ÁLLATI CUKISÁGOK

Miért jó, ha mikrochip van a kutyádban?

Szerző:
Szabó Anna
A válasz egyszerű: minden esetben jó, ha kiskedvenced egyedi azonosítóval rendelkezik, kivéve, ha meg akarsz szabadulni tőle. Vegyük végig, kinek miért jó, kinek mi haszna van abból, ha a kutya chipezésre kerül (természetesen regisztrációval, mert anélkül nem ér semmit, értelmetlen pénzkidobás).

 

 

Kinek származik haszna a chipezésből?


A legnagyobb haszna természetesen a kutyának van belőle, hiszen ha véletlenül elveszik, ennek alapján megtalálják a gazdáját. Sajnos érvként kell Magyarországon azt is felhozni, hogy chipezett kutyát nem űzheti el a tulajdonosa, nem teheti az utcára retorzió nélkül. (De el sem tüntetheti, hiszen nyilván van tartva, számon kérhető.)

Ám az egyedi azonosítás e formája hasznos a gazdának is, hiszen mindenki ismer olyan esetet saját környezetében, hogy szerető gazda veszítette el kedvencét, majd utána tűvé tett érte mindent, de hiába.
Az állatvédők munkáját is nagymértékben segítené, ha minden kutyát azonosítani lehetne, hiszen nap, mint nap jelentenek be kóborló kutyát és ezeknek csak kis része gazdátlan. Ezt természetesen chip nélkül nem lehetséges megállapítani, így sokszor olyan kutyát fogunk be (mentünk a sintér elől), aki éppen csak önsétáltató, pénzt költünk a gondozására, oltására, ivartalanítására (szukáknál nehéz megállapítani, hogy egyáltalán ivaros-e), majd nagy nehezen hirdetések zömét feladva, örökbe adjuk a kutyát. Mindeközben Józsi bácsi – az önsétáltató kutya gazdája -, rosszallóan veszi tudomásul, hogy Bodri kutyája elcsavargott, egy idő után már nem várja vissza. Mivel egy falusi porta eb nélkül mit sem ér, odaveszi a következő kutyust és ezzel esetleg az egész kezdődik elölről. Mindez azonban chipezéssel megelőzhető lenne.


A kutyát sajnos nem mindenki szereti


Ezt nem is lehet elvárni, így érthető az is, hogy pl. a kismamák nem szívesen veszik, ha 2-3 utcán csámborgó kutya szaglássza körbe babakocsiban ülő gyermeküket, esetleg haza is kíséri őket, sőt sokszor megijed tőlük, átültetve félelmét a gyerekbe is, és lehet, hogy ez az élmény meghatározó lesz a későbbi gyerek-kutya kapcsolatban. Szerintem a kutyát nem tartók, kevésbé szeretők is üdvözölnék azt, ha az ebek gazdája a mikrochip segítségével megtalálható lenne.

Sokszor okoznak komoly balesetet is az utcán lévő kutyák és amennyiben azonosítható lenne a gazda, felelősségre vonható is egyben. Tudomásul kell venni, hogy közterületen valóban nem lehet gazda nélküli kutya, véget kell vetni a „kutya kint végezze el inkább a dolgát” – szokásnak.


A felelős állattartásra is ösztönöz


Legjobban talán a helyi önkormányzatoknak kellene örülni az azonosítás lehetőségének, és mindent megtenni, hogy a területükön mielőbb bevezetésre kerüljön, hiszen ennek az eszköznek a segítségével lehetne egyértelműen nyilvántartani a kötelező veszettségi oltások beadatását. (Riasztó becsült adatok vannak arra vonatkozóan, hogy hányan nem oltatják kutyájukat veszettség ellen amióta zavaros az eb nyilvántartás.) Így lehetne a felelős állattartásra rábírni az embereket és ez vezetne előbb-utóbb oda, hogy csak az fog kutyát tartani, aki a megfelelő körülményeket biztosítani tudja számára, jobban meggondolják az emberek, hogy magukhoz vesznek-e egy ebet (netalán többet), hiszen nem lehet olyan könnyen megszabadulni tőle, mint eddig és már az elején talán elgondolkodnak arról, hogy ez egy 10-15 éves vállalás. Mindenképpen alapos mérlegelést, felelősebb döntés meghozatalát segíti elő a bechipezett kutya.


Lehet, hogy most sokan azt hozzák fel érvként, hogyha kötelezővé teszik mindenki számára a chipeztetést, akkor sok ember megszabadul a kutyájától. Ennek valóban megvan a veszélye – bár ahol már bevezették, ez nem volt jellemző -, de nekem az a tapasztalatom, hogy aki emiatt megszabadulna kutyájától, annál jelenleg sincs biztonságban a kutya.

Egy-egy hasznos dolog bevezetésénél azt gondolom, nem ahhoz a szűk réteghez kell alkalmazkodni, aki visszaél ezzel (ezt nem tudom másképpen megfogalmazni)

A gazdátlan kutyák számának ilyen ütemű növekedése, a menhelyek ilyen mértékű telítettsége, amely napjainkra jellemző, nem várhatja meg, hogy felnőjön a következő generáció, aki a felvilágosító munka hatására már esetleg felelősen fogja a társállatokat tartani. Ha másképp nem, igen is szankciókkal kell rávenni az embereket a gondos gazdaként történő állattartásra, ez az egész társadalom érdeke és ennek nélkülözhetetlen eszköze a regisztrált mikrochip.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL