FÉSZEK

5 praktikus tipp a jól működő konyháért

Szerző:
Szabó Anna
Ha nyugodt, jól működő konyhára vágysz, meg kell fékezned a káoszt. A fényes citromnyomók és a legmodernebb robotgépek jól mutathatnak a munkapadon, de értékes munkaterületet foglalnak el.

Kezdd azzal a rendrakást, hogy ha egy szerkentyűt nem használsz legalább kétnaponta, tedd el a konyhaszekrénybe. A rendszeresen használt dolgok lehetőleg moshatók legyen mosogatógépben (így elkerülheted a mosdatlan edénykupacokat). Egy-két havonta nézz rá a konyhaszekrény mélyén rejtőző, ritkábban használt élelmiszerekre, és dobd ki a lejárt szavatosságú termékeket.

Ha helyszűkében vagy, a nem feltétlenül a konyhába való dolgokat próbáld máshol elhelyezni. A porcelán étkészlet és az abroszok például mehetnek az étkezőbe is, a mosógép és a centrifuga pedig állhat egy melléképületben vagy a garázsban. Hogy felmérd, hatékonyan osztod-e be a helyet, gondolkodj el a vásárlási szokásaidon. Naponta, hetente vagy havonta vásárolsz? Milyen arányban veszel konzervet, csomagot, hűtött vagy fagyasztott ételt? A válaszaidból következtethetsz arra, mennyi helyre lesz szükséged a szekrényben, a polcon vagy a hűtőben. Ha például sok hűtött árut veszel, inkább egy nagy hűtőszekrényre lesz szükséged, és csak kevesebb konyhaszekrényre.

Ha több helyet igényelsz, kihasználhatod esetleg a védőlemezek mögötti teret, vagy alkalmazhatsz a padlótól a mennyezetig érő beépített szekrényeket. Ne feledd, hogy a húsvágó tőkében tárolhatsz eszközöket vagy zöldséget is, és ha görgőt szerelsz rá, bárhova odatolhatod.  

 

Egyéni vonások

A nagyon jól megszervezett, rendben tartott konyha jó dolog, de egyéni vonások nélküli főzőhely steril és barátságtalan. A konyhának minden érzékszerv számára kell tartogatnia valamit, és egy nagy tál gyümölcs vagy zöldség, egy csokor friss virág, egy cserép otthon nevelt fűszernövény segíti a nyugodt, házias benyomás kialakításában.

 

Fogyantyúk

A fogantyúkat és ajtókilincseket általában külső alapján választjuk, de mivel egész nap fogdossuk őket, nem árt, ha jól is működnek, és jó fogásúak. Akkor tudjuk könnyen nyitni-csukni az ajtókat, ha a kilincsek és fogantyúk megfelelnek; a túl kicsi, vékony vagy polírozott kilincseket nehéz lehet megfogni. Soha ne rendelj katalógusból az internetről; jobb ezeket vásárlás előtt kipróbálni.

 

Evőeszközök

Sokak a csillogó-villogó étkészletet elzárva tartják és csak különleges alkalmakkor veszik elő, miközben a mindennap használatos késekre és villákra csak kevés figyelmet fordítanak. Minden evőeszköznek kényelmes, kiegyensúlyozott fogásúnak kell lennie. Válassz szilárd, kicsit nehéz, rozsdamentes acélból készült darabokat, amik a mosogatógépben sem károsodnak.

 

Dísztárgyak

Az aprítás, ízesítés, kavargatás időigényes. Szomorú, ha mindeközben csak a puszta falakat és az üres szekrényeket bámulhatjuk. A konyhába is kellenek dísztárgyak, és egy-két jól elhelyezett darab szépen össze tudja olvasztani a konyhát és az étkezőt. Ha a gőz és a zsír gondot jelent, képek helyett egy szép mintájú tányérsor megfelelő alternatíva lehet.

 

Asztalterítők

A jó minőségű asztalterítő a mindennapi örömök közé tartozik. A vacsoraasztalt nagy asztalkendőkkel terítsük meg, melyeket kibontva az ölünkbe teríthetünk. Fehér vagy más, egyszerű színű kendőt válassz, esetleg hagyd keveredni az árnyalatokat. Ha pedig vannak szép, régi abroszaink, nehogy a szekrény mélyén tartsuk őket!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL