GYERMEK

Játékos elfoglaltság esős időben

Szerző:
Szabó Anna
Akkor sem kell elkeseredni, ha épp nincs odakint verőfényes napsütés. A lakásban is találhatunk izgalmas játékokkal teli időtöltéseket! Cikkünkben bemutatott nosztalgikus hangulatú játékainkban minden gyerek örömmel részt vesz a borongós napokon.

 

A sóliszt gyurma elkészítése

1. verzió
Hozzávalók:

- 20 dkg liszt
- 20 dkg finom só
- 125 ml víz
- 2 evőkanál étolaj

2. verzió
Hozzávalók:
- 2 csésze só
- 2 csésze liszt
- 1 csésze víz
- 1 ½ tapétaragasztó

A hozzávalókat jól dolgozzuk el, majd azonnal felhasználható. A sóliszt gyurma színezésére a legjobb, ha természetes anyagokat használunk, pl. őrölt pirospaprika, málnaszörp, cékla lé stb.


Hangulatos tengerparti képkeret homokból

Hozzávalók:
- 2 dl homok
- 2 dl kukoricaliszt
- 1 dl teáskanálnyi só
- 2 dl víz

Keverjük össze a hozzávalókat, majd főzzük sűrű masszává egy olyan edényben, amelyet nem sajnálunk. 

Ügyes kezek, fürge ujjak

- Festés: Fejleszti a tollfogást és művészi kifejező készséget. 


- Tintapaca: Különböző színű pacák cseppentése papírra vagy fehér porcelántányérra. Fejleszti a művészi kifejezőképességet, arra tanítja a gyermekeket, hogy ők is képesek valamit létrehozni, továbbá fejleszti önbizalmukat. Egy papírra vagy tányérra cseppentsünk együtt a kisgyerekkel festéket vagy tintát, majd billentsük ide-oda a felületet, így mintákat hozhatunk létre.

- Festés szívószállal: Festékfújás. Szabályozza a gyermek légzését, fejleszti kreativitását. A mély levegő beszívásával majd kifújásával. A papírra vagy tányérra cseppentett festéket vagy tintát fújja a szívószállal, így különböző alakzatokat kap.

- Spriccelés: Egy szűrőre vigyünk festéket vagy tintát fogkefével, közben a fogkefével dörzsöljük a szűrőt, miközben azt egy papír vagy tányér fölé tartunk.

- Ujj és kézfestés gombfestékkel vagy temperával: A befestett ujjakat és tenyeret nyomja a papírra, így különböző mintákat pecsételhet a papírra, mellyel a gyermek szem és kézkoordinációját fejleszthetjük.
Varázsoljatok formát: Rajzoljatok együtt gyertyával különböző formákat egy papírra, majd fessétek be a papírt. Többszínű vagy egyszínű festékkel is befesthetitek.


Mire alkalmasak a családi fotók?

A fényképek nézegetése nem csak szórakoztató időtöltésnek bizonyul egy esős, szürke délutánon, hanem fejleszti a gyermek képességeit.
- babatéma a kisebbeknél (4-5 éves kor)
- önarckép másolása a nagyobbaknál (6 éves kortól)
- emlékeztetik gyermekünket egy ritkán látott rokonra (pl. nagyszülők)

Önarckép rajzolása:
Keressetek egy arcképet a család valamelyik tagjáról, majd a kisgyerek készítsen másolatot róla. Ez a játékos feladat szorgalmazza a kisgyereket, hogy figyeljen minden egyes apró részletre.

Fényképek nézegetése:
Minden kisgyerek szereti azokat a képeket nézegetni, melyeken kisbabák voltak. Beszélgess el a csemetéddel arról, hogy milyen volt amikor kisbaba volt. Akkor mit tudott csinálni. Mikor kezdett el járni, mi volt az első szó amit kimondott stb., majd emlékeztessük azokra a dolgokra, amiket már tud.

Fényképezzünk együtt!


Készítsünk néhány felvételt a gyermek kedvenc játékairól, majd rakjuk egy kijelölt albumba a képeket. Mulatságos, szórakoztatóak lesznek a fotók, ha szokatlan környezetben fényképezzük a játékokat, pl. a játék egy fa ágán ül, vagy egy virágcserép tetején.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL