KÖZÉRZET

Az egészséges tea

Szerző:
Szabó Anna
A tea fogyasztása az emberiség történetében hosszú múltra tekint vissza. A több ezer éves kínai emlékek után Európába a XVII. században jutott el, míg Magyarországon az 1800-as években kezdett elterjedni. Idd te is, igazán egészséges!
Egészségügyi szempontból a teákban legfontosabb az antioxidáns – polifenol tartalom, melynek ún. antioxidáns gyökfogó képessége elsősorban a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében játszik szerepet. Esetenként hangsúlyozzák, hogy a zöld tea flavonoid tartalma magasabb, azonban a fekete teáé is alig marad el ettől, és mivel sokkal többen fogyasztják, sokkal szélesebb körben terjed kedvező hatása. A teák koffeint és teofilint is tartalmaznak, hasonlóan a kávékoz azonban egy csésze teában csak fele mennyiségben van jelen (kb. 50 mg), mint egy adag kávéban (kb. 100 mg) és az sem szívódik fel olyan hirtelen, mint a kávé koffeinje.

A teában kevés nátrium, több kálium, valamint magnézium és kalcium is található, így a kalcium csonterősítő hatása is érvényesülhet. Emellett magasabb arányban van jelen fluor is.


A szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek megelőzése

A szív- és érrendszeri betegségek fő rizikófaktorai a dohányzás, a magas koleszterin szint, a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség és a fizikai inaktivitás. Kétségtelen, hogy ezeknek is van szerepük a daganatos betegség keletkezésében is, de megközelítőleg sem olyan mértékben, mint ahogy korábban gondolták és ahogy a szív- és érrendszeri betegségekben bizonyított. A daganatos betegségekben emellett főleg növényi eredetű táplálékokban található anyagok, vagy főleg azok hiánya játszanak szerepet. Utóbbiak egyik formája az ártalmas, instabil, oxigént tartalmazó ún. szabad gyökök fokozott termelése, melyek a szervezet stabil molekuláihoz kapcsolódva sejtkárosodást, újabb szabad gyökök felszabadulását eredményezik, amelyek károsítják a szöveteket, elősegítik az öregedést és a daganatos betegségek, bizonyos szívbetegségek, az Alzheimer-kór, izületi gyulladások, asztma keletkezésében is szerepet játszhatnak. Szerencsére léteznek antioxidáns természetű vegyi anyagok, melyek csökkenthetik az oxidációs folyamatokat. Vizsgálatok bizonyították hogy azok között, akik magas antioxidáns tartalmú tápanyagokat fogyasztottak, a szív- és érrendszeri és bizonyos daganatos betegségek előfordulása is ritkább volt.

Antioxidánsok előfordulhatnak élelmiszerekben, mint természetes anyagok, de mesterséges antioxidánsként a laboratóriumokban is előállíthatók. Természetes antioxidánsok főleg a következők: E-vitamin: forrás: növényi olajok, búzacsíra, levélzöldségek, tojássárgája, margarin, hüvelyes zöldségek. C-vitamin forrás: citrusfélék, paradicsom, káposzta, zöldpaprika. Cink forrás: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri ételek (pl. osztriga). Magnézium forrás: borsó, répa, gabonafélék, dió- és mogyorófélék. Szelén forrás: marhahús, vadhúsok, tengeri ételek.


A fekete tea kedvező hatásai

Úgy a zöld teáról, mint a fekete teáról mindtöbb kedvező egészségvédő hatást mutatnak ki. Időnként a zöld tea került előtérbe főleg a Japánban szerzett tapasztalatok és vizsgálatok alapján, de mindinkább hasonló kedvező hatásokat bizonyítottak a teafogyasztás döntő többségét kitevő fekete teákról is. Sőt amikor általában a teafogyasztás hatását vizsgálják a különböző betegségek megelőzésére, akkor az eredményeket a teafogyasztás ¾ részét kitevő fekete tea javára írhatók.

Tea lap
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL