, ha a férjek is csatlakoznak!



Alapszabályok

Miután megtaláltad személyre szabott fogyókúra-tervedet, tanulmányozd az alábbi szabályokat, amelyek minden fogyókúrára érvényesek.

Minden nap fogyassz:

- kenyeret és gabonaféléket, burgonyát, rizst vagy tésztát. (De kerüld a sült, vagy hasábburgonyát, a pirított rizst, a burgonyaszirmot és a cukrozott müzlit. Válassz korpás kenyeret, vízben főtt rizst, párolt vagy főtt krumplit, müzlit, tésztát.) 

- zöldséget és gyümölcsöt. (De tartózkodj a zsírban pirított zöldségektől, a cukortartalmú, vagy a rostos gyümölcslevektől. Válassz nyers fejes salátát, nyers vagy párolt zöldségeket, friss gyümölcsöt.)

- tejet, sajtot, joghurtot. (De óvakodj a zsíros tejtől, a tejszíntől és a zsíros sajtoktól. Válassz félzsíros vagy zsírmentes tejet, sovány joghurtot, sovány sajtot, csökkentetett zsírtartalmú margarint.)

- húst, halat, szárnyast vagy tojást (legfeljebb kettőt hetente), de tartózkodj a zsíros húsoktól, a vagdalt-hústól, a sült csirkétől és a sült haltól, továbbá a tükörtojástól. Válassz sovány húsokat, grillezett húst vagy halat.


Minden nap tornázz!

- Tűzd ki célul, hogy hetente legalább háromszor húsz percet tornázni fogsz. Ha már régóta nem mozogtál, kezdd gyaloglással vagy helyben járással, később a saját tempód szerint fokozd a gyakorlatokat.

- Azt érezheted, hogy "megdolgoztattad" az izmaidat, de soha nem szabad fájdalmat érezned. Ha így lenne, azonnal fejezd be a szóban forgó gyakorlatot.

- Nem árt, ha az orvosodat is tájékoztatod, milyen fogyókúrát és tornagyakorlatokat végzel.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL