LELKIPATIKA

Mit árulnak el rólad gyermekkori emlékképeid?

Szerző:
Szabó Anna
A boldog vagy szomorú, ködös vagy tiszta emlékképek többet elárulnak rólunk, mint gondolnánk. És ezek – ha akarjuk, ha nem – jönnek velünk a gyermekkorból, és alaposan befolyásolják életünket.

 

A jó és rossz emlékek egyaránt kitörlődhetnek, vagy átalakulhatnak a későbbiekben - állítják pszichológusok. Nem az esemény intenzitása határozza meg, mi vésődik az emlékezetbe. Ezeket mindenki maga választja ki, és csatolja a veleszületett adottságokhoz. Ráadásul az emlékek mozgékonyak; az idő múlásával összekeverednek, átértékelődnek. Időnként váratlanul bukkannak elő, gyakran egy illat, íz vagy hang hatására. Mindenki érezhetett már hasonlót, amikor belepett például régi iskolájába, és az illattól ismerős érzése támadt - mintha visszament volna az időben. 


A gyermekkorból származó képeket két csoportra oszthatjuk - pozitívra és negatívra


Figyeld meg, hogy a következő lista olvastán milyen saját emlékeid jönnek elő!



Fájdalmas képek

1. Magány

Ébren fekszel éjjel, hallgatod a távoli vonatokat, fényszórókat látsz végigfutni a falon. Elküldtek valahová nyaralni. Szüleiddel át kellett költözni egy másik városba, ahol senkit sem ismertél. Kórházban fekszel. A többi gyerek kiközösít.


2. Szégyen

Nem szabad tévézned. Szobafogság. Édesanyád azt mondja: várj, amíg apád hazajön. Kiszolgáltatottnak érzed magad - a szüleidnek, az óvónődnek vagy az erősebb gyerekeknek. Haragos vagy, de nem tudod megvédeni magad. Családi ünnepségen megszégyenítenek.


3. Veszteség

Madarad megszökött a kalitkából. Elpusztult a hörcsögöd. Elvették a labdádat. Eldugták valamidet az oviban. Meghal a nagyapád. Hiányzik valamelyik szülőd. Érzed, hogy valami nincs rendben, de téged nem avatnak be. Testvéred születik, és elveszíted a szülők figyelmét.


4. Alkalmatlanság

Azt mondjak neked: ezt te nem értheted. Mosogatásnál elejtesz egy edényt. Felmásztál egy fára, és nem tudsz lejönni. Elküldtek bevásárolni, és elveszítetted a pénzt. Vagy hazafelé összetörtél néhány tojást. Valaki azt mondja, hogy testvérednek több a sütnivalója. Mindenkinek jobban tetszik a nővéred.


5. Félelem

Az áruházban, a piacon, az utcán: hirtelen nem látod az édesanyádat. Este egyedül vagy, és a szüleid még mindig nem jöttek haza. Sötétség. Nagyobb gyerekek. Pincelépcső. A szomszéd. Tartasz Istentől, mert ő mindig mindent lát. Éjjel mindig ugyanaz a rémálom gyötör.



Boldog képek

1. Biztonság

Édesanyád magához szorít, és megvigasztal. A nagyszülőknél vagy, ahol mindent szabad. Várod a Télapót. Örülsz a húsvétnak. Megdicsérnek. Édesanyád felolvas valamit. Jó éjt-puszit kapsz. Betegen fekszel, meselemezt hallgatsz, és hagyod, hogy kényeztessenek.


2. Élénkség

Ha örülsz, egész lényed tele van boldogsággal. A titkos kerti zugok felderítésénél a kaland lazában égsz. Cirkuszban ülsz. Érzékeid frissek, valószerűek.


3. Energia

Faradhatatlanul lubickolsz a kádban. Rohansz és táncolsz. Csúszkálsz, hintázol, tombolsz, ugrálsz. Aztán elfáradsz, elalszol, és ahogy felébredsz, ismét ugyanott találod magad.


4. Időtlenség

Amikor játszol, mintha nem is ezen a világon lennél. Nem veszed észre, hogy múlik az idő. Csak pillanat van, nem létezik holnap. Rövid a nyár, neked mégis végtelennek tűnik.


5. Nyitottság

Csodálattal nézed a világot, minden érdekel. Mindenütt akad valami felfedeznivaló. Fantáziádban megelevenednek a mesék képei.



Ilyen és ehhez hasonló képek sorakoznak minden ember emlékezetében

Válassz ki közülük egyet - a legemlékezetesebbet. Milyenek a kép színei (világos, sötét)? Milyen mozdulat tartozik a képhez (táncszerű forgás, imbolygás)? Ez a kép személyiségednek szimbóluma. Tegyél melle más kepéket is - mondjuk, minden kategóriából egyet. Kezdd a negatívumokkal, azok ugyanis a leginkább meghatározók. A fájdalmas képek után tisztázhatod magadban, hogy mi mindent akarsz tudat alatt. 


Példa

A „magány” címszónál látsz egy képet: egyedül állsz valaminek a peremén, és vágyakozva nézed a többieket. Célod, hogy biztonságban érezd magad, és társaid barátsággal közeledjenek hozzád. Szándékod tehát pozitív, és fogalmazd is meg pozitívan: ne úgy, hogy „nem akarok egyedül lenni” hanem így: „társakra vágyom". Ezután kapcsolj hozzá egy biztonságérzethez társított képet, és gondolatban helyezd egymásra a kettőt. Élvezd az eredményt!

Ezzel a módszerrel lelki fájdalmak szüntethetők meg, illetve alakíthatók át örömmé. Próbáld ki mindegyik „fájdalmas képpel".

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL